dinsdag 24 mei 2016

Persian Love Cake


 Ingrediënten:
- 200 g boter, op kamertemperatuur
- 150 g fijne kristalsuiker
- 4 eieren
- 12 kardemonpeulen
- 100 g patentbloem, gezeefd
- 275 g gemalen amandelen (amandelmeel)
- rasp en sap van 1 citroen (biologisch)
- 1 el rozenwater
- 1 tl bakpoeder
- flinke snuf zout

Voor de siroop:
- 2 el fijne kristalsuiker
- sap van een ½ citroen
- ½ el rozenwater

Voor de icing:
- 150 g poedersuiker
- sap van 3/4 citroen
- 1 tl koud water

Voor de decoratie:
- 2 el grofgehakte pistachenootjes
- 2 el rozenblaadjes

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 160' C boven-en onderwarmte en vet een springvorm van 22 cm in en beleg de bodem met bakpapier,
2. Doe de boter met de suiker in een kom en klop met de mixer licht en romig. Klop daarna één voor één de eieren erdoor.
3. Haal de zaadjes uit de kardemonpeulen en wrijf ze tot poeder in een vijzel. Voeg ze toe aan het deegmengsel samen met de bloem, gemalen amandelen, citroensap, citroenrasp, rozenwater,  bakpoeder en een flinke snuf zout. Meng alles goed door elkaar en verdeel het beslag in de springvorm.
4. Zet de vorm in de voorverwarmde oven en bak de taart 45 minuten. Controleer met een satéprikker.
5. Aan het eind van de baktijd, doe je het sap van de citroen, rozenwater en kristalsuiker in een pannetje en zet op het vuur, verwarm tot de suiker is vermengd.  Haal de taart uit de oven en zet op een rooster. Prik met een satéprikker over de hele taart gaatjes in de cake. Verdeel de siroop erover, zodat die in de cake trekt. verwijder de rand van de springvorm en  laat de taart helemaal afkoelen.
6. Maak de icing met de poedersuiker en het citroensap, eventueel het water toevoegen. De icing moet vrij dik zijn. Verdeel de icing over de taart en versier met de pistachenootjes en de gedroogde rozenblaadjes.

Het verhaal gaat dat deze taart gemaakt is voor een Perzische prins en  een symbool is van eeuwige liefde.

Bron: The Telegraph

Afgelopen week kwam ik telkens deze taart tegen op de Facebook pagina voor liefhebbers van Ottolenghi recepten (hoewel het geen recept is van Ottolenghi). Iedereen was er enthousiast over en het zijn ook smaken die bij ons erg geliefd zijn. Dus deze taart moest gemaakt worden en ik moet zeggen ook hier een blijvertje. Héérlijke smaken en lekker smeuïg. Rozenwater koop je bij Midden-Oosten winkels en zo ook de rozenblaadjes. Kun je die laatste niet krijgen, kun je ze ook gerust weglaten.

7 opmerkingen:

keukenatelier zei

Ziet er uitnodigend uit Caroline! Voor welke prins heb jij deze taart gemaakt ;)?
Groetjes, Louise

Caroline Brouwer zei

@Louise, voor mijn prins op het witte paard natuurlijk! :-))

Naomi de Jong zei

Lijkt me heerlijk en wat een schitterende foto weer!

Groetjes, Naomi

Catering Deventer zei

Wauw, wat een prachtige taart! Hij zou het goed doen op een bruiloft!

Willeke zei

Hij ziet er prachtig en lekker uit Caroline. Ik ga hem maken!
Misschien een domme vraag, maar ik kan alleen gezouten pistachenoten vinden. Is dat de bedoeling og moet ik ze afspelen?

Groetjes, Willeke

Caroline Brouwer zei

Ongezouten pistachenootjes koop je in een notenbar en ik geloof zelfs dat AH ze heeft. Niet afspoelen als je alleen zoute kunt krijgen, maar zo goed mogelijk het zout eraf vegen!
Groetjes, Caroline

Willeke zei

Afvegen was een prima optie. Hij smaakt heerlijk. Dit is een blijvertje!
Bedankt Caroline:)