maandag 16 april 2012

Basilicum pannacotta


Ingrediënten:
- 25 g basilicum, blad en steeltjes, gewassen en drooggedept
- 300 ml volle melk
- 4 blaadje gelatine
- 5 el suiker (50 g)
- 200 ml room

Bereiden:
1. Doe de basilicum in de melk en zet een nacht afgedekt in de koelkast. Met een schoteltje op de basilicum blijft het onderstaan.
2. Week de volgende dag de gelatine in ruim koud water.
3. Verwarm de melk met de basilicum in een kleine steelpan en breng langzaam aan de kook. Voeg de suiker toe en roer tot die is opgelost. .
4. Haal de pan van het vuur en doe de room erbij, roer goed door en doe nu alles in de blender. Laat de blender even draaien en giet dan het mengsel door een zeef en druk met een lepel de basilicum door de zeef, zodat je zoveel mogelijk smaak krijgt van de basilicum. (ik heb de basilicum nog een keer terug gedaan in het roommengsel en weer door de zeef gewreven, om nog meer basilicumsmaak te krijgen).
5. Knijp de gelatine goed uit en roer door het roommengsel tot het goed is opgelost. Laat het mengsel afkoelen en een beetje lobbig worden. Giet het dan in de met koud water omgespoelde vormpjes en zet ze een paar uur in de koelkast tot het opgesteven is (minstens een uur of vier).
6. Stort de panna cotta voor het serveren op een bord en leg er wat aardbeien omheen en leg er een blaadje basilicum op. Recept is voor vier personen.


Jaren geleden eens basilicumijs gegeten in restaurant Fifteen in Amsterdam. We vonden dat toen erg lekker. Toen ik dit recept een keer tegen kwam in een boek (ik weet helaas niet meer welk), heb ik  het gekopieerd. Ik vind aparte recepten erg leuk om eens uit te proberen. Ik heb dit recept alleen naar eigen inzicht veranderd. Aardbeien en basilicum gaan erg goed samen en de kleuren passen ook mooi bij elkaar. Ik heb het op twee manieren gepresenteerd. Het is een lekkere, frisse panna cotta met een subtiele bailicumsmaak.

3 opmerkingen:

Es zei

Nu wil ik ook panna cotta met basilicum. Nog nooit gemaakt overigens.
Ik ga vandaag in ieder geval panna cotta maken!

Es zei

Nu wil ik ook panna cotta met basilicum. Nog nooit gemaakt overigens.
Ik ga vandaag in ieder geval panna cotta maken!

Eetlust zei

Mmmm panna cotta. Leuk met die basilicum en inderdaad heerlijk in combinatie met aardbeien. Heb zelf rode basilicum gezaaid, benieuwd of dat ook goed combineert.