woensdag 29 april 2015

Carolines Blog 5 jaar en een Cheesecake met gekarameliseerde macadamianoten


Ingrediënten:
- 120 g fijne kristalsuiker
- 600 g verse roomkaas, op kamertemperatuur
- 1 vanillestokje
- 4 eieren, op kamertemperatuur en losgeklopt
- 125 ml zure room
- poedersuiker om te bestrooien

Voor de bodem:
- 160 g volkoren biscuits
- 60 g boter, gesmolten

Notenlaag:
- 150 g macadamianoten
- 90 g fijne kristalsuiker

Karamelsaus:
- 65 g boter
- 160 g fijne kristalsuiker
- 100 ml slagroom



Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 140' C boven-en onderwamte en vet een springvorm van 20 cm doorsnede goed in. Beleg de bodem en de randen met bakpapier.
2. Maal de volkorenbiscuits in de foodprocessor tot kruim (heb je geen foodprocessor dan doe je de biscuits in een plastic zak en maak je ze fijn met de deegroller). Meng de gesmolten boter erdoor en verdeel het mengsel in de bakvorm, druk met de bolle kant van een lepel goed aan en zet in de koelkast.
3. Doe de roomkaas en de suiker in een grote kom en klop het met de elektrische handmixer goed door elkaar. Snijd het vanille stokje in de lengte open en schraap met een mesje de zaadjes eruit en voeg toe (het stokje kun je in je eigengemaakte vanille-extract of vanillesuiker doen). Klop geleidelijk de eieren en de zure room erdoor tot het mengsel glad is. Verdeel het roomkaasmengsel over de bodem in de vorm. Zet de vorm in de oven en bak de cheesecake 60-70 minuten in de voorverwarmde oven tot hij stevig is (bij mij moest de taart 75 min in de oven). Een erin gestoken satéprikker komt er nog een beetje vochtig uit. Laat op kamertemperatuur komen in de vorm. Verwijder daarna de vorm en zet de cheesecake afgedekt minstens 2 uur in de koelkast.
4. Voor de notenlaag: strooi de noten op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze op 140'C in circa 15 minuten goudbruin. Laat ze afkoelen. Doe de suiker in een pan met stevige bodem en verhit de suiker zonder te roeren tot deze amberkleurig is. Roer met een houtenlepel de macadamianoten erdoor, zodat elke noot een karamellaagje heeft en giet op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat afkoelen en breek de massa in stukjes en hak ze grof met een scherp mes. Sommige noten mogen gehalveerd zijn, maar er mogen ook nog hele noten tussen zitten.
5. Voor de karamelsaus: verwarm de suiker met de boter in een pan met een stevige bodem al roerend met een houten lepel op halfhoog vuur tot het een gladde, donkere karamel is. Het lijkt of boter en suiker geschift zijn, maar blijf gewoon roeren. Als de karamel goed van kleur is voeg dan langzaam al roerend de room toe. Neem de pan van het vuur en laat afkoelen.
6. Bestuif de rand en de zijkant van de taart met poedersuiker. Lepel de karamelsaus over het midden van de taart en laat hier en daar iets over de rand lopen. Strooi er royaal de gekarameliseerde macadamianoten over. De taart blijft drie dagen goed in de koelkast, maar geen zorgen voor die tijd is de taart al lang op!

Tip voor het maken van karamel: volg precies het recept. Maak de karamel niet te licht, want dan smaakt het niet naar karamel, maar alleen maar naar suiker. Laat de karamel ook niet te donker worden, dan is de karamel aangebrand en smaakt het bitter, het moet echt amberkleurig zijn. Blijf erbij staan, want het kan ineens hard gaan!

