vrijdag 3 februari 2012

Hartig brood met kaas, bacon en bieslook


Ingrediënten:
- 235 g patentbloem
- 1 el bakpoeder
-  ¼ - ½ tl  (maatlepels) zout, afhankelijk van de kaas die je gebruikt
- ¼ tl versgemalen witte peper en evt. een snufje cayenne peper
- 3 grote eieren, op kamertemperatuur
- 85 ml volle melk, op kamertemperatuur
- 85 ml extra vergine olijfolie
- 120 g  grofgeraspte Gruyère, Comté, Emmenthaler of Cheddar kaas
- 60 g Gruyère, Comté, Emmenthaler of Cheddar, in heel kleine blokjes
- 25 g gehakte bieslook of andere kruiden(of dungesneden lente-uitjes)
- 40 g walnoten geroosterd en gehakt (optioneel)

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 175' C. Vet een broodvorm of cakeblik  (van 25 x11,5 cm)  in en beleg met bakpapier.
2. Meng de patentbloem, bakpoeder, zout (pas op met het zout, gebruik niet te veel)) en witte peper in een grote kom.
3. Doe de eieren in een andere kom en klop ze 1 minuut met de mixer tot ze schuimig zijn. Meng de olijfolie en de melk erdoor.
4. Doe de natte ingrediënten bij de droge en meng ze met een rubberen spatel tot het een deeg wordt. Meng niet te lang, anders wordt je deeg te stevig, de droge ingrediënten moeten alleen maar vochtig zijn.
5 Doe de geraspte kaas, de blokjes kaas, de kruiden en evt. de walnoten erbij en meng door het deeg.  Je hebt nu een stevig deeg. Doe het deeg in de vorm en maak met de spatel de bovenkant glad.
6. Bak het brood 35 - 45 minuten in de oven tot het goudbruin is en een satéprikker er droog en schoon uitkomt.
7. Haal het brood uit de oven en laat 3 minuten afkoelen in het blik. Ga dan met een mes langs de zijkanten ( ik heb bakpapier in de vorm gedaan, dan til je het brood er zo uit) en leg het brood op een rooster en laat helemaal afkoelen.
Afgedekt kun je het brood 2 dagen bewaren en in de vriezer 2 maanden. Misschien wordt het een beetje droog, maar je kunt het dan roosteren.

Bron: "Around My French Table", Dorie Greenspan.


Ik heb dit brood gemaakt met geraspte Cheddar, blokjes Gruyère, 50 g uitgebakken bacon (verkruimeld) en bieslook en verder het recept hier boven aangehouden. Het brood ziet er niet alleen verrukkelijk uit, maar smaakt ook erg lekker! Je kunt zelf je fantasie gebruiken om ieder keer een ander brood te bakken door te wisselen met de ingrediënten. Ik heb het brood in een wat kleiner cakeblik gebakken van 25 x 11,5 cm, maar het lijkt mij ook leuk om het een keer in een muffinvorm te maken.


Dit broodrecept komt oorspronkelijk uit Frankrijk en wordt dan "cake salé" genoemd. Het is erg makkelijk te maken en lijkt een beetje op een muffin, het wordt op dezelfde manier gemaakt. Er zit kaas in het brood, vaak een combinatie van verschillende soorten en is dus uitermate geschikt om restjes kaas op te maken, Parmezaanse kaas, Gorgonzola etc. Je kunt variëren met de kruiden: bv. lente- uitjes, bieslook of basilicum. Verder kun je ook zongedroogde tomaatjes, olijven, stukjes ham of uitgebakken stukjes bacon en geroosterde noten toevoegen.
Dit brood is erg lekker bij de lunch, voor bij een salade of een kopje soep en zelfs bij een glaasje wijn.

