donderdag 16 februari 2012

Chocoladetaart met glazuur van Bailey's en witte chocolade



Ingrediënten:
- 175 g zelfrijzend bakmeel
- 1 tl bakpoeder
- 3 el cacao
- 1 tl instant espressopoeder (optioneel)
- 175 g zachte boter
- 175 g lichtbruine basterdsuiker
- 3 eieren
- 100 g donkere chocolade (70% cacao), gesmolten en iets afgekoeld

Ingrediënten voor het glazuur:
- 125 g zachte roomboter
- 200 g witte chocolade, gesmolten en iets afgekoeld
- 50 ml Bailey's
- 240 g poedersuiker

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C  boven-en onderwarmte en vet een springvorm van 24 cm in en beleg de bodem met bakpapier.
2. Doe alle ingrediënten, behalve de gesmolten chocolade,  in een grote kom en meng met de elektrische handmixer tot je een romig mengsel hebt. Vouw de gesmolten chocolade door het deeg. Voeg eventueel, als je deeg te stijf is een beetje melk toe, het moet makkelijk van een lepel glijden.
3. Doe het deeg in de springvorm en bak 25 - 30 minuten in de oven,  controleer met een satéprikker of de taart gaar is.
4. Haal de taart uit de oven en laat 5 minuten afkoelen, verwijder dan de rand  en laat verder helemaal afkoelen op een rooster. Snijd de taart horizontaal doormidden.
5. Maak het glazuur: meng de boter met de mixer  licht en romig, voeg de gesmolten en iets afgekoelde witte chocolade erdoor en voeg de Bailey's toe en meng alles goed. Meng beetje voor beetje de poedersuiker erdoor.
6. Verdeelvongeveer 1/3 van het glazuur over een helft van de doorgesneden taart, leg de andere helft erop en strijk de rest met een paletmes over de taart. Versier eventueel met koffieboontjes of met iets anders.

Bron: de chocoladetaart komt van BBC Goodfood en het glazuur van My kitchen addiction

Dit is een van de lekkerste chocoladetaarten die ik ooit gegeten heb. Bewaar de taart in de koelkast, maar haal hem ruim (zeker 30 min.) voor serveren uit de koelkast, dan is hij op z'n lekkerst!
Voor de chocoholics:  deze is ook zalig!

42 opmerkingen:

Jana ★ zei

Amazing cake!!!
Delicious :D
xoxoxo ^^
http://janakitchen.blogspot.com

Jana ★ zei

Que bien hablas español :D
Eres un encanto
Un abrazo
http://janakitchen.blogspot.com

Margriet zei

Wow, die ziet er geweldig uit! Heb je nog tips voor het doorsnijden van de taart? Ik ben altijd bang dat de lagen dan niet gelijk zullen zijn etc.

Caroline Brouwer zei

@Margriet, deze taart heb ik gewoon voorzichtig met een mes doorgesneden en dat ging heel goed. Maar je kunt ook een inkeping maken met een mes en dan met flossdraad (voor je tanden) verder doorsnijden. Je kunt natuurlijk ook 2 lagen bakken in afzonderlijke bakvormen.

Blondie zei

Het water loopt me in de mond bij het zien van deze taart. Wat ziet dat er heerlijk uit zeg!

PS: Je hebt galzuur in plaats van glazuur in het recept staan. Neem aan dat dat een foutje is? :-D

Marian zei

Prachtig! Ik zou er zo een hapje van willen, mmmmm :-)!

Groetjes
Marian

Margriet zei

Dank je wel voor de tips! :)

Caroline Brouwer zei

@Blondie, bedankt, ik heb het al veranderd. Ik hoop niet dat je er galzuur van krijgt ;-)groetjes, Caroline

Maaike zei

Ziet er heerlijk uit!

Groeten Maaike

Gerry/Gewoon Lekker Gewoon zei

Als jij het zegt geloof ik je blind, hoewel .... ik moet het toch wel zelf even de PROEF op de som nemen. Klinkt heerlijk!

Kelly @ Kell's Kitchen zei

Dat klinkt goed Caroline! Ik heb nog zelfgemaakte Baileys, misschien moet ik die maar eens voor deze taart gebruiken ;-) Yummy!

