zondag 1 juli 2012

Cake met verse mango


Deze maand is Pauline van "Uit Paulines Keuken" de host van het Foodblogevent. Als thema koos zij "High Tea". Dit is mijn bijdrage; deze héérlijke cake met verse mango zal mooi staan op haar tafel vol lekkernijen.

Ingrediënten:
- 180 ml zonnebloemolie
- 340 g bloem
- 200 g suiker
- 3 grote eieren
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl baking soda
- 1½ tl gemberpoeder
- 1 tl kaneel
- ¼ tl zout
- 65 g lichtbruine basterdsuiker
- 1 grote of 2 kleine mango's (ca 340 g)
- 115 g sultanarozijnen
- geraspte schil van 1 limoen

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op175' C boven- en onderwarmte en vet een cakevorm in met boter en leg er een stuk overhangend bakpapier in, zodat je later de cake zo uit het blik tilt.
2. Schil de mango en snijd in blokjes.
3. Doe de bloem, kaneel, gemberpoeder, zout, suiker, lichtbruine basterduiker, bakpoeder, baking soda in een kom en roer goed door elkaar.
4. Roer de zonnebloemolie met de eieren los met een garde. Meng met een spatel de natte ingrediënten door de droge, meng niet te lang alle bloem moet net opgenomen zijn. Het is een vrij dik deeg. Roer dan de mangostukjes en de rozijnen erdoor.
5. Verdeel het deeg in de vorm en strijk de bovenkant glad met een spatel.
6. Bak de cake 1½ uur (bij mij was de cake 10 min. eerder gaar) in de oven tot de bovenkant goudbruin is en een satéprikker er droog en schoon uitkomt. Als de cake te bruin wordt dek dan de bovenkant af met aluminiumfolie.
7. Laat de cake 5 minuten afkoelen en haal dan uit de vorm en laat helemaal afkoelen op een rooster.

Bron: "Baking from my home to yours" Dorie Greenspan.


Mango is een van mijn favoriete vruchten en gelukkig zijn ze het hele jaar door te verkrijgen. Wat de cake zo lekker maakt zijn de specerijen in combinatie met het zoete van de mango en de rozijnen. De korst is krokant en de binnenkant lekker smeuïg, een geweldige combinatie van texturen en smaken. De cake is de volgende dag nog lekkerder, dus bak hem de dag voor je hem wilt eten. Kortom weer een super recept van Dorie dat ik zeker vaker ga maken!

26 opmerkingen:

Marian zei

Ooh, deze maakte ik vorig jaar al verschillende malen, ik haalde het recept toen uit yummyinmytummy. Mmm, een heerlijke cake, inderdaad! Perfect voor het thema!

Groetjes
Marian

Unknown zei

oh, dan moeten we op zoek naar een goede mango. Puur mag ik het niet zo graag, maar in een fruitsalade vind ik het wel lekker. Dus in een cake, zal het ook niet slecht zijn.

Lisanne zei

Ziet er heerlijk uit zeg! Ik ben ook gek op mango, dus deze komt zeker op m'n 'to bake-list' te staan!

Anoniem zei

Hmm, ziet er lekker uit!

Mayken zei

Caroline, hoe beoordeel jij of een mango goed is?
Ik heb er onderhad zoveel gehad die naar terpentijn smaakten dat ik er onderhand een beetje huiverig voor geworden ben.
Wellicht is het ook in blik te koop?

Denise zei

Ben ook gek op mango, maar eet ze eigenlijk alleen in de zomer. Alleen die zoete geur al...!
Deze cake ziet er prachtig uit, nog lekkerder als je 'm in een zonnetje eet natuurlijk;)

Caroline Brouwer zei

Hallo Mayken,
Meestal koop ik ze bij de AH en ik moet eerlijk zeggen ik heb nog nooit eentje gehad die naar terpentijn smaakt. Ze moeten een beetje zacht aanvoelen, dan zijn ze rijp. Als mensen zeggen dat ze niet van mango houden snap ik dat niet. Ik denk altijd dan heb je zeker nog nooit een goede mango geproefd. Ooit kreeg ik een doos mango's "ready to eat", die waren ook heerlijk. In het buitenland heb je heel veel soorten, ik ben er gek op en eet ze heel veel.
groeten, Caroline

Kelly @ Kell's Kitchen zei

Lekker! Deze had ik ook nog op m'n lijstje staan - krijg je met zo'n lekker boek; 't liefst zou ik alles wel willen proberen!

De 3 grote eieren staan trouwens niet bij het ingrediëntenlijstje.

