maandag 6 juli 2020

Pilav van freekeh, tomaat & kikkererwten


Ingrediënten:
- 2 el komijnzaad
- olijfolie
- 4 grote uien, 1 gesnipperd, 3 in heel dunne halve ringen
- 2 el tomatenpuree
-  400 g freekeh (Turkse winkel)
- 50 g boter
- 1 blik tomatenblokjes à 400 g
- 1 blik kikkererwten à 400 g, afgespoeld en uitgelekt
-  400 ml kippen- of groentebouillon
- 200 ml water
- zout en zwarte peper
- plantaardige olie

Ter garnering:
- 150 ml Griekse yoghurt
- een handvol gehakte koriander of peterselie

Bereiden:
1. Rooster het komijnzaad op middelhoog vuur in een koekenpan, tot het aroma vrijkomt en het zaad bruin wordt. Schud de pan af en toe zodat het zaad niet aanbrandt.
2. Schenk wat olijfolie in een braadpan, doe het komijnzaad erbij en voeg de gesnipperde ui toe en bak 6 - 8 minuten. Voeg de tomatenpuree toe en meng goed met de uien. Voeg indien nodig nog wat olijfolie toe.
3. Voeg de freekeh en de boter toe, roer goed tot de boter is gesmolten en de freekeh bedekt is met het uimengsel. Roerbak 1 minuut, voeg de tomatenblokjes (ik gebruikte een blik met cherrytomaatjes) en de kikkererwten toe en roer goed door.
4. Schenk de bouillon en het water erbij en breng op smaak met zout en peper. Zet het vuur laag en laat 25 minuten met het deksel op de pan zachtjes koken.
5. Maak intussen de gebakken uien voor de garnering. Leg een dubbele laag keukenpapier op een bord. Schenk een laagje van 1 cm plantaardige olie in de pan en zet het vuur hoog. Voeg de gehalveerde uiringen toe en bak zonder te roeren bruin en krokant (pas op dat ze niet té bruin worden, anders smaken ze bitter). Schep de uien met een metalen schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op het bord met keukenpapier.
6. Voeg de helft van de gebakken ui toe aan de freekeh en meng het er voorzichtig met een vork door.  Schep de pilav op een groot bord, schep de yoghurt erop en bestrooi met de rest van de gebakken uien en de koriander of peterselie. Je kunt er ook nog je favoriete chilisaus over sprenkelen.

Bron: Feasts, Sabrina Ghayour

Als je net als wij ook van de keuken uit het Midden-Oosten houdt, zijn de boeken van Sabrina Ghayour, een Engels-Iraanse chef, een aanrader. In dit recept wordt freekeh gebruikt dat ik eerder al eens kocht bij de AH XL, maar daar hadden ze het nu niet. Ik kocht het in een Turkse winkel. Freekeh is een graan met een nootachtige smaak. Het viel hier goed in de smaak, en zeker in dit héérlijke gerecht, écht comfort food. 

4 opmerkingen:

Crealice zei

dat ziet er heerlijk uit en wat een mooie lepel

Digital Ober App zei

wauw, dat ziet er zo lekker uit. Voeg wat extra mayonaise toe, het ziet er lekkerder en smakelijker uit.

Goo jara zei

great information's.

Vrouwen website zei

Lekker