zaterdag 27 oktober 2018

Geroosterde aubergine en yoghurt met kerrie


Ingrediënten:
- 3 grote aubergines
- 100 ml arachideolie
- 200 g yoghurt Griekse stijl
- 2 tl middelscherpe kerriepoeder
- ¼ tl geelwortelpoeder
- 1 limoen, 1 tl rasp en 2 tl sap
- 1 ui, in dunne plakken (150 g)
- 30 g geschaafde amandelen
- ½ tl komijnzaad, geroosterd en licht gekneusd
- ½ tl korianderzaad, geroosterd en licht gekneusd
- 40 g granaatappelpitten
- zout en zwarte peper

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 220' C .
2. Schaaf met een dunschiller van bovenaf tot onderaan repen schil van de aubergines zodat er een streepeffect ontstaat. Snijd de aubergines in 2 cm dikke plakken. Kwast beide kanten goed in met 70 ml van de arachideolie en bestrooi ze met zout en royaal met peper.
Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze 40-45 minuten in de oven. Ik draai ze halverwege ook nog een keertje om. Laat ze afkoelen.
3. Meng intussen de yoghurt met 1 tl kerriepoeder, het geelwortelpoeder, het limoensap, een flinke snuf zout en royaal versgemalen peper. Zet tot gebruik in de koelkast.
4.Giet de overgebleven olie (2 el) in een koekenpan en zet op halfhoog vuur. Voeg als de olie heet is de ui toe en fruit deze onder af en toe roeren tot hij gaar en bruin is. Voeg 1 tl kerriepoeder toe met de amandelen en een snuf zout en laat alles nog 2 minuten bakken tot de amandelen lichtbruin zijn.
5. Schik voor het serveren de plakken aubergine op een schaal, schep de yoghurtsaus erover met daarop de gebakken uienmix. Bestrooi met komijnzaad, korianderzaad, granaatappelpitten en limoenrasp.

Bron: Simpel, Yotam Ottolenghi

Wéér een recept uit Simpel! Ik kan natuurlijk niet alle recepten uit het boek op mijn blog zetten, maar veel van zijn recepten staan ook al op the Guardian site, zo ook dit recept
Veel mensen zijn niet zo gek op aubergines; het geheim van aubergines klaarmaken is dat ze goed gaar moeten zijn en met de kruiden waar Ottolnghi ze mee combineert, vind je ze vast ook erg lekker!
Hier eten we ze graag, zeker op de Ottolenghi manier!
Dit recept is helemaal van tevoren te bereiden, kan als voorgerecht geserveerd worden of als bijgerecht en is verrukkelijk!

3 opmerkingen:

Inge zei

Ook dit gerecht ziet er weer heerlijk uit.
Heb sinds kort ook het simpel boek vind het lastig om keuzes te maken.
Wat zijn jou favoriete recepten uit dit boek?
Ga ik daar mee beginnen, want dan weet ik zeker dat het bij ons ook gaat bevallen ;-)

Groeten Inge

Caroline Brouwer zei

Gewoon beginnen, alles is lekker, lees ik op Facebook van anderen die er uit koken.
Succes, Caroline

John Deere zei

Lekker hoor, gisteren ook gemaakt!