dinsdag 14 april 2015

Tomaten-amandeltaart van Ottolenghi


Ingrediënten:
- 140 g boter, op kamertemperatuur
- 2 eieren, losgeklopt
- 65 g vers broodkruim
- 80 g gemalen amandelen
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 100 g ricotta
- 20 g Parmezaanse kaas, geraspt
- 15 g tijmblaadjes
- 375 g bladerdeeg
- 1 kilo tomaten (ca 10 stuks) in plakken
- 24 rimpelige zwarte olijven, ontpit (50 g)
- 2 el olijfolie
- 1 blikje ansjovis (optioneel)

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor  op 240' C en beleg een bakblik met bakpapier.
2. Klop de boter in een keukenmachine (of met de elektrische handmixer) bleek en luchtig. Voeg een voor een de eieren toe. Mocht het gaan schiften, voeg dan wat broodkruim toe. Zet de machine uit en voeg de rest broodkruim, de gemalen amandelen en de knoflook erbij, schep alles om tot het goed vermengd is. Haal de kom van de machine.
3. Voeg de ricotta (AH verkoopt tegenwoordig bakjes ricotta van 100 g), parmezaan, de helft van de tijm en ¼ tl zout toe en spatel alles door elkaar.
4. Leg het bladerdeeg op de bakplaat en verdeel met een paletmes het mengsel over de bodem. Laat daarbij rondom een rand van 2 cm vrij. Leg de plakken tomaat een beetje overlappend op de amandelvulling. Bestrooi het geheel met de olijven en verdeel eventueel stukjes ansjovis erover. Bestrooi met de rest van de tijm. Sprenkel wat olijfolie erover en bestrooi royaal met zout en versgemalen zwarte peper.
5. Zet de bakplaat in de oven en bak de taart ongeveer 15 minuten, schakel dan de oventemperatuur terug naar 200' C en bak de taart nog 8-10 minuten. Haal de taart uit de oven en laat iets afkoelen. Besprenkel er nog wat olijfolie over en serveer.

Bron: "Plenty More", Yotam Ottolenghi

Weer een bijzonder lekker recept van Ottolenghi; zijn inspirerende en bijzonder smaakcombinaties kennen geen grenzen. Deze hartige variant is geïnspireerd op de klassieke Franse taart, een combinatie van frangipane en fruit. De hartige frangipane vulling zorgt ervoor dat je geen zompige bodem krijgt door het vocht van de tomaten. Ottolenghi doet er olijven of ansjovis op, ik heb ze allebei op de taart gedaan. Houd je niet van ansjovis, lijkt het me ook een goed idee om er nadat de taart uit de oven komt wat verse basilicum op te strooien.

9 opmerkingen:

Emma zei

Ziet er zoals altijd weer verrukkelijk uit Caroline!

Simones Kitchen zei

Wat lekker Caroline! Ik heb nog nooit een hartige variant van frangipane gemaakt maar klinkt wel erg lekker!

ymme zei

Een originele hartige taart die ik binnenkort zeker eens zal bakken.
Lieve groetjes

Marie-Claire zei

zou dit zonder boter mogen of is dit essentieel?

Caroline Brouwer zei

@Marie-Claire, ik zou het niet helemaal weglaten, misschien iets minder.

barbara leguijt zei

Vandaag voor een groep van 10 jongeren deze taart gemaakt. Dat was productiedraaien! Twee platen achter elkaar gemaakt. Ze vonden het heerlijk. Dat de taart lekker was wisten wij natuurlijk al, want hij stond al eerder bij ons op tafel. Een blijvertje dus.

Caroline Brouwer zei

Wat leuk Barbara!

Yves van Gelre zei

Vanavond gemaakt met pizzadeeg in plaats van bladerdeeg. Een misvatting, want met hard deeg komt de taart niet tot zijn recht. Ik heb 90 gram roomboter gebruikt. Een volgende keer niet meer dan een klontje voor de smaak. Al met al een lekker recept, maar Carolines plaattaart (en mijn variaties daarop) vind ik toch smakelijker. Een volgende keer de bloemkoolsoep van Ottolenghi. Ben benieuwd.

Anoniem zei

Kun je deze taart ook koud eten?