Bron: "Het Kookboek", Yotam Ottolenghi


Vandaag is het precies vijf jaar geleden dat ik mijn blog ben begonnen en inmiddels is dit mijn 782e recept. Jullie hebben vast wel gemerkt dat ik de laatste tijd wat minder actief ben en ik speelde zelfs regelmatig met de gedachte er helemaal mee te stoppen. Schrik niet: mijn blog blijft gewoon bestaan zodat de recepten bekeken kunnen worden. De ene dag denk ik: ik stop ermee, maar dan krijg ik weer zulke leuke reacties van jullie, dat jullie zoveel inspiratie uit mijn blog halen en zo blij zijn met mijn blog en genieten van de mooie foto's gemaakt door Johan, dat ik weer denk: ik ga toch maar door. Ik heb daarom besloten niet helemaal te stoppen, maar alleen als ik een bijzonder lekker recept heb dat te plaatsen. Ik wil namelijk van de druk af dat ik me verplicht voel iets te plaatsen, het moet voor mij leuk blijven en ik moet ook wel een lekker recept te delen hebben. In ieder geval wil ik iedereen bedanken voor alle positieve en leuke reacties die ik al die jaren van jullie kreeg en ook voor de lieve mails die ik mocht ontvangen.
Voor dit vijfjarig jubileum heb ik deze overheerlijke cheesecake van Ottolenghi gemaakt. Deze taart stond al heel lang op mijn "to-do-lijstje": nu dan eindelijk een heel goede reden om deze te maken!

50 opmerkingen:

Vanessa zei

Yeah! Blij dat je blijft!! Just go with the flow, like the island people would say ;) en genieten dat is het belangrijkste. Liefs

ymme zei

Mijn gelukwensen Caroline. Ik hoop dat je toch de moed blijft hebben om verder berichten te plaatsen. Je weet, ik ben één van je grote fans.
Lieve groetjes,
Ymme

Anoniem zei

Gefeliciteerd Caroline!! Goed nieuws op deze woensdagmorgen, ik ben blij dat je "on air" blijft. Volg je gevoel en laat je vooral niet opjagen. Wie weet wat er nog voor leuks op je pad komt....ik weet zeker dat er nog veel moois uit jouw "pen" voortkomt. Geniet!

Ineke zei

Van harte gefeliciteerd met deze mijlpaal!
Gelukkig dat je er niet mee stopt. Ik kijk dagelijks uit naar je nieuwe recepten. En vind vooral je commentaar erg waardevol!
Maar ik kan me voorstellen dat je geen druk (meer) wilt. Het moet wel leuk blijven, natuurlijk. En dus vanaf nu heel speciale recepten. Geweldig gestart hoor, Ottolenghi voor deze gelegenheid!

Tinneshobbyworld zei

Een hele dikke proficiat voor het vijfjarig bestaan van deze overheerlijke blog en al het werk dat je er in steekt.
Ben super blij dat je in Blogland blijft want voor mij ben je een bron van inspiratie elke keer opnieuw.

Nogmaals dank Caroline en doe het rustig aan.

Lieve groetjes, Tinne

MamaJo zei

Gefeliciteerd met je jubileum en doe het vooral zoals je zelf wilt. Heel herkenbaar trouwens hoor wat je schrijft, ik denk dat heel veel bloggers het precies zo voelen.
De taart ziet er fantastisch uit!!

Anoniem zei

Gefeliciteerd met je jubileum. En heel erg bedankt voor je duidelijke blog en de 782 recepten.
Daar kan geen kookboek tegenop. Ik ben fan van je en zal dit blijven. Maar laat een hobby een hobby blijven! groetjes barbara

Pieta zei

Van harte gefeliciteerd!!

De smaak van Cécile zei

Gefeliciteerd Caroline! Laat je hobby vooral je hobby blijven en post wanneer je zin hebt. Druk voelen is nooit goed. Dat zullen je fans vast begrijpen en met 782 recepten heb je een flink archief die ze in de tussentijd kunnen raadplegen! Liefs Cécile

Annet zei


Al vijf jaar een geweldig blog, van harte ! Ik ben fan , dat weet je. Maar laat je vooral niet opjagen en doe wat je zelf leuk vindt!
Deze taart ziet er heerlijk uit !
Groetjes, Annet

Anoniem zei

Wat fijn dat je doorgaat Caroline!!! Geen druk maar af en toe een mooi recept, lijkt me een prima concept!!
Op naar de volgende 5 jaar.

Emma zei

Gefeliciteerd Caroline!!

Marlissa zei

Dat is pas een taart om je feestje te vieren. Gefeliciteerd!!

Janet zei

Van harte gefeliciteerd met deze mijlpaal!

