zondag 13 september 2015

Flespompoen met gembertomaten en limoenyoghurt


Ingrediënten:
- 1 middelgrote flespompoen (ca 800 g)
- 45 ml olijfolie
- 6 grote romatomaten, overlangs gehalveerd (500 g)
- 3 cm verse gemberwortel fijngeraspt (25 g)
- 1 rode chilipeper, zaadjes verwijderd en in kleine stukjes
- 2 tenen knoflook, fijngewreven
- 30 g donkere fijne ruwe rietsuiker
- grof zeezout en zwarte peper

Limoenyoghurt:
- 120 g Griekse yoghurt
- ¼ tl gemalen kardmonzaad
- fijngeraspte schil van een ½ limoen
- 1½ tl limoensap

Voor erbij:
- 15 g korianderblad
- 30 g cashewnoten, geroosterd en grofgehakt
- 10 g kant-en-klare gebakken uitjes

Bereiden:
1. Verhit de oven voor op 170' C en beleg een bakplaat met bakpapier. Leg daar de tomaten met de snijkant naar boven op en druppel er wat olijfolie over en bestrooi ze royaal met zeezout. Zet de bakplaat 80 minuten in de oven en laat de tomaten gaar worden.
2. Doe de gember, chilipeper, knoflook, suiker en een ¼ tl zout (ik gebruik iets minder) in een kleine kom van je foodprocessor en mix alles tot een puree. Lepel dit over de tomaten en zet ze nog 40 minuten terug in de oven en laat ze karameliseren. Laat ze afkoelen.
3. Snijd de pompoen overlangs doormidden, verwijder de pitten en snijd ze in 2½ cm dikke plakken. Laat de schil eraan zitten. Schakel de oven naar 240' C en beleg een bakplaat met bakpapier. Vermeng de pompoenplakken met 2 el olijfolie en bestrooi royaal met zout en peper. Spreid ze uit op de bakplaat en rooster ze 35-40 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen.
4. Roer alle ingrediënten voor de limoenyoghurt door elkaar met zout en peper (proef hoeveel limoen je erin wilt). Zet tot gebruik in de koelkast. De yoghurtsaus vond ik een beetje weinig, ik zou volgende keer iets meer maken.
5. Verdeel de pompoen op een grote schaal en schik de tomaten er tussenin. Sprenkel de limoenyoghurt erover, bestrooi met koriander, cashewnoten en de gebakken uitjes.

Bron: Nopi, Yotam  Ottolenghi

Het nieuwe boek Nopi van Ottolenghi is uit en natuurlijk heb ik het meteen besteld. Dit kookboek is genoemd naar zijn gelijknamige restaurant Nopi in Londen. Hij schreef het samen met zijn chefkok Ramael Scully, deze samenwerking combineert de Midden-Oosterse invloeden van Ottolenghi met de Aziatische achtergrond van Scully. Ik zag op Facebook en twitter al verschillende foto's van gerechten die in dit boek zouden verschijnen  langskomen waaronder dit aantrekkelijk uitziende pompoengerecht en nam me voor dit als eerste maken. Het is weer een prachtig boek geworden met veel bijzondere recepten. Dit eerste recept is alweer een groot succes hier in huize Brouwer, de smaken van de zoete pompoen met de frisse yoghurt, de gedroogde gembertomaten en de crunch van de cashewnoten en de gefruite uitjes klopten weer helemaal. Kortom een topper!

9 opmerkingen:

Marlotte zei

Oh lekker zeg, dat ziet er goed uit!

