zaterdag 28 maart 2015

Citroen-ricottacake met frambozenroom


Ingrediënten:
- 240 g gemalen amandelen (amandelmeel)
- 75 g bloem, gezeefd
- 3 biologische citroenen, rasp en sap
- 300 g ricotta
- 225 g boter, op kamertemperatuur
- 250 g fijne kristalsuiker
- 6 eieren, gesplitst
- 250 ml crème fraîche
- 2-3 el poedersuiker
- 250 g frambozen

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C boven- en onderwarmte en vet een springvorm van 22 cm doorsnede in en beleg de bodem met bakpapier.
2. Doe het amandelmeel, de bloem, citroenrasp en -sap en de ricotta in een kom en meng door elkaar.
3. Klop in een andere kom de boter en de suiker met de mixer licht en romig. Voeg één voor één de eidooiers toe en klop goed na elke toevoeging. Voeg het ricotta-amandelmengsel toe en spatel het er luchtig door.
4. Klop in een schone kom de eiwitten tot stijve pieken. Schep een derde van het eiwit door het ricottamengsel, zodat dit losser wordt. Spatel de rest er snel en luchtig door.
5. Schep het beslag in de vorm en bak de taart 1 uur in de voorverwarmde oven, een in het midden gestoken satéprikker moet er droog en schoon uitkomen. Laat de cake 10 minuten afkoelen in de vorm, verwijder de vorm en laat op een rooster helemaal afkoelen.
6. Snijd 125 g van de frambozen in kleine stukjes. Meng in een kom de crème fraîche met de poedersuiker en meng de kleingesneden frambozen er losjes door, zodat je een gemarmerd effect krijgt. Bestrijk de cake, als deze helemaal is afgekoeld, met de frambozenroom, garneer met de hele frambozen en serveer.

Bron: Delicious, april 2015

En nog een taart uit de nieuwe Delicious, er staan zoveel lekkere recepten in die ik wil maken. Taarten of dessert trekken altijd mijn aandacht, zeker als er citroen in zit. Deze taart ziet er niet alleen erg lekker uit, maar smaakt ook eens verrukkelijk, lekker fris door de citroen en smeuïg door de ricotta. Een taart die je met de paasdagen je visite gerust voor kunt zetten.

21 opmerkingen:

Petra zei

Oh wat ziet die taart er heerlijk uit! En ook de standaard waar hij op staat is prachtig! Ik ga je recept zeker ook proberen!

Anoniem zei

Mmmm... ziet er ontzettend lekker uit. En glutenvrij! Dat is mooi, glutenvrij bakken ziet er doorgaans minder smakelijk uit.

Tieneke

Jose zei

Lijkt me lekker, maar qua hoeveelheid citroen lijkt me een beetje veel, wordt het niet te zuur? Zou een citroen minder ook oké zijn?

José

Caroline Brouwer zei

@Jose, echt niet teveel hoor. Ik denk dat als je er eentje weg laat, je de citroen niet proeft,het geeft juist een lekkere frisse smaak aan de cake.
@Tineke, de taart is niet helemaal glutenvrij hoor! Er zit 75 g bloem in. Als je een glutenallergie hebt, kun je dat misschien ook vervangen door amandelmeel. Er staat trouwens nog meer glutenvrije taarten op mijn blog. Kijk maar eens bij de labels onder glutenvrij.

Judith van Dijk zei

Ooeh, lijkt me weer een heerlijke taart zeg!

Bakdame zei

heerlijk Caroline ziet ze er uit.
zeker een leuk idee om met Pasen te maken.
liefs

Marie-Claire zei

Hoi,

ik zie allemaal rode spikkeltjes in de cake maar enkel frambozen bovenop de cake. Of deed je er ook in het deeg?

Caroline Brouwer zei

@Marie-Claire, dat komt door het doorsnijden, het is wat van de frambozenroom. Ik heb geen frambozen door het cakebeslag gedaan.

The Very Hangry Bookworm zei

Mmm, dit ziet er lekker uit, zeg! Lijkt me heel fris en zomers met de citroen en ricotta. Lekker!

Essie zei

Hoi Caroline,
Ik heb alleen een hete lucht oven (combi)
Hoe zit het dan als er gevraagd wordt om de onder-en boven warmte aan te zetten?
Grt. Esther

Caroline Brouwer zei

Hallo Esther,
Als je met hete lucht bakt, moet de temperatuur 10% lager instellen.
groeten, Caroline

Marie-Claire zei

Hoi,

nog een vraagje, ik heb hem maandag nodig voor een paasbrunch maar ben morgen de ganse dag niet thuis. Zou ik hem vanavond al kunnen maken en dan maandag de room er nog op doen?
wat denk je???

Caroline Brouwer zei

@Marie-Claire, ja hoor, dat is heel goed mogelijk!

Marie-Claire zei

Hoi Caroline,
Ik heb hem gemaakt voor de paasbrunch en vond hem super lekker. Ik wou nog een foto nemen maar ja.... te laat, hij was al aangesneden ....

Caroline Brouwer zei

Hallo Marie-Claire, leuk dat je laat weten dat de taart in de smaak viel!

ilse zei

Hallo,

Heb net de taart gemaakt. Is aan het afkoelen, maar ziet er erg donker gebakken uit. Heb hem zeker 15 min langer laten zitten in de oven omdat mijn prikker nat bleef. Omdat de bovenkant zo donker aan het worden is heb ik hem er maar uit gehaald. Maar blijf vermoeden dat hij niet gaar vanbinnen is. Nu is de eerste keer dat ik deze oven gebruik, is nog nieuw. Maar al een tip wat ik verkeerd heb gedaan?
Groetjes

Ilse

Caroline Brouwer zei

Hallo Ilse,
Ik zou even wachten tot de taart is afgekoeld. Het lijkt me dat de taart echt wel gaar is. Ik hoor het graag. Volgende keer als je taart te donker wordt en nog niet gaar is, kun je op de bovenkant een stuk aluminiumfolie leggen.
groetjes, Caroline

Anoniem zei

Hoi Caroline,

Bij mij eigenlijk hetzelfde verhaal als bij Ilse. Ik had er wel folie overheen gedaan. Niet dat het iets afdeed aan de smaak hoor. De topping is erg smaakvol en past goed bij de taart vind ik. Hij is wel een beetje machtig, dus de volgende keer zal ik de taartpunten iets kleiner snijden.
Deze taart werd goedgekeurd door "het testpanel" thuis.
Bedankt weer voor het delen van je recept.

Groetjes Sylvia

Caroline Brouwer zei

Hallo Sylvia,
Leuk dat je ook deze taart gemaakt hebt. En gelukkig dat de taart toch goed gekeurd is.
groeten, Caroline

Ingrid zei

Hallo Caroline,

Ik heb ingrediënten voor deze taart gekocht maar nu heeft mijn zoon een treintjes bakvorm gekregen. Zou ik hem daar ook in kunnen maken? De vorm bestaat uit 9 kleinere treintjes zoals deze https://www.kookwinkel.nl/webshop/41212-nordicwaretreinbakvorm40x25cmgietaluminium9stuks.asp

Groetjes,
Ingrid

Caroline Brouwer zei

Hallo Ingrid,
Je moet even de inhoud van de vormen meten. Ik zou een springvorm van 22 cm nemen, daar water in doen en dan de hoeveelheid over jouw vormen verdelen. Dan kan je zien of het overeen komt. Als jouw vormen meer inhoud hebben moet je de hoeveelheid misschien 1½ of 2 x nemen.
Succes met bakken.
groeten, Caroline