dinsdag 14 februari 2012

Franse uiensoep


Ingrediënten:
- 4 à 5 grote uien
- 3 teentjes knoflook
- 2 el olijfolie
- 1 el boter
- 1 el bloem
- zout en versgemalen witte peper
- 250 ml droge witte wijn
- 1½  liter kippenbouillon
- 6 sneetjes brood (stokbrood )
- 6 el cognac
- 150 g Gruyère, Comté of Emmenthaler, geraspt

Bereiden:
1. Schil de uien , snijd ze doormidden en snijd ze in halve dunne ringen.
2. Smelt de roomboter in de olijfolie al roerend in een grote braadpan,voeg de uien en de fijngesneden knoflook toe en voeg zout naar smaak toe. Laat de uien op een heel laag vuur, af en toe roerend met een houten lepel, een diepe karamelkleur krijgen.  Dit duurt wel 1 tot 1½ uur of nog langer. Probeer het proces niet te versnellen door de temperatuur te verhogen, want dan worden de uien bitter. En als de uien te licht blijven krijg je een bleke soep.
3. Bestrooi de uien met de bloem als de uien mooi karamelkleurig zijn en roer een minuut goed door zodat de bloem gaar wordt.
4. Voeg 1/3 deel van de wijn toe en roer goed. Laat de wijn inkoken, dit duurt ongeveer 2 minuten. Voeg dan de kippenbouillon en de overige wijn toe. Breng op smaak met zout en breng aan de kook. Verlaag de temperatuur, zodat de soep net pruttelt, doe het deksel op de pan en kook de soep 30 minuten. Voeg naar smaak  witte peper toe en evt.nog wat zout (proef eerst).
5. Voor het serveren: verwarm de grill voor en leg een paar sneetjes stokbrood (schuin gesneden) op een rooster en laat ze aan beide kanten lichtbruin roosteren. Laat intussen de soep weer goed heet worden.
6. Neem 6 ovenvaste soepkommen, zet ze op een rooster en doe 1 el cognac  in iedere kom, voeg de soep toe en leg er een stukje brood op, bedek het brood met de geraspte kaas. Zet de soep onder de grill tot de kaas gesmolten is en bubbelt. Serveer meteen.

Bron: "Around My French Table", Dorie Greenspan.

Deze uiensoep werd gegeten door de marktkooplui van "Les Halles" in Parijs, die na hun werk een kom van deze heerlijke uiensoep aten om weer op temperatuur te komen. Deze soep moet je dan ook gloeiend heet opdienen.

Dit is de  lekkerste uiensoep die ik ooit gegeten heb. Het geheim zit in het karameliseren van de uien, als je ze aan laat branden krijg je een bittere smaak en als je ze te kort laat karameliseren, krijg je een bleke soep met weinig smaak. Dus neem hier de tijd voor. De cognac is er ook erg lekker in.

18 opmerkingen:

Es zei

Ik moet altijd aan mijn vader denken wanneer ik uiensoep zie. Ooit, lang geleden, ging hij als jongeman eens naar Frankrijk. Cultureel doen enzo, wat heel wat was want hij komt van een grote boerderij van het sombere, diepe platteland van Groningen.
Ze stopten ergens om uiensoep te eten. Mijn vader, die geen enkel woord over de grens sprak, zag wel iets drijven in die soep, maar wist niet wat het was.
Hij had nogal trek en nam een grote hap. Juist, het stukje boord was per ongeluk omgedraaid en hij stak heel dat stuk, met de gloeiend hete kaas in zijn mond.
Vakantie verpest door verbrande mond.
Hij eet nooit, echt nooit, meer gesmolten kaas.
Ik vind het nog steeds lekker, vooral als hij heel donker is.
:)

Caroline Brouwer zei

@Es, ik heb vreselijk moeten lachen om je verhaal. Heb jij je vader ooit kunnen overtuigen dat het afgekoeld wel lekker is? Je moet dat stukje brood eerst lekker onderdompelen in de soep, dan kun je het ook in stukjes snijden met je lepel, want anders is het zo moeilijk eten. Maar lekker is het!

Nell zei

Mijn favoriet: gloeiend-hete uiensoep. Zó basic, maar zó lekker. En wat betreft het lang bakken van de uien, daar zit het 'm in. Bleke uiensoep slaat nergens op. De cognac, kijk, dat is een ingrediënt dat ik nog niet kende. Volgende keer ga ik dat meteen proberen.
Gisterenavond heb ik je pasta met pruimen en gorgonzola gemaakt. Alleen de sjalot vervangen door een preitje. Ook lekker!

Caroline Brouwer zei

@Nell, leuk om te horen dat je de pasta met pruimen hebt gemaakt. Ja zo'n basic uiensoepje gaat er altijd in, zeker met het koude weer van de afgelopen tijd.

Blondie zei

Wat ziet dit er heerlijk uit!

Jana ★ zei

Pero que bueno!!!
Feliz San Valentín.
Un besito!
http://janakitchen.blogspot.com

ymme zei

als ik jou beschrijving over het karameliseren van de uien lees komt het water mij in de mond en proef ik de soep! Ik zal ze zeker ook eens maken.

Martine zei

Lang geleden, uiensoep. Je recept klinkt heerlijk en wil ik snel gaan maken.

eric zei

Prachtige soep, ziet er echt uit zoals het hoort! Traditioneel in Frankrijk geserveerd na een een avond van veel eten en drinken. Met oud en nieuw 's nachts na twaalven om de nacht verder door te komen!

Karien zei

Ik vind uiensoep zo ontzettend lekker! Weet je wat een leuke variatie is? Een klein handje verse salie erbij fruiten. Jumime!

Caroline Brouwer zei

@Karien, ik zal het volgende keer eens proberen.

Marja zei

Jammie, vandaag deze uiensoep gemaakt! O, wat is dat lekker zeg!! Vanmiddag heerlijk in de sneeuw geweest en daarna een kom hele hete uiensoep. Zelfs onze kids van 6 en 2 zaten te smullen!

Groetjes Marja

Caroline Brouwer zei

@Marja,wat fijn om te horen dat jullie er zo van gesmuld hebben en zelfs de kinderen. Ik zal hem binnenkort ook weer eens maken!

Angelique zei

Vandaag op deze druilerige hefstdag deze superlekkere uiensoep gemaakt, viel hier enorm in de smaak! En bij de koffie/thee de werkelijk overheerlijke appelkaneeltaart.....mmmm

Unknown zei

Hoi Caroline, ik heb denk ik anti-bruin uien :-). Ze zitten al ruim 2 1/2 uur in de pan en nog steeds wit. Ik denk toch dat we dan maar blanke uiensoep eten. Als hij smaakt zoals hij ruikt gaat hij heerlijk worden. Dank weer voor je recept ! Groetjes Marja

Caroline Brouwer zei

Hallo Marja,
Ze worden vast héérlijk, hoe langer je ze laat smoren, hoe lekkerder ze worden. Het heeft vast heerlijk gesmaakt,
groeten, Caroline

Unknown zei

Deze fantastisch lekkere soep heb ik al een paar keer gemaakt. Zelfs iemand die achteraf zei dat hij nooit uiensoep at, vond hem heerlijk.

Gerrie zei

Ik heb hem in Frankrijk gemaakt. Het was koud, na een flinke wandeling aten we de uiensoep. Hij was heerlijk!