maandag 22 december 2014

Kersttulband van Rutger


Ingrediënten voor de vulling:
- 125 g tuttifrutti, in kleine stukjes
- 75 g blanke rozijnen
- 50 g cranberries
- 80 ml cognac

Voor het beslag:
- 250 g amandelspijs
- 200 g boter, op kamertemperatuur
- 125 g witte basterdsuiker
- ¼ tl zout
- 1 tl vanille-extract
- de rasp van 1 citroen
- 4 eieren, op kamertemperatuur
- 200 g bloem
- 3½ tl bakpoeder

Voor de garnering
- 150 g poedersuiker
- 1½ tot 2 el water
- 20 g amandelschaafsel, geroosterd

Bereiden:
1. Begin de avond van tevoren met de vulling: Meng in een schaaltje de tuttifrutti, rozijnen, cranberries en cognac. Laat de vruchten de hele nacht wellen.
2. Vet een tulbandvorm goed in en bestrooi deze met paneermeel.Klop het overtollige paneermeel uit de vorm (ipv paneermeel gebruikte ik poedersuiker). Verwarm de oven voor op 160' boven-en onderwarmte.
3. Verbrokkel de amandelspijs en doe deze in een mixerkom met de boter, de basterdsuiker, het zout, vanille-extract en de citroenrasp en klop het geheel romig,dit duurt ongeveer 5 minuten. Voeg de eieren één voor één toe en klop ze luchtig door het beslag.
4. Meng de bloem met het bakpoeder in een andere kom en zeef deze in gedeeltes boven het beslag. Spatel de bloem er in delen voorzichtig door.
5. Laat de gewelde vruchten even uitlekken in een zeef en meng de nog natte vruchten met 2 el bloem en schep ze daarna voorzichtig door het beslag.
6.Doe het mengsel in de tulbandvorm en bak de tulband in 60-70 minuten( bij was de tulband na 55 min. al goed) gaar. prik aan het einde van de baktijd met een satéprikker in de tulband om te controleren of hij gaar is.  Laat de tulband 10 minuten in de vorm afkoelen en stort dan voorzichtig op een rooster. Laat helemaal afkoelen.
7. Meng de poedersuiker met het water tot een glazuur. Verdeel het glazuur over de tulband en bestrooi met het geroosterde amandelschaafsel.

Bron: Rutger Bakt Feestelijk.

Een héérlijke, rijk gevulde tulband uit het nieuwe boek van Rutger. De vruchten worden geweld in de cognac, wat een lekkere smaak geeft. Natuurlijk kun je de deze tulband ook voor een andere gelegenheid maken, maar een tulband hoort voor mij echt bij de kerst.

9 opmerkingen:

Emma zei

Kan je ook iets anders ipv cognac gebruiken?

Caroline Brouwer zei

@Emma, als je geen alcohol wilt gebruiken, kun je de vruchtjes ook wellen in thee of appelsap.

Ageeth eet en kookt zei

Kerstdagen heeft alles met tradities te maken, ieder jaar hetzelfde hoort er een beetje bij. Op de één of andere manier is er bij onze tradities geen moment van koffie of thee drinken met iets lekkers -zoals deze tulband- erbij. Misschien wordt het tijd om volgend jaar toch eens te kijken of we tradities moeten doorbreken of veranderen. In plaats van onze lunch (waardoor we eigenlijk bij het avondeten nog vol zitten) een soort High Tea, waarvoor iedereen iets bakt lijkt mij een goed idee.

Annemiek zei

Je hebt ons 'overtuigd' hoor Carolien; wij geven onszelf het nieuwe kookboek van Rutger cadeau en maken natuurlijk deze kersttulband (en natuurlijk de kerstcake uit Rudolphs bakery; was vorig jaar een enorm succes!)

Ik wens jou en je echtgenoot hele fijne feestdagen!!

Anoniem zei

Hoi Caroline,

Allereerst fijn dat je weer actief bent op je blog,ik heb je gemist.
Deze tulband maak ik nu voor de tweede keer,ik voeg ook nog wat extra stukjes verse cranberry's toe en op de topping nog wat gedroogde cranberry's. Dit geeft een leuk kleurcontrast.
Ik kreeg veel positieve reacties van de mensen die hem geproefd hebben. Ze vonden hem heerlijk!

Nog fijne feestdagen voor jullie allen,en …..ik wens je veel bakinspiratie voor het komende jaar!

Groetjes
Sylvia

Annemiek zei

Wauw...hij is echt HEERLIJK! Deze houden we er in met kerst! Ook leuk als cadeau trouwens ☺. Fijne kerst!!

Caroline Brouwer zei

Fijn Annemiek dat de tulband zo in de smaak valt. Hier ook hoor, wij vonden het ook een groot succes!
groetjes, Croline

Unknown zei

Hoi Caroline, wat is er leuker dan met dit weer ❄️❄️ deze heerlijke tulband van jouw blog te maken. Ik heb even gewacht met dit te schrijven tot hij heel uit de vorm kwam én dat is wéér gelukt!! Dank weer voor het delen van dit recept Caroline! Groetjes Marja

Caroline Brouwer zei

Altijd een spannend moment als je je tulband lost hè Marja. Zoals je wel op FB gezien hebt, gaat het bij mij ook wel eens mis! Gelukkig ging deze goed.
groetjes, Caroline