woensdag 1 februari 2012

Brownietaart met karamel en pinda's


Ingrediënten:
- 135 g patentbloem
- 1 tl baking soda
- ¼ tl zout
- 115 g roomboter, in blokjes gesneden
- 140 g pure chocolade, in blokjes gehakt
- 3 grote eieren
- 115 g lichtbruine basterdsuiker
- 50 g kristalsuiker
- 3 el corn syrup
- ½ tl vanille-extract

Voor de bovenlaag:
- 400 g kristalsuiker
- 125 ml water
- 1½ el corn syrup
- 160 ml slagroom
- 30 g roomboter, op kamertemeperatuur
- 190 g gezouten pinda's

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 175'C boven-en onderwarmte. Vet een spring van 20 cm in en beleg de bodem met bakpapier. Verdeel wat bloem op de zijkanten en schud het teveel eruit.
2. Meng de bloem, het zout en de baking soda. Smelt de chocolade en de roomboter zachtjes au bain marie en roer af en toe. (niet te warm laten worden).
3. Klop in een grote schaal de suikers en de eieren met een garde tot ze goed gemengd zijn. Roer de corn syrup erdoor en daarna het vanille-extract. Giet dan het gesmolten chocolade-botermengsel erbij en roer tot alles goed is opgenomen. Roer er de droge ingrediënten door. Roer niet te lang, alles moet net gemengd zijn. Je hebt een dik, glimmend mengsel. Giet het deeg in de springvorm en schud de springvorm, zodat de lucht verdwijnt.
4. Zet de taart in de oven en bak hem 40 - 45 minuten, controleer met een satéprikkerof de taart gaar is. (let goed op, bij mij had de taart iets korter in de oven gekund, het moet nog een beetje smeuïg van binnen zijn, zoals brownies zijn).
5. Haal de taart uit de oven en laat 15 minuten afkoelen. Ga dan met een mes langs de rand en verwijder de zijkant van de springvorm. De cake is tijdens het bakken gerezen en zakt in het midden een beetje in als hij afkoelt, maak je geen zorgen, dit is helemaal niet erg. Laat de taart op kamertemperatuur helemaal afkoelen. Als de taart helemaal afgekoeld is, verwijder je de bodem van de springvorm. Was en droog de  springvorm en doe de taart er weer in.

De bovenlaag:
1. Doe de suiker, water en  corn syrup in een pan, roer totdat alles goed gemengd is en zet dan de pan op een halfhoog vuur. Verwarm zonder te roeren tot de karamel amberkleurig wordt, dit duurt 5 - 10 minuten. Verlaag de temperatuur en voeg de slagroom en de boter toe (kijk uit de karamel kan spetteren). Als het niet meer spettert roer dan de karamel met een garde tot een egale saus. Doe de pinda's erbij en giet de massa in een hittebestendige kom (bv een pyrex schaal).
2. Je hebt waarschijnlijk meer karamel dan je nodig hebt, maar houd je aan deze hoeveelheden. (anders worden de pinda's niet goed bedekt met karamel). Haal de pinda's met een lepel uit de karamel en verdeel ze over de taart. Daarna lepel je nog wat karamel over de pinda's zodat ze goed bedekt zijn met karamel. Je krijgt een laag van ongeveer 0,5 cm.
3. Laat de laag zeker 20 minuten op kamertemperatuur hard worden voordat je de taart aansnijdt. Ga met een mes tussen de rand van de springvorm en de taart en verwijder de springvorm, als dit moeilijk gaat, kun je met een föhn warme lucht langs de buitenkant blazen. (Bij mij ging het prima met een mes).

Tip: Bewaar de rest van de karamel op kamertemperatuur en maak er een karamelsaus, van je hebt ongeveer 125 ml karamel over. Verwarm de karamel au bain marie. Verwarm in een andere pan ongeveer 250 ml slagroom, als de room bijna kookt voeg dan de warme karamel  toe en roer goed. Laat ongeveer 3 minuten zachtjes koken. Haal de pan van het vuur en giet de saus in een schoon potje. Laat de saus afkoelen op kamertemperatuur en bewaar dan in de koelkast. Verwarm de karamelsaus iets als je het over ijs serveert.