Femke (Smaakmaakster) zei

Deze titel maakte me wel héél erg nieuwsgierig! En ja hoor, ik zie dat ook anderen erg benieuwd waren naar het recept. Dit lijkt me echt fantastisch, Baileys: jeeh! chocolade: jeeh! suiker: jeeh! boter: jeeh!

Lekker en Simpel zei

Wat een prachtige taart, ziet er echt heerlijk uit!!

paardenrassen zei

Ik ben gek op zulke taarten

Levine zei

Uitgeprint en in de keuken gelegd. Ben zaterdag jarig en dan moet er taart gebakken worden hè! Deze lijkt me heerlijk :-).

Levine zei

Caroline, ik het oorspronkelijke recept op BBCGoodFood staat ook nog 1 theelepel bakpoeder. Heb je die bewust weggelaten?

Caroline Brouwer zei

Hallo Levine,
Het is al een tijdje geleden dat ik die taart maakte, ik denk dat ik gewoon vergeten ben het bij mijn ingrediënten te zetten, Het is een beetje typisch als je zelfrijzend bakmeel gebruikt, maar ik kom het wel vaker tegen in recepten, dus ik vermoed dat ik het gewoon vergeten ben erbij te zetten.Ik heb het inmiddels aangepast. Veel succes met bakken en groetjes, Caroline

Anoniem zei

Hallo Caroline,

Hoe lang van tevoren kan je de taart het beste bakken? Mag de taart bv een dag in de koelkast staan voordat je 'm aansnijdt?

Groeten, Wendy

Caroline Brouwer zei

Hallo Wendy,
De taarten worden meestal lekkerder als je ze een dag later eet. Deze taart kan best een dag in de koelkast, alleen haal hem wel een half uur voordat je hem eet eruit om op kamertemperatuur te laten komen. Dan smaakt hij lekkerder dan zo ijskoud uit de koelkast.
Veel succes met bakken, Caroline

Wendy zei

Bedankt Caroline! Ik ga deze taart morgen bakken voor de verjaardag van mijn man...Ik heb alle ingredienten in huis, maar in plaats van pure chocolade heb ik melkchocolade. Zou dat ook kunnen? Anders haal ik morgen nog de goede chocolade...

Wat een prachtige site trouwens!!

Wendy

Caroline Brouwer zei

Hallo Wendy,
Melkchocolade kan natuurlijk ook hoor. Bedankt voor je compliment.
Groeten, Caroline

Anoniem zei

Ik heb de taart gemaakt en hij zag heel mooi uit. De smaakcombinatie met Bailey en chocolade is erg lekker. Ik heb het restant in de vriezer gedaan, met goed resultaat.

groetjes Sylvia

Anoniem zei

De taart ziet er heerlijk uit. Misschien een domme vraag maar wat zijn baileys?

Caroline Brouwer zei

Bailey's is een Ierse likeur voornamelijk bestaande uit whiskey en room. Erg lekker met een paar ijsblokjs er in.

Hinkevdb zei

Hallo Caroline,

Ik zou deze taart graag willen maken voor zondag. Weet je echter ook een alternatief ingrediënt voor de Baileys? Mijn zus mag geen alcohol (het zal weinig zijn, maar toch..) ivm het geven van borstvoeding.

Bij voorbaat dank!

Groeten Hinke

Caroline Brouwer zei

Hallo Hinke,
Deze hoeveelheid alcohol is zo weinig, dat het echt geen kwaad kan als je borstvoeding geeft. Sterker nog, toen ik deze taart maakte, gaf mijn dochter ook nog borstvoeding en heeft het gewoon gegeven. Wil je zus het toch niet, dat zou ik het weglaten en kijken hoe het glazuur wordt, misschien eventueel nog een scheutje room toevoegen. En anders even bij een ander recept kijken voor een glazuur zonder alcohol. Misschien wat koffie toevoegen?
veel succes met het bakken van de taart. Caroline

Judith zei

Ha Caroline,
Deze taart staat vandaag voor de 2e keer in de oven... de eerste keer was er (volgens mij) iets niet goed gegaan met het wegen. Nu staat hij er weer in... maar hij komt weer niet omhoog, 't blijft een plat taartje! Heb je een idee wat ik verkeerd doe?
Groetjes!
Judith

