zaterdag 27 december 2014

Stoofpeertjes uit de slowcooker


Ingrediënten:
- 1½ kilo kleine stoofpeertjes (bv Gieser Wildeman)
- 1 fles fruitige rode wijn
- 150 g suiker
- 3 el honing
- 2 kaneelstokjes
- 1 vanille stokje, opengesneden 
- een stukje citroenschil
- het sap van een halve citroen
- 2 kruidnagels
- 2 zwarte peperkorrels

Bereiden:
1. Doe de wijn, suiker, honing, citroenschil, vanille en kaneelstokjes in de slowcooker, zet de stand op hoog en de deksel op de pan en laat een half uurtje onder af en toe door roeren warm worden. 
2. Schil de peertjes, laat de steeltjes zitten en haal ze door het citroensap (tegen het bruin worden) en zet ze in de pan.
3. Laat de peertjes op de stand hoog in 2 - 4 uur gaar worden. Controleer na 2 uur, bij mij waren ze al gaar. Als je ze te lang laat koken worden ze te gaar en vallen ze uit elkaar.
4. Zet de peertjes op een schaal en giet het vocht in een pannetje en kook het ongeveer 10 minuten op hoog vuur in. Als het vocht nog te dun is, kun je met twee theelepels maizena en een beetje water een papje roeren en de saus hiermee binden.
5. Giet de saus door een zeef over de peertjes en laat afkoelen. Lekker als bijgerecht, maar samen met een bolletje ijs kun je het ook als nagerecht serveren.

Bron: Uit de keuken van Levine

Al een tijdje heb ik een slowcooker, maar er eigenlijk nog te weinig meegedaan. Met de kerst wilde ik stoofpeertjes maken en zocht op google naar een recept voor in de slowcooker. Zo kwam ik op het blog van Levine terecht waar ik dit recept vond en ze heeft gelijk; ze worden snel mooi rood en smaken ontzettend lekker! Ze zijn ook niet zo mierzoet. Heb je geen slowcooker, dan kun dit recept natuurlijk ook in een gewone pan maken.

11 opmerkingen:

Karin zei

Wat leuk Caroline dat je ook een slowcooker hebt. Ik wist het eigenlijk al want ik heb hem al eens op een foto zien staan ;-)
Ik hoop natuurlijk dat er na deze stoofpeertjes meer lekkere recepten volgen!

Caroline Brouwer zei

Ik ga mijn best doen Karin. Heb jij er ook eentje? En staan er al recepten op je blog?

ymme zei

Eindelijk eens een goed recept zo te zien. Mijn moeder maakte altijd zo een lekkere stoofpeertjes en ik heb haar helaas nooit gevraagd hoe ze het klaarmaakte. Nu ga ik onthouden dat ik het bij jou of Levine kan terug vinden. Bedankt.

Karin zei

Dat hoor ik graag ;-)
Wij hebben de slowcooker nu een jaar of zes en ik moet zeggen het is beslist geen miskoop geweest.
Op mijn blog staan diverse recepten oa stoofpeertjes, ze staan onder het kopje crockpot.

Danielle van Baal zei

Beste Caroline, wat leuk om een slowcooker recept te vinden! Helaas zijn er hier in Noorwegen geen stoofperen te koop, maar ik verheug me op misschien meer slowcooker recepten? Ik heb de mijne sinds 1 jaar en kook er 1-2 keer per week mee. Recepten heb ik verzameld via pinterest. Hoe dan ook; ik volg je blog met plezier en heb al heel wat goede recepten van je "ge-pinned".

Caroline Brouwer zei

Hallo Danielle,
Kijk eens bij deze link voor nog meer slowcooker recepten:
http://www.kayotic.nl/blog/category/recipes/slow-cooker-recipes

De "Chicken a l'orange" heb ik al en paar keer gemaakt en is ontzettend lekker!
groetjes, Caroline

Balsemien zei

Hallo Caroline,

Hoewel ik niet altijd een reactie plaats wil ik je zo aan het eind bedanken voor je fijne blog. Ik lees hier met veel plezier en maak regelmatig iets van je blog. Ik wens je een goede jaarwisseling en een nieuw jaar vol kookverrassingen en heerlijke dingen!

Caroline Brouwer zei

Dankjewel Balsemien, erg leuk om een reactie van je krijgen!Ook voor jou een fijne jaarwisseling.
groetjes, Caroline

Unknown zei

Hoi Caroline, ik wil deze stoofpeertjes maken voor oud jaar maar heb -helaas- geen slow cooker. Ik neem aan dat het ook in een gewone pan kan?! Moet ik de tijden én het half uurtje van te voren aanhouden ? Of heb jij een andere tip? Voor jullie alvast een gezellig oud op nieuw en op naar een goed 2015 voor jou en je gezin!! Groetjes Marja

Caroline Brouwer zei

Hallo Marja,
Als je ze in een gewone pan doet,zou ik gewoon alles tegelijk in de pan doen. En let even op de tijd wanneer ze zacht worden. Ook voor jullie een fijne jaarwisseling en veel bakplezier in het nieuwe jaar!
groetjes, Caroline

Unknown zei

Ze zijn gelukt Caroline én zo mooi rood! Zelfs mijn moeder vind het knap én zij heeft al veel stoofpeertjes gemaakt. Dank weer! Groetjes Marja