Bron: "Baking from my home to yours" Dorie Greenspan.

Het was even lastig om light corn syrup te bemachtigen (je hebt trouwens ook dark corn syrup), uiteindelijk vond ik het in Den Haag in de Wagenstraat in een Afro-Indian Market.  Maar je kunt het ook bij natuurvoedingszaken kopen. Het schijnt dat je het kunt vervangen door kandijsiroop. Het is verkrijgbaar in de VS in twee vormen: blank, welke helder gemaakt is door alle kleur te verwijderen en deze heeft bijna geen smaak en donkere waar karamel en melasse aan toegevoegd is. Omdat het geen neiging heeft te kristalliseren , wordt het vaak in recepten gebruikt voor frostings, snoep en jam.
Met deze verrukkelijk taart zul je veel indruk maken. Serveer hem met een bolletje vanille, chocolade of koffie ijs en je hebt een heerlijk dessert. De taart is 2 dagen houdbaar, maar haalt dat vast niet!

17 opmerkingen:

Kelly @ Kell's Kitchen zei

Ben nog maar net wakker, maar heb nu al zin in taart ;-) Deze lijkt me geweldig met de chocolade en die zoute pinda's in karamel!

Winny zei

maisstroop maar vooral rijsstroop is erg lekker en inderdaad verkrijgbaar bij natuurwinkels

Anoniem zei

Ik heb een stukje mogen proeven en hij is nog lekkerder dan de foto doet vermoeden. Het lijkt wel een Snickers-taart mmmm! Groetjes, Marlous

Lisa zei

Ooh deze staat al heel lang op mijn verlanglijstje, hij ziet er in het boek ook al zo fantastisch uit! En nu de taart ook nog lekker is, ga ik hem écht binnenkort eens proberen :).

Eva zei

Mmm, die ziet er fantastisch uit!! :) Moet ik toch ook maar eens proberen denk ik!

Maaike zei

Ziet er heerlijk uit!

Groeten Maaike

Sharon zei

Wat ziet dit er fantastisch uit, die ga ik zeker proberen! Glucose stroop is trouwens ook online te koop bij sites voor bak- en chocoladespecialiteiten, wel zo makkelijk :)

Nell zei

*kreun* alleen al bij die glimmende caramel loopt het water in mijn mond. Mocht Mary Berry ooit een opvolger zoeken, here she is .... ladies and gentleman

Marian zei

Mmm, pinda's :).
De foto is erg mooi vind ik, je krijgt er zin in gewoon door er naar te kijken, met die caramel erbij!

Nina zei

Ziet er heerlijk uit, en de foto's op jou blog zijn altijd super mooi!

Caroline Brouwer zei

@Nina, bedankt voor het compliment.

Theo zei

Ga ik zeker proberen Caroline, bedankt voor de tip!
Groeten van Theo

Cinnamon and Thyme zei

This looks absolutely delicious! Must try!!! :)

Ellen zei

Hoi Caroline,
zou ik de caramel kunnen vervangen door dulce de leche?
Graag hoor ik van je! Groetjes Ellen

Caroline Brouwer zei

Hallo Ellen,
De smaak wordt wel iets anders. Ik denk dat het wel kan. Je zult wel de dulce de leche iets warm moeten maken, zodat het weer wat vloeibaarder wordt alsje het over de taart giet.
groeten, Caroline

Ellen zei

Ik heb hem gemaakt zonder de corn syrup, niet te krijgen hier... in het beslag de siroop vervangen Door karamel stroop. De pinda's heb ik met dulce de leche gedaan. Smaakte echt heel erg prima! Dus een optie voor als je geen corn syrup kan vinden!

Caroline Brouwer zei

Dank voor je reactie Ellen en fijn dat de taart gelukt is en in de smaak viel!