Silvia Jansen zei

Hartelijk Gefeliciteerd en heel heel hartelijk dank dat je al die geweldige recepten al jaren met ons deelt. Ik snap heel goed dat het een belasting is om dat continue te blijven doen. Ik vind het wel heel fijn dat je, dan wat minder frequent, door blijft gaan.
Je hebt mij en ons gezin, en gasten vaak genoeg verrast met lekkere combinaties en succesrecepten. Dit zouden we natuurlijk nooit willen missen!
Waarvoor dank!

Marie-Claire zei

Proficiat met je blog en bedankt om ons te blijven inspireren!! Je bent mijn dagelijkse klik !! :-)

Zeg maar waar en wanneer we de taart moeten komen proeven ;-)

groetjes

Erik zei

Het ziet er echt verrukkelijk uit!

Anita zei

Gefeliciteerd met je vijf jarig jubileum! En plaats inderdaad alleen iets als je daar zin in hebt! Je al geplaatste recepten worden door mij in ieder geval nog regelmatig gevonden en gemaakt.

Karin zei

Ook van deze kant Gefeliciteerd!
Het was met al opgevallen dat het wat rustiger was dan anders. Gelukkig ben je tot het besluit gekomen om door te gaan, al is het wat minder fanatiek. Geeft niet, als je maar doorgaat en in ieder geval in de lucht blijft. Je bent nou eenmaal een topper onder de blogs!

Anoniem zei

Gefeliciteerd ! en wat een prachtige taart voor deze mijlpaal.
Ik heb inspiratie genoeg voor de komende 782 dagen en begin dan gewoon weer opnieuw......
Doe het in je eigen tempo en laat je door ons vooral niet opjagen, je bent en blijft een inspiratiebron met je blog.
Groetjes Marja

Anoniem zei

Hoi Caroline,

Wat geweldig...al vijf jaar dit prachtige blog! Ik ben erg blij met je beslissing om niet te stoppen. Ik geniet heel erg en samen met mij vele anderen, van je heerlijke recepten en prachtige foto's van Johan. Op naar de volgende vijf jaar?????

Groetjes Sylvia

Anoniem zei

Hoi Caroline,

Ook hier gefeliciteerd met het 5 jarig bestaan van je blog. Gewoon lekker doorgaan, al is het dan maar af en toe een recept. Johan ook gefeliciteerd natuurlijk, want hij maakt al 5 jaar die mooie foto's van jouw creaties. Geniet van je lekkere taart!

Liefs,
Wilma

TessaC zei

Gefeliciteerd Caroline, met je 5 jarig blog jubileum! Ik hoop dat je nog lang door mag gaan met bloggen, omdat je plezier hebt in het maken van de recepten en niet omdat het "moet". Deze taart ziet er wederom fantastisch uit en lijkt ook erg lekker. Een prima feest taart dus! Geniet er samen maar lekker van!
Groetjes uit Ecuador

Atelier het Uilenhuis zei

Gefeliciteerd met je 5-jarig jubileum! Ik ben blij dat je nog blijft schrijven, want ik kom hier regelmatig kijken en deel inmiddels ook je liefde voor de recepten van Ottolenghi.
Groetjes,
Ilona

Yves van Gelre zei

Van harte! Vrijwel elke dag bekijk ik je blog en de recepten blijven dan ook een inspiratie. Ik hoop oprecht dat je nog lang doorgaat. Op een lager pitje zoals je aangeeft, maar blijf de mooie recepten met ons delen. Lieve groet, Yves

Sanne zei

Hoi Caroline,

Van harte gefeliciteerd met je blog verjaardag!! Wat ziet deze taart er weer heerlijk uit :)

Ik snap je overweging maar hoop dat je toch nog heel lang door blijft gaan met bloggen. De foto's zijn altijd zo mooi, de recepten inspirerend en ik vind jouw eerlijke oordeel en eventuele tips altijd erg prettig! Ik ben dan ook blij dat je nog even doorgaat en vind het goed van je dat je besloten hebt dit te doen op een manier die bij jou past, het moet tenslotte wel leuk blijven!

Veel succes, ik blijf je zeker volgen!!

