zaterdag 18 april 2015

Lasagne Bolognese


Ingrediënten:
- verse lasagne vellen (AH)
- 2 bollen mozzarella, in plakken
- 75 g Parmezaanse kaas, geraspt
-  5 dl bechamelsaus

Voor de gehaktsaus:
- 30 g boter
- 2 el olijfolie
- 1 ui, fijngesneden
- 1 grote wortel, fijngesneden
- 3 stengels bleekselderij, fijngesneden
- 100 g pancetta, fijngesneden
- 500 g rundergehakt
- 2 dl witte wijn
- 3-4 dl gezeefde tomaten 
- zout/peper

Voor de bechamelsaus:
- 40 g boter
- 40 g bloem
- 5 dl melk
- zout/peper

Bereiden:
1. Verhit de boter met de olijfolie in een braadpan en bak daarin de ui met de wortel en bleekselderij ongeveer 4 minuten. Voeg de pancetta en het gehakt toe en bak dit mee tot het gehakt rul is. Schenk de wijn erbij en laat zachtjes koken tot de wijn verdampt is. Voeg dan zout en peper toe (wees niet zuinig, proef anders even) ik heb er ook nog gedroogde oregano bij gedaan. Voeg de gezeefde tomaten toe en laat de saus 45 min tot een uur zachtjes koken.
2. Bechamelsaus: smelt de boter in een grote steelpan, roer de bloem erdoor en warm deze 2-3 min. mee. Roer er geleidelijk 5 dl melk door en blijf met een garde steeds roeren, breng de saus aan de kook. Laat de saus een paar minuten doorkoken (goed roeren) tot deze wat dikker wordt en voeg naar smaak zout en peper toe.
3. Verwarm de oven voor op 200' C en vet een rechthoekige ovenschaal in. Schep wat bechamelsaus op de bodem en bedek met lasagne vellen, schep hierop wat gehaktsaus, leg daarop enkele plakken mozzarella en daarop weer een paar lasagne vellen. Ga zo door en eindig met lasagne vellen en verdeel daarop de rest van de bechamelsaus. Strooi de Parmezaanse kaas erover en bak de lasagne 20-30 minuten  in het midden van de oven tot de bovenkant gegratineerd is. Dit recept is voor 4 - 6 personen.

Bron: geen idee.

Dit recept maak ik al jaren en kwam er achter dat het nog niet op mijn blog stond. Er staan natuurlijk heel veel van deze recepten op het internet, maar deze mocht niet ontbreken op mijn blog. Soms doe ik ook nog wat verse basilicumblaadjes door de gehaktsaus als deze klaar is. Het is geen fotogeniek gerecht, maar wel ontzettend lekker! Ook fijn als je eters krijgt omdat je het helemaal van tevoren kan bereiden en alleen nog maar in de oven hoeft te schuiven.

9 opmerkingen:

Marianne zei

Dit keer ben ik het niet met je eens....niet fotogeniek? Deze schaal met lasagne ziet er zooo lekker uit!! Compleet met aangebrande randjes, kaassliertjes en lekker veel saus.
Als je hier geen trek van krijgt...

Caroline Brouwer zei

Dankjewel Marianne, het is in ieder geval ontzettend lekker!
groetjes, Caroline

Anoniem zei

Ik maak ook al jaren soortgelijke lasagne maar dan zonder mozzarella tussen de laagjes.....dat ga ik de volgende keer ook doen ,ben benieuwd.
Je blog blijft voor mij een inspiratiebron, afgelopen weekend de Pecannoten-karameltaart gemaakt... zoooo lekker !
Fijne dag verder.
Groetjes Marja

Nell zei

Hoe zo'n traditioneel "oud" recept toch zo lekker blijft. Wat mij betreft altijd goed.

Anoniem zei

Ik ben het met Marianne eens. Er is niets zo fotogeniek als zo'n ovengerecht! De aangebakken randjes vind ik vaak het lekkerst. Ik heb nog een tip voor de bechamel saus, dat heb ik ooit uit een boek van Delia Smith gehaald. Je kunt de melk, bloem en boter in één keer in de pan doen en dan al roerend aan de kook brengen. Staat garant voor een lekkere, makkelijke en klontvrije saus. Je moet de saus wel even laten doorpruttelen om de bloem te garen. Daarna kun je de saus op smaak brengen met kaas, kruiden, zout, nootmuskaat etc.

ramuan herbal asam urat zei

hy,, i'm just blogwalking..
i'm very happy to visit this site,, have a nice day :)

Anoniem zei

Als je de ovenschaal minstens een uurtje in de koelkast zet voordat hij de oven in gaat, dan blijft hij bij het opdienen meer in vorm. De lasagnabladen kunnen dan al wat vocht opnemen. Dan heb je mooie rechtopstaande stukken waar je een mooie foto van kunt maken. Maar ik denk dat deze foto heel herkenbaar is voor de meeste mensen en er ook smakelijk uitziet :)

Caroline Brouwer zei

Bedankt voor de tip!

Unknown zei

Lekker ik ga hem ook maken 🤗