18 opmerkingen:

Es zei

Het ziet er prachtig uit! Ik maak ook hartig brood, maar altijd met gistdeeg. Zit nu eenmaal in mijn systeem, denk ik.
;)

Caroline Brouwer zei

@Es, ik bak eigenlijk nooit brood. Heb wel eens met een broodbakmachine gewerkt, was erg lekker, maar ik ging te veel brood eten. En in combinatie met alle taarten die ik bak, lijkt mij dat geen goed idee. Je moet keuzes maken, bovendien houd ik niet van kneden. Dus zo'n makkelijk reept als dit (niet kneden, niet laten rijzen, kortom veel minder werk) is wel aan mij besteed.

Uit Paulines keuken zei

Ziet er heerlijk uit Caroline, net als die brownie taart, je zou bijna een hapje uit het scherm nemen..

Fijn weeekend :)

Groetjes Pauline

Marian zei

Lijkt me heerlijk bij soep!
Dit wil ik wel eens uitproberen... Dan heb je wel het plezier van het bakken, maar maakt het deel uit van je lunch en moet je je dus niet zo schuldig voelen over de caloriën als je met een zoete cake zou doen :-).
Groetjes
Marian

Blondie zei

Ik heb toevallig op dit moment gist rijzen om brood van te bakken. Maar dit vind ik toch ook wel een heel lekker recept. Denk zomaar dat ik dit recept ook een keer ga maken.

Nell zei

Dit lijkt mij het ultieme zondagmiddagbroodje! Bankhangend met een glaasje erbij. Laat die winter maar komen!

Janny zei

Ik heb het brood vanavond geserveerd bij uiensoep van rode uien, een heerlijke combinatie! Ik had er nog gedroogde tomaatjes aan toegevoegd.

Caroline Brouwer zei

2Janny, Leuk om te horen. Ik ga volgende keer ook eens wat anders proberen. Het is zo'n simpel recept.

Nina zei

Lijkt me heerlijk! Ga ik zeker keertje proberen!

Unknown zei

Hallo Caroline,

Volg je blog al een poosje maar heb nog nooit een reactie geplaatst.
Wat allemaal heerlijke recepten en dit brood ga ik zeker binnenkort eens proberen, wilde deze week eerst kaneelbolletjes proberen te maken. Lijkt me ook zo lekker!!

Groetjes Anita

Caroline Brouwer zei

@Anita, Bedankt voor je reactie. Ik vind het altijd leuk als mensen reageren. Kaneelbroodjes staan ook nog steeds op mijn lijstje om een keer te maken.
succes, Caroline

Denise zei

Ik maak regelmatig een dergelijk brood, maar dan vaak met geitenkaas. In een muffinvorm werkt goed, zou ik zeker eens proberen! Jouw versie ziet er in ieder geval heerlijk uit!

Karen zei

Afgelopen weekend dit heerlijke brood gemaakt. Het was top!
Geserveerd bij zelfgemaakte tomatensoep. Goeie combi.

Caroline Brouwer zei

@Karen, Fijn dat het zo goed in de smaak viel! Bedankt voor je reactie, Caroline

La Tartinette zei

Oh deze ga ik zo namaken :)

Esther zei

Eindelijk een kaas/hartig brood dat ook echt goed gevuld is met kaas en daardoor ook echt naar kaas smaakt en niet droog is! Heb het voor bij de groentesoep gemaakt vanavond, maar het ruikt zo lekker dat ik niet kon wachten en alvast een snee genomen heb, heerlijk!

Noelle zei

Hi Caroline,

Ik maak vaak hartige muffins. Deze zijn heerlijk als ze net uit de oven komen, maar de volgende dag smaken ze vaak naar niks. Weet jij hoe je dit op kan lossen zonder ze op te warmen? Iets aan de receptuur veranderen?

Thanks voor je hulp!

Groetjes,
Noelle

Caroline Brouwer zei

Halo Noelle,
Ik denk niet dat het verschil maakt als je iets aan de samenstelling verandert. Soms smaken hartige dingen nu eenmaal lekkerder als ze warm zijn. Ik denk dat het enige dat werkt is om ze weer eventjes op te piepen in de oven.
groetjes, Caroline