donderdag 24 september 2015

Geprakte puy-linzen met tahin en komijn


Ingrediënten:
- 200 g puy- linzen
- 30 g boter
- 2 el olijfolie + extra om te besprenkelen
- 3 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 tl gemalen komijn
- 4 middelgrote tomaten, ontveld, in blokjes van 1 cm
- 25 g koriander, gehakt
- 60 g tahin (Turkse winkel)
- 2 el citroensap
- 1/3 kleine rode ui, in dunne ringen
- 2 hardgekookte eieren, in vieren
- ½ tl parikapoeder, om te garneren
- zout en zwarte peper

Bereiden:
1. Kook de linzen in ruim water in 15-20 minuten gaar. Giet ze af en zet opzij. Heb je weinig tijd, kun je ook linzen uit blik gebruiken.
2. Doe de boter met de olijfolie in een grote pan, laat de boter smelten en voeg de komijnpoeder en de knoflook toe, smoor circa 1 minuut. Voeg de tomaatstukjes toe met 20 g van de koriander en de gekookte linzen. Laat koken en roer, voeg de tahin, citrioensap en 70 ml water (het water liet ik weg, omdat er veel vocht van de tomaten vrij kwam). Voeg naar smaak zout toe en royaal versgemalen zwarte peper. Laat alles op laag vuur 5 minuten pruttelen en blijf goed roeren tot het mengsel licht gebonden is. Prak de linzen met een pureestamper tot een deel van de linzen fijn is.
3. Verdeel de linzen op een schaal en bestrooi met de uiringen, de overgebleven koriander en sprenkel er een beetje olijfolie op. Verdeel de eieren erover en strooi er nog wat paprikapoeder over.

Ik serveerde dit gerecht met plat brood, recept vind je hier. Je kunt het ook serveren met pita broodjes, recept vind je hier. Dit gerecht is voor twee personen.

Bron: Plenty More, Yotam Ottolenghi

De laatste dagen is het echt herfstweer geweest en vond ik dit een passend recept om op tafel te zetten. Het ultieme comfort food! Een heerlijk gerecht, met een korte ingrediëntenlijst en makkelijk te maken en niet onbelangrijk: weer een zeer smakelijk Ottolenghi-gerecht!

9 opmerkingen:

Monique zei

Lijkt me heerlijk! En zeker met dat zelf gemaakte platte brood. Ik weet wat ik zondag ga eten! Nu al zin in...
De linzenschotel is voor twee personen?

Caroline Brouwer zei

@Monique, inderdaad voor twee personen. Ik zal het er nog even bijzetten. Ik had nog wel een restje over, lekker voor bij de lunch vanmiddag!
groetjes, Caroline

De Ruijsbroekjes zei

Wat een leuk recept, deze gaat op het nog te maken lijstje. Bedankt voor het delen

hobbyloes zei

Wat een lekker recept, ik houd wel van linzen, mijn lief niet, dus ik maak het lekker voor mezelf.
Ottolenghi heeft heerlijke receptjes.

Karin zei

Heerlijk Caroline, ik heb het pas ook gemaakt (dat wist je nog niet....). Ik had alleen de verkeerde linzen, beluga maar dat lukte ook. Goede rede om het nog een keer te maken en dan met puy-linzen. Hier ook bijna alles op, dat zegt genoeg ;-)

Monique zei

De linzen staan nog even in de wachtrij ;-) maar wel het recept van het 'platte brood' uitgeprobeerd bij een bloemkoolcurry...wauw, perfect! Kon er tien van bakken, de helft is op...de andere helft in de vriezer..word altijd erg blij van dit soort eenvoudige recepten die wel werken! Dank je wel hiervoor. De pita's ga ik zeker ook nog eens proberen, maar het leuke van die platte, turkse broden is dat het gewoon in de pan kan.

Caroline Brouwer zei

Dank voor je reactie Monique. Dat plat brood is ook lekker bij humus. De pitaroodjes zijn ook erg makkelijk en als je die zelf hebt gemaakt, hoef je ze nooit meer uit de supermarkt!
groetjes, Caroline

Ineke zei

Dat was echt lekker. Het is een soort grove humus, maar dan anders. Wij houden van deze smaken! Dank voor je recept.
Groetjes, Ineke

Naomi de Jong zei

Wat een feest in een bord zeg! heerlijke combinatie en een verleidelijke foto weer...Ben met je verder helemaal eens Caroline, als je eenmal zelf pita's maakt koop je nooit die uit de supermarkt.

Groetjes, Naomi