Groetjes, Sanne

Eslem zei

Wauw, wat een geweldige mijlpaal, zeker in bloggersland! Gefeliciteerd! Ik begrijp je overwegingen heel goed maar ben blij te horen dat je niet helemaal stopt. Je bent en blijft nu eenmaal een van de eerste en beste foodbloggers van NL! X Eslem

Rian zei

Bedankt voor zoveel lees en kookplezier wat je mij geeft! Snap heel goed jouw stapje terug, Eerlijk zijn tegen jezelf is zo belangrijk. zie uit naar ieder recept dat nog komt.

JudithvdN zei

Gefeliciteerd met jullie prestatie!
Als je zoveel volgers hebt die elke dag weer kijken of je wat nieuws gemaakt hebt, dan kan ik me voorstellen dat het wat verplicht begint te voelen.
Er is meer dan foodbloggen.
En met zo'n enorme database is er genoeg te vinden.
Voor Johan ook elke keer weer een opgave: hongerig naar een bord eten kijken maar pas mogen eten als het mooi en weer verrassend op de foto staat....
Ik blijf je volgen, ook al zet je maar 1x per maand wat nieuws op je blog.
Groet Judith

Caroline Brouwer zei

Lieve volgers en lezers van mijn Blog,
Hartelijk dank voor jullie hartverwarmende reacties.
Ik ben blij dat jullie mijn besluit begrijpen en respecteren en ik ben ervan overtuigd dat ik de goede beslissing heb genomen. Hoewel minder frequent, zal ik zeker doorgaan met bloggen.
Groetjes, Caroline

Anoniem zei

Hallo Caroline,
Gefeliciteerd, fijn dat je blog wel online blijft, want wij maken regelmatig recepten die jij voor ons plaats. Deze week heb ik nog de worteltaart gemaakt voor mijn 50e verjaardag. Die werd met veel lof ontvangen door mijn collega's. Je hebt er waarschijnlijk weer wat fans bij! En voel geen druk, want met 782 recepten kunnen we nog jaren vooruit!
groet, Lia

Petra zei

Hallo Caroline,

Gefeliciteerd met deze mijlpaal.

Ik ben heel blij om te horen dat de blog online blijft! Ik zoek er wekelijks op voor inspiratie! En ik kijk altijd uit naar nieuwe blogs van jouw hand. Dat deze nu minder vaak komen, is jammer voor mij. Maar het belangrijkste is dat je er zelf plezier uit blijft halen!

Groet, Petra

Marie-Louise zei

Moest er een prijs zijn voor de smakelijkste en hartelijkste blog... die ging naar jou Caroline.

Caroline Brouwer zei

Dankjewel voor het compliment Marie-Louise!

Jeanne zei

Gefeliciteerd Caroline...
En geweldig dat je doorgaat met bloggen.
Ben altijd razend benieuwd met wat voor lekkers je weer voor de dag komt en je stelt nooit teleur.
En een heel groot compliment voor Johan voor de mooie foto`s bij de recepten
Chapeau......
Hoop nog vele bijzondere recepten te zien van je.
Groetjes
Jeanne

crochetcookingandmore zei

Woh, wat een tijd al!! Super dat je blijft doorgaan, ik kom hier sinds enige maanden zeer regelmatig! En alles lukt, dankzij jouw beschrijvingen en tips! Heerlijke dingen die je plaatst en inderdaad de foto's geven vaak dat ik denk 'dat moet ik gaan proberen'...om te smullen.
op naar de volgende 5 jaar!

Naomi de Jong zei

Gefeliciteerd Caroline met je vijf jarig jubileum, en ook ik ben heel erg blij dat je niet stopt. Ken het gevoel, die druk om regelmatig en vaak recepten maken, fotograferen en op de site plaatsen. Toch krijg je er veel voor terug, en ik zelf haal veel voldoening aan dit creatieve bezigheid en uiteraard...uit het resultaat.

Bedankt voor het delen van nog een Ottolenghi recept. Cheesecake is mijn lievelingstaart en deze lijkt me ook ongetwijfeld verrukkelijk.

Groetjes, Naomi

Je@net zei

Gefeliciteerd met je jubileum, Caroline. En wat fijn dat je je hobby met ons wilt blijven delen!