Ineke zei

Dat ziet er heerlijk uit! Ga ik gauw eens maken. Maar ik heb zo'n oranje pompoen liggen. Dus, beste Caroline, ik heb twee vragen:
Wat is het verschil in smaak tussen een flespompoen en zo'n oranje bolle?
En moeten de tomaten echt in totaal 2 uur in de oven op 170 graden. Blijft er dan nog wel wat van over? Maar ja, dat zal wel, want op de foto ziet het er prachtig uit.
Alvast bedankt voor je antwoord.
Groetjes, Ineke

Caroline Brouwer zei

Hallo Ineke,
Bedoel jij zo'n biologische klein ronde die ze bij de AH verkopen? Precies het verschil in smaak weet ik niet. Maar dat zijn wel de pompoenen die ik het lekkerste vind. Die grote pompoenen die je wel eens ziet, zijn vaak erg flauw en melig van smaak. Zo'n flespompoen is ook makkelijk te schillen en in veel recepten is dat niet eens nodig, het is ook niet zo'n dikke harde schil.
De tomaten heb ik inderdaad zo lang in de oven gedaan het kan wel korter hoor, maar ze moeten drogen. Volgende keer maak ik meer tomaten tegelijk, want ik vond ze heerlijk!
Wij vonden het een erg lekker gerecht. Je moet wel op tijd beginnen met de voorbereidingen, niet veel werk, maar wel lang in de oven.
groeten, Caroline

Yves van Gelre zei

Pompoen, Griekse yoghurt, koriander, peper... weer! De Ottolenghi-plaat wordt grijs gedraaid. Sorry lieve Caroline, ik heb nu meer dan 25 keer een Ottolenghi-gerecht gemaakt en sommigen blijf ik altijd maken, maar ik begin de eendimensionale kant van deze kok te herkennen. Veel van hetzelfde en laten we nu allemaal doorlopen op zoek naar nieuw, anders en beter. Yotam is een hype.

Caroline Brouwer zei

@Yves, ik denk dat je nu Ottolenghi tekort doet. Zijn boeken staan vol met een grote verscheidenheid aan verschillende recepten. Ik denk dat het meer aan mij ligt dat ik steeds hetzelfde eruit pik. Dat komt omdat ik nu eenmaal gek ben op pompoen en aubergines!

Marianne zei

Hoi Caroline,
Wat fijn dat je door blijft gaan met die heerlijke recepten. Ik mag voorlopig van mezelf geen nieuwe kookboeken meer aanschaffen dus de nieuwe van Ottolenghi laat ik aan me voorbij gaan. Maar met jouw selectie ben ik super blij, zo heb ik toch de beste recepten om ook mee aan de slag te gaan.
Mag ik je om een tip vragen? Ik krijg binnenkort 12 mensen te eten voor een uitgebreide lunch. Ik wil er een Ottolenghi buffet van maken. Welke verschillende gerechten zou jij hiervoor aanbevelen? Wat combineert goed en geeft lekker veel variatie?

groetjes,
Marianne

Caroline Brouwer zei

Hallo Marianne,
Leuk idee zo'n lunch en zijn recepten lenen zich uitstekend om verschillende dingen op tafel te zettem, zodat iedereen alles kan proeven. Ik zal wat ideetjes hier onder zetten:
1. Pompoen met chiliyoghurt en koriander saus
2. Zoete aardappelsgalettes
3. Geroosterde zoete aardappel met pecannoten en ahornsiroop
4. Beide bloemkoolsalades
5.Salade met dadels en Turkse schapenkaas (feta)
6.Groene pannenkoekjes met limoenboter
7.Geroosterde aubergine met saffraanyoghurt
8. de verrassende tatin
9.de knoflooktaart
10.preipannenkoekjes met kruiden yoghurtsaus

Het fijne is dat je alles eigenlijk van tevoren kan maken en het de volgende dag alleen maar lekkerder smaakt, omdat de smaken goed zijn ingetrokken. Of iets bij elkaar past, zou ik me geen zorgen over maken. Volgens mij maakt dat niet echt uit met deze gerechten. Alle recepten zijn op mijn blog te vinden.
Ik wens je heel veel succes. Je hoeft natuurlijk niet alles te maken, als je een paar gerechten maakt, zullen je gasten al smullen
Veel succes en groeten, Caroline

Marianne zei

Dank je wel voor deze tips, hier kan ik wat mee!

groetjes,
Marianne

Ineke zei

Mijn aanrader op dat heerlijke buffet is de bloemkooltaart van Ottolenghi in de vorm van eenpersoons muffins!
Succes!
Ineke