Caroline Brouwer zei

Hoi Judith,
Heb je wel de theelepel bakpoeder toegevoegd? Ik heb de taart al 2 x gemaakt en dat ging goed. Hij wordt niet heel erg hoog.
Alles goed met de kleine?
groeten, Caroline

Judith zei

Ja, gaat heel goed! WEl 'n lastige periode achter de rug, doordat hij heel moeilijk in slaap kwam en snel wakker was. Hierdoor was hij moe en huilde redelijk veel. Nu gaat het wel wat beter.
De bakpoeder zit erin... klopt de 24 cm wel? Hij is op zich niet heel compact, maar eigenlijk te dun om door te snijden...
Groetjes!

Caroline Brouwer zei

In het originele recept gebruiken ze voor deze hoeveelheid 2 vormen van 18 cm, vandaar dat ik er eentje van 24 cm gebruikt heb. Hij wordt niet echt hoog, maar ik kon hem wel doormidden snijden. Anders moet je 20 cm nemen (maar daar is het nu te laat voor) een volgende keer misschien, want hij is wel erg lekker. En aders doe je nu het glazuur alleen bovenop en aan de zijkanten. Succes.
groeten, Caroline

Judith zei

Okay, dan gebruiken ze die van 18 cm zeker om op elkaar te stapelen? Ga ik de volgende keer toch m'n kleine vorm nemen, dan zal hij hoger worden. Als ik em nog een keer ga maken...;)

Monique van den Berg zei

Hallo Caroline,
Ik heb vandaag deze taart gemaakt en hij is inderdaad heel lekker maar wel enorm machtig.
Ik heb de taart op mijn blog gezet.

http://moniquesplace67.blogspot.nl/

Groetjes, Monique

Anoniem zei

Hallo Caroline, Ik heb 2 bodems gemaakt(springvorm 26cm)die wil ik op elkaar leggen. Hoeveel glazuur zal ik dan nodig hebben? Ik neem aan dat ik dan niet 2 keer zoveel nodig heb? Groetjes Corrie.

Caroline Brouwer zei

Ik zou 1½ keer de hoeveelheid glazuur maken.
Groeten, Caroline

Anoniem zei

Kan ik ook witte basterdsuiker gebruiken of rietsuiker??

Groetjes

Frouke zei

Hallo Caroline,

Na de heerlijke cranberry blondie ben ik verder op je blog gaan kijken. Deze taart lijkt me ook heerlijk! Ik wil hem van de week gaan maken. Maar wat bedoel je precies met "vouw de chocolade door het deeg" ? Moet het alleen in het midden komen, als ware een pakketje? Of er volledig doorheen kneden?

Caroline Brouwer zei

Hallo Frouke, Met de chocolade door het deeg vouwen wordt bedoeld: het voorzichtig met een spatel erdoor vouwen. Dus niet met de mixer, maar voorzichtig met een spatel er goed door mengen.
Groeten en veel succes met bakken. Caroline

Anoniem zei

Hoi Caroline,

Ik ben benieuwd hoe stevig het glazuur is, opde foto lijkt het vrij dik. Mocht ik hem iets vloeibaarder willen maken, hoe kan ik dit dan het beste doen? Groetjes Lydia

Caroline Brouwer zei

Hallo Lydia,
Het glazuur is niet echt vloeibaar en dat komt door de chocolade en de boter.
Als je een vloeibaarder glazuur wilt, zal je denk ik van die ingrediënten wat minder moeten toepassen. Maar ik kan je geen zekerheid geven hoe het dan wordt en smaakt.
groeten, Caroline

Jamie zei

Hi Caroline,
Wat een top taart, ik heb 'm vandaag gemaakt. Smullen!!!!!!!!
Groetjes, Jamie (www.kokenmetjamie.nl)

Blue Mondays zei

Hi Caroline,

Is de instant espresso poeder te vervangen voor een shotje espresso?

Caroline Brouwer zei

Blue Mondays, je krijgt er dan natuurlijk ook weer vocht bij. Ik weet niet wat dat met je deeg doet.