Siesie zei

Hallo Caroline, natuurlijk allereerst, van harte gefeliciteerd met deze mijlpaal. 782 recepten in 5 jaar tijd, dat is geweldig! Begrijpelijk dat je wilt minderen, want (haast) elke dag een nieuw recept maken dat is leuk maar ook heftig. En zoals je zegt, het moet leuk blijven. Jouw blog was mijn favoriet. Ik keek er elke dag naar en elke keer was het weer een verassing. Jouw persoonlijke opmerkingen waren altijd erg leuk en vooral nuttig. Kortom, ik vind het jammer maar ben ook blij dat je er niet helemaal mee stopt. Ik blijf kijken. Hartelijk dank voor je adviezen in de loop van de 5 jaar. Met hartelijke groet,
Siesie

Manon zei

Hoi Caroline,
Allereerst mijn felicitatie voor 5 jaar bloggen. Dat is best lang als je bedenkt dat je daar heel fanatiek in bent. Maar als de druk om te moeten bloggen groter wordt, dan is het goed om keuzes te maken. Beter minder vaak, maar wel met veel plezier. Dat gaat je zeker lukken.
Groeten, Manon

Hester zei

Gefeliciteerd met je 5-jarig jubileum. Ik heb al een aantal heerlijke recepten van je blog gemaakt. Ik ben blij om te horen dat je er niet mee stopt.

Hartelijke groet,
Hester

Anoniem zei

Gefeliciteerd met dit jubileum!
Ik heb al heel wat lekkere recepten van je blog gehaald en je hebt me geïnspireerd met het bakken van brood.
Vooral de stukjes die je schrijft over je eigen ervaring van het recept, vind ik erg leuk en leerzaam, omdat je dan nog wat extra tips geeft.
Groetjes,
Je collega Caesar.

Anoniem zei

Hoi Caroline,

Gefeliciteerd met je vijf jarige jubileum van je blog. Gelukkig stop je niet helemaal met je blog, ik vind de recepten je maakt altijd heerlijk en ben vaak door de enorme hoeveelheid recepten aan het kijken naar wat ik allemaal nog wil maken.
Hopelijk zien we nog veel recepten verschijn:)
dankjewel!

Violet zei

Beste Caroline,

Dit ziet er weer verrukkelijk uit!
Ben blij te lezen dat je blijft bloggen. Met de 782 recepten heb je mij, en velen met mij zo te lezen, van veel inspiratie voorzien! Bedankt daarvoor.

Proost op de 5 jaar!

Hartelijke groeten, Violet

Jose zei

Hoi Caroline,

Gefeliciteerd met je vijfjarig
jubileum. Je hebt een fantastisch
naslagwerk voor ons volgers gemaakt. Heel fijn dat je blog blijft bestaan. Goed van je dat je beslissing goed voelt. Het moet natuurlijk wel een hobby blijven! En des te leuker als we af en toe weer iets van je horen.
Ik wens je veel succes met alles!

Groetjes, Jose

Anoniem zei

Nou Caroline, ik heb het je eerder gezegd; wat mij betreft heb jij de beste kook/-bakblog! En daar is geen woord van gelogen. Jouw blog is mijn grootste inspiratie. Wanneer ik op zoek ga naar een nieuw recept ga ik direct naar jouw blog want jouw smaakkeuze is - ik kan het niet anders zeggen- voortreffelijk. Ik hoop dat je nog vele jaren op deze blog mag vieren en hoop dat je er net zoveel van blijft genieten als dat wij doen. Proficiat!

Groetjes,
Tumtumm

Nina Hobbysite zei

gefeliciteerd! En dank je wel dat je je blog laat bestaan. Zoveel leuke recepten

barbara leguijt zei

Zonder je blog weet ik niet meer wat ik moet eten, Caroline! Blijf dus vooral nog lang bloggen!

Ilona zei

Super knap dat je het al 5 jaar vol houdt! Ik heb het volgens mij nog geen jaar volgehouden :-(
En voel je vooral niet verplicht om heel vaak iets te posten; er staat al genoeg recepten op om uit te kiezen ;-)

Addy&Sandra zei

Gefeliciteerd met je 5 jaar Bloggen! Wij hebben je pas net ontdekt maar zouden het erg fijn vinden als je nog meer lekkere recepten met iedereen deelt. Dus ga zo door en kwaliteit gaat boven kwantiteit! ;)