dinsdag 21 februari 2012

Gegratineerde venkel


Ingrediënten voor 2 personen:
- 2 grote venkelknollen
- 1 el olie
- zout en peper
- panko of broodkruim
- 80 g  Parmezaanse kaas, geraspt
- 1 bol buffelmozzarella
- 1 el verse tijm, fijngehakt
- 1 el olie

Bereiden:
1. Maak de venkelknollen schoon en snijd ze in dikke plakken, Bewaar eventueel het groen wat er aan zit. Kook de venkel ongeveer 6 minuten, giet af en laat uitlekken in een vergiet.
2. Wentel de venkel in de olie met zout en peper en doe ze in een ingevette ovenschaal. Verdeelde de in kleine stukjes gesneden mozzarella erover.
3. Meng de broodkruim, Parmezaanse kaas, tijm en 1 el olie en verdeel dit over de venkel.
4. Zet de schaal afgedekt met aluminiumfolie 20 minuten in en voorverwarmde oven van 190'C. Haal het folie eraf en zet de schaal nog 10 minuten terug, zodat de kaas smelt en mooi goudbruin wordt.
5. Haal de schaal uit de oven,  verdeel het venkelgroen erover en serveer.


Venkel is mijn lievelingsgroente, dus dit recept moest ik maken. Volgende keer laat ik de mozzarella eruit, want ik vond dat niet echt lekker erin. Ook vind ik dat je gewone Hollandse geraspte kaas kunt gebruiken. Wij aten er een stukje gegrilde zalm bij.
Als je ook van venkel houdt, heb ik hier nog een heerlijk vegetarisch recept.

9 opmerkingen:

Marian zei

Hej Caroline,
Tot drie maanden geleden lustte ik geen venkel... of dat dacht ik! Toen maakte ik ook dit gerecht (maar dan met geraspte emmentaler ipv mozarella) en sindsdien ben ik helemaal gek op venkel :-).
Groetjes,
Marian

Caroline Brouwer zei

Hallo Marian,
Ik vind het ook heerlijk. Je moet ook beslist mijn pasta gerecht met venkel eens proberen, Ook verrukkelijk!
groetjes, Caroline

Eva zei

Mmmm, venkel! Heerlijk :) Dit probeer ik zeker eens uit (met andere kaas dan).
Als je zo gek bent op venkel, moet je deze - zeer eenvoudige - bereiding ook maar eens uitproberen: http://smulhuisje.blogspot.com/2011/03/venkelschoteltje-bijgerecht.html
Heel lekker!

Marian zei

Hoi Caroline, ik ben gaan kijken naar je pastagerecht en dat lijkt me heerlijk!
Ik ga het op mijn lijstje zetten :-). Venkel is voor mij nog maar een nieuw ontdekte groente dus ik heb er alleen nog maar soep van gemaakt en gegratineerd, dus dat nieuwe recept is welkom!

Groetjes
Marian

Nell zei

Venkel is hier een absolute favoriete groente. Meestal met iets van vis en pasta. Met kaas kan best lekker zijn, maar de delicate smaak van venkel valt er wel door weg, vind ik.

Caroline Brouwer zei

@Nell, probeer ook maar eens mijn vegetarische pasta, waar ik een link naar geplaatst heb. Vind jij ook vast lekker. Ik stoof venkel ook wel eens heel zachtjes met roomboter en een scheutje witte wijn en als het klaar is met een scheutje room erdoor en dan door de tagliatella en een beetje Parmezaanse kaas erover. Om te smullen.

Blondie zei

Ik heb een vreselijke hekel aan venkel (sowieso aan anijsachtige smaken) maar met twee soorten kaas er bovenop wil ik het misschien nog wel een keer proberen.

De yummyblogsisters zei

lekkerrrr!
'venkel is mijn lievelingsgroente' verstaan wij helemaal!
laat maar komen die venkelrecepten :)

Daniëla zei

Gesmikkeld, meteen zonder die mozzarella. Ik heb bijna altijd venkel in huis, ook mijn lievelingsgroente.