Groetjes, Kelly

Nell zei

Ziet er echt superlekker uit, deze cake! Lekkere mango's kopen is eigenlijk best een probleem. Ik haal ze ook van overal, maar de één valt vies tegen en is draderig (bwèh) en de andere is zoet en zacht. Sommige kunnen zacht aanvoelen, maar zijn dan van binnen min of meer taai. Ik moet wel toegeven: Appie verkoopt vaak de beste. Als ze naar terpentijn smaken, zijn ze gewoon nog onrijp. Als die smaak blijft hangen in je mond, hoef je even geen mango's meer.

Caroline Brouwer zei

Hallo kelly,
Bedankt, ik heb het er meteen bijgezet. Ik hoop dat mijn recept nog niet geprint was! Het boek is super, inderdaad ik zou ook wel alles willen maken. Heb er al veel gemaakt inmiddels en alles is even lekker!
groeten,Caroline

Anoniem zei

De cake is heel mooi gelukt. Ook bij mij was hij 10 minuten eerder gaar. Ik heb de cake weggeven, dus niet zelf geproefd. Ik ben benieuwd wat ze er van vonden.

groetjes,
sylvia

Caroline Brouwer zei

Hallo Sylvia,
Leuk dat je zoveel bakt van mijn blog en dat je altijd een reactie achterlaat. Bedankt daarvoor. En ik ben er zeker van dat de ontvangers je cake heerlijk gaan vinden!
groetjes, Caroline

4pure by Andrea zei

Ik ben ook een groot fan van veel van de recepten van Dorie Greenspan. Lekker en ze lukken vrijwel altijd. Toch is ze niet zo heel bekend lijkt het in Nederland. Grappig om dan een recept van haar op jou blog terug te vinden.

Anoniem zei

Hai Caroline,
Kan ik ook diepvries mango's gebruiken wordt de cake dan niet te vochtig?
Groetjes
Sandra

Caroline Brouwer zei

Halo Sandra,
Ik wist niet eens dat er diepvries mango's waren! Ik zou het proberen, laat ze ontdooien en goed uitlekken.
Veel succes!
groeten, Caroline

Anoniem zei

Hai Carolien,
Ik had nog een vraag is 200gr suiker+65gr lichtbruine suiker niet te veel?

Caroline Brouwer zei

Het is al weer een tijdje geleden dat ik deze cake maakte, maar als ik het me goed herinnerde was ie niet té zoet. Je kunt natuurlijk altijd ietsjes minder proberen, Maar ik zou dat niet teveel minderen.

Anoniem zei

Beste Caroline,
Dank je, voor je advies . Mango van de diepvries in blokjes gesneden 250 gr kan je bij AH kopen.
Groetjes Sandra

Anoniem zei

Dag Caroline,
Vorige keer deze cake gebakken met mango uit blik. Hij was erg lekker. Vandaag met verse mango uit de aanbieding van AH, ook weer heerlijk!
Bedankt voor dit mooie recept dat ook zo eenvoudig te maken is, zonder keukenmachine of mixer! Scheelt weer afwas:)
groetjes
Anna

Caroline Brouwer zei

Dank je wel Anna,voor je reactie. Fijn dat de cake zo in de smaak viel, groeten, Caroline

Siesie zei

Hallo Caroline,
Deze cake ziet er heerlijk uit. Ik ga het binnenkort maken. Vooral omdat je schrijft dat het lekker smeuiig is. Ik hou daar meer van dan van die hele luchtige cakes.
Overigens,wat de gewichten/maten betreft, zijn het theelepels of teaspoons? Soms is dat best verwarrend, vind je ook niet?
groet,
Siesie

Caroline Brouwer zei

Hallo Siesie,
Als er in een recept van mijn blog een theelepel(5 ml) staat, bedoel ik altijd een maatlepel, zie onder maatlepels in de sidebar onder labels. Onze gewone theelepels zijn nl veel kleiner. Dit geldt trouwens ook voor eetlepel (15 ml).
Succes met je cake.
groeten, Caroline

Siesie zei

Fijn dat ik dit nou weet. Ik heb een setje maatlepels. Dank je wel!
Groeten van Siesie

Siesie zei

Hallo Caroline,
Wat een heerlijke cake! Volgende keer doe ik precies wat jij hebt gedaan: 5 min. minder in de oven. Ik heb toen de satestok proef gedaan maar deze was nog een beetje vochtig. Waarschijnlijk prikte ik net in een stuk mango. Ik heb de cake in plakken gesneden en ingevroren. Vanmiddag meegenomen naar mijn bridgeclubje. Ze waren allemaal verrukt.
Groeten van Siesie

Caroline Brouwer zei

Hallo Siesie,
Leuk om te horen dat de cake zo goed in de smaak viel. Altijd moeilijk om precies te testen of de cake goed gaar is. Meestal denk je doe voor de zekerheid mar ietsjes langer en achter af lijkt dat vaak niet nodig te zijn geweest.
groeten, Caroline

Ria zei

Wat een heerlijk recept!