dinsdag 24 maart 2015

Bosvruchtentaart met kaneeldotjes


Ingrediënten:
- 1 rol koelvers bladerdeeg
- 500 g bosvruchten, frambozen, bramen, blauwe bessen, rode bessen, aardbeien (vers of uit de diepvries)
- 4 volle eetlepels geleisuiker
- poedersuiker om te bestrooien

Voor de kaneeldotjes:
- 3 eiwitten
- 75 g fijne kristalsuiker
- 75 g poedersuiker
- 1 volle tl maizena
- 1 tl gemalen kaneel

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 200' C. Vet een vorm van 15 x 30 cm met losse bodem (ik gebruikte een vorm van 22 x 22 cm) goed in.
2. Voor de kaneeldotjes: klop met de mixer de eiwitten met een snufje zout tot stevige pieken. Voeg beetje voor beetje de kristalsuiker toe en klop het eiwit helemaal stijf.  Voeg dan de poedersuiker, de kaneel en de maizena toe en meng met een spatel goed door het stijve eiwit. Zet op zij.
3. Snijd het bladerdeeg bij zodat het aan alle kanten 2 cm groter is dan je vorm. Bekleed de vorm ermee.
4. Meng de vruchten met de geleisuiker en verdeel over het bladerdeeg. Spuit met een spuitzak en een glad mondstuk (1½ cm doorsnede) een regelmatig patroon dotjeskaneelschuim op het fruit. Bak de taart 25 -30 minuten in de voorverwarmde oven tot het deeg goudbruin en gaar is. Laat de taart afkoelen tot lauwwarm of kamertemperatuur en bestuif dik met poedersuiker. Lekker met een bol vanilleroomijs.

Tip: De taart kan ook zonder de kaneeldotjes gebakken worden. Spuit de dotjes dan later op de afgekoelde taart en brand ze goudbruin met een crème brûléebrander. (Zo heb ik het gedaan). Heb je geen langwerpige of vierkante vorm, kun je deze taart ook in een ronde vorm van 24 cm doorsnede bakken.

Bron: Delicious, april 2015

In de Delicious van deze maand staan veel lekkere recepten die je kunt maken voor de Paasbrunch of je Paasdiner. Deze Delicious is vanaf woensdag 25 maart te koop in de winkel. Kijk ook eens op hun site voor nog meer recepten. Deze taart stond op de voorkant en zag er zo lekker uit dat ik meteen besloot aan de slag te gaan. Voor veel mensen schijnt het lastig te zijn om merinque te maken, maar met de tips die in de Delicious worden gegeven moet het voor iedereen te doen zijn. Toen  ik het recept doorlas was ik bang dat het fruit veel vocht af zou geven en vroeg me af of het niet beter was om het bladerdeeg blind voor te bakken met een steunvulling. Achteraf spijt dat ik het niet gedaan heb. De taart is echt héérlijk, ook erg lekker met de kaneeldotjes, maar door het vele vocht was de bodem erg vochtig en niet goed gaar. Dus als je de taart wilt maken, bak de bodem dan eerst een minuut of 10 voor met steunvulling en zet hem dan nog 5 minuten terug in de oven zonder steunvulling en doe dan pas de vruchten erin en bak hem verder af. Dan zet je een heerlijk dessert op tafel met de Pasen. 

16 opmerkingen:

Emma zei

Ziet er echt prachtig uit Caroline!

Bakdame zei

hoi caroline,
ziet er heel lekker uit.
een mooi dessert voor pasen.

Blogzweden zei

!!! H e e r l i j k !!!

Maaike zei

Wauw dit ziet er heerlijk uit!

Marie-Claire zei

zou ik mij hier aan durven wagen??? ziet er super uit :-)

crochetcookingandmore zei

Ziet er erg mooi en lekker uit!! Dank voor het delen en de tips!

ymme zei

Dit gebak is weer zo mooi en ongetwijfeld, heel lekker.

Groetjes

Unknown zei

Dat ziet er lekker uit!!!
Ga het zeker uitproberen, je hebt veel lekkere recepten trouwens!!

Groetjes Anita

Annie zei

Caroline, wat een heerlijk recept.

Marco Vriends zei

Ziet er inderdaad lekker uit, ik heb al veel leuke recepten gevonden op deze website, ga het zeker eens uitproberen.

Yves van Gelre zei

Onlangs gemaakt en hopeloos mislukt. Althans qua uiterlijk, want de smaak was goed. Het roodfruit niet genoeg ingekookt, dus dat liep alle kanten op. Ik had het lumineuze idee om kaneelsuiker van Van Gilse door de eiwitten te doen, maar toen zakte het opgeklopte eiwit opeens in. Kennelijk toch iets van vet in die suiker of een ander ongelukje. Ooit in de herkansing dan maar.

Anoniem zei

Hallo,

Ik ban opzoek naar enkele receptjes om als traktatie te serveren op het werk van mijn vriend.
Kan ik deze taart maken op zondag en serveren op maandag?

Caroline Brouwer zei

Hallo Anoniem,
Ik vind deze taart niet echt geschikt om te trakteren en een dag eerder te maken. Het is eerder een taart die je maakt en meteen serveert als dessert.
groeten, Caroline

Martin Janssen zei

Ik heb het nog nooit gehad maar ik krijg al honger van de foto's wordt tijd om mijn vrouw eens heel vriendelijk te vragen of ze dit wil maken:)

Ilse zei

Ga deze taart morgen 'proberen' te maken voor kerstfeestje met vrienden. Moet ik het rood fruit niet eerst laten inkoken met de geleisuiker? Of gewoon los in het deeg en dan de oven in?dacht te taart in de namiddag te bakken en dan s'avonds de kaneeldotjes te maken en branden. Is dit haalbaar?

Caroline Brouwer zei

Hallo Ilse, gewoon los op het deeg, het fruit mengen met de geleisuiker. Jazeker is dat haalbaar.
groeten, Caroline