woensdag 25 februari 2015

Macadamianotencake met kokos en limoen


Ingrediënten:
- 200 g macadamianoten, ongezouten
- 40 g zelfrijzende bloem
- een snuf zout
- 6 eieren, gescheiden
- 165 g fijne kristalsuiker
- geraspte schil van 1 limoen ( of 2)
- 45 g geraspte kokos

Voor de limoen icing:
- 125 g poedersuiker, gezeefd
- 2 el limoensap
- 1 tl limoenrasp

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180 'C boven-en onderwarmte en vet een springvorm van 23 cm in en beleg de bodem met bakpapier.
2. Doe de bloem met de noten en de snuf zout in een foodprocessor en maal het fijn.
3. Doe de eigelen met de suiker in een schaal en meng met de elektrische handmixer 3 minuten tot een bleke, romige massa. Vouw de kokos en de limoenrasp erdoor en daarna het noten-bloemmengsel.
4. Doe de eiwitten in een schone kom en klop ze stijf. Spatel daarna een derde door het notenmengsel en voeg dan de rest toe en spatel het erdoor. Verdeel het deeg in de springvorm en strijk de bovenkant glad. Bak de cake 40 minuten in de voorverwarmde oven gaar en lichtbruin.
5. Maak intussen de icing: roer alle ingrediënten tot een glanzend mengsel.
6. Haal de cake uit de oven en laat 10 minuten afkoelen in de vorm. Haal de cake uit de vorm en verdeel de icing over de cake. Je kunt de cake eventueel nog versieren met wat grofgehakte macadamianoten of wat limoenrasp.

Bron: "De (Perfecte) Man in de Keuken" Bill Granger

Vandaag komt Wilma van het blog "Kookgek" op bezoek om samen brood te bakken en dan wil je natuurlijk ook iets lekkers bij de koffie. Gezocht in mijn "to-do-lijstje" en daar vond ik dit recept dat al een tijdje op mijn lijstje stond. Nu een mooie gelegenheid om eens te testen. Deze cake bevat geen boter en dat mis je totaal niet. Het vet dat nodig is om een cake te maken komt van de eigelen en van de macademianoten. Het is een lichte cake met tropische smaken van de kokos en de frisse limoen.

3 opmerkingen:

Bakdame zei

ziet er heerlijk uit!
ik ben zot van kokos en limoen dus voor mij een geslaagde combinatie

ymme zei

Een eigenaardig recept met weinig bloem maar des te meer noten. Moet heerlijk zijn met het glazuur. Bedankt voor het recept!

Anoniem zei

Best een aparte cake qua verhoudingen eigenlijk, maar daardoor wel interessant om een keer te proberen. Heel lekker lijkt me!