maandag 23 juli 2012

Geroosterde aubergine met saffraanyoghurt


Ingrediënten:
- 3 middelgrote aubergines, in 2 cm dikke plakken of in parten
- olijfolie om te bestrijken
- 2 el geroosterde pijnboompitten
- een handvol granaatappelpitten
- 20 basilicumblaadjes
- grof zeezout en zwarte peper

Voor de saffraanyoghurt:
- een snufje saffraandraadjes
- 3 el heet water
- 180 g Griekse yoghurt
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 2½ el citroensap
- 3 el olijfolie

Bereiden:
1. Voor de saus: laat de saffraan in een kommetje 5 minuten in het hete water trekken. Giet het geheel in een schaal met daarin de yoghurt, knoflook, citroensap, olijfolie en wat zout. (Het was niet duidelijk of de saffraandraadjes erin moesten blijven, ik heb ze eruit gehaald). Klop alles tot een gladde goudgele saus. Proef er nog wat zout bij moet en zet afgedekt in de koelkast.
2. Verhit de oven tot 220'C. Leg de plakken aubergine op een met bakpapier bekleed ovenrooster en bestrijk de plakken ruim met olijfolie en bestrooi met zout en peper. Rooster ze 20-35 minuten tot ze aan beide kanten lichtbruin zijn. Bewaar ze afgedekt in de koelkast, maar laat ze voor gebruik op kamertemperatuur komen.
3. Schik de plakken aubergines op een grote schaal en laat ze elkaar iets overlappen. Sprenkel de saffraanyoghurt eroverheen, bestrooi met de pijnboom- en granaatappelpitten  en schik de basilicumblaadjes erop.

Tip: AH verkoopt graanaatappelpitten in bakjes, dan hoef je niet zelf zo'n ding te slachten.

Bron: "Het Kookboek" van Yotam Ottolenghi.


Een kleurrijke en simpele salade, de pijnboompitten geven het een nootachtige crunch, de graanaatappelpitten iets zoets en ook de basilicum smaakte er perfect bij. In het boek staat dat het een voorgerecht is voor 4 personen, wij aten het met z'n tweeën helemaal op. Dus volgende keer neem ik meer aubergines, de saus daarentegen was erg veel. Het begint saai te worden, maar weer een erg goed recept van Ottolenghi, dat hier zeker vaker op tafel komt. Ook lekker bij een barbecue lijkt me.

14 opmerkingen:

Nell zei

Gegrilde aubergines hebben een plaatsje vooraan in de rij bij mij. Saffraan echter is iets wat ik absoluut niet lust. Ik vind het smaken naar Halamid, het schoonmaakmiddel in de horeca.

Caroline Brouwer zei

@Nell, Ik heb altijd het idee dat saffraan meer voor de kleur dan voor de smaak is. Ik zal wel niet de goede saffraan gekocht hebben (buuisje bij de Ah bij de kruiden gekocht) Heb er eerlijk gezegd niet veel van geproefd. Maar de Yoghurt is een beetje zurig door de citroen, dus laat die saffraan maar gewoon weg.

Lisanne zei

Het ziet er wederom heerlijk uit! Ik begin er toch echt steeds meer aan te denken om dat kookboek ook aan te schaffen, alles wat ik tot nu toe op je blog voorbij heb zien komen zou ik ook zo maken!

Caroline Brouwer zei

@Lisanne, gewoon doen! Er staat nog veel meer lekkers in !

Kelly @ Kell's Kitchen zei

Yum! Mooi plaatje ook met die granaatappelpitjes!

Unknown zei

Na het superlekkere auberginegerecht uit Plenty wil ik dit zeker proberen! Blijft leuk om (bijna?) alle recepten van Ottolenghi op jouw blog voorbij te zien komen. Heb jij eigenlijk een favoriet?

Caroline Brouwer zei

Hallo Lies,
Tot nu toe is alles erg lekker van hem, maar mijn favoriet tot nu toe is zonder twijfel de verrassende tatin, iedere keer als ik de foto zie of er aan denk, loopt het water me in de mond ;-)) Ook zijn preikoekjes zijn niet te versmaden! Er is nog heel veel wat ik wil maken.
groeten, Caroline

Anoniem zei

Nel Nijssen vindt saffraan niet lekker. Zou een mespuntje kunir (geelwortel)mogelijk een oplossing zijn als het toch voor de kleur is? Ik gebruik dit vaak voor de risotto Milanese i.p.v. saffraan, en ik vind het erg lekker. Maar misschien heb ik het mis. Het is maar een suggestie!
Siesie

Antoinette Coops zei

Dit lijkt me wel wat voor vandaag! Heerlijk Caroline.

Caroline Brouwer zei

@Antoinette,laat je weten hoe je het vond?

Anoniem zei

Hallo Caroline,

Dit was een heerlijk gerecht. Aubergine is mijn lievelingsgroente; dat zal ook wel geholpen hebben. De saffraanyoghurt was echt lekker ( ik heb de saffraan niet verwijderd). Ik zou deze yoghurt zo ook voor andere gerechten maken.

Groetjes,

Tumtum

Caroline Brouwer zei

Hallo Tumtum,
Leuk om te horen. Ik ben ook gek op aubergine. Je moet even weten hoe je ze goed gaar grilt, want dat vind ik wel belangrijk, maar dan zijn ze echt lekker!
groeten, Caroline

Saskia zei

Hoi Caroline
Gister dit recept gemaakt
Ik heb saffraan bij een kraam op de Turkse bazaar Beverwijk gekocht. Omdat ik laatst voor risotto Milanese
Saffraan uit de supermarkt heb gebruikt en daar bijna geen smaak aanzat , gebruikte ik nu ietsje meer.
Volgende x iets minder gebruiken want hier zat ontzettend veel smaak aan. Voor mijn smaak net iets té.
Vooral omdat ik de volgende dag nog een kliekje had als lunch en de smaak nóg sterker was.
Of de volgende x inderdaad ook de draadjes verwijderen.
Verder een heerlijk recept waar je bij een etentje de show steelt denk ik voor originaliteit.
Je schreef laatst dat je niet erg actief bent op het moment met je blog. Geen probleem. Ik heb nog lang niet alles wat mij aanspreekt gemaakt en zie vaak nog voor mij nieuwe dingen.
Groetjes van Saskia

Caroline Brouwer zei

Hallo Saskia,
Heerlijk hé dit recept ook. Saffraan moet inderdaad niet overheersen. Er staan inmiddels 765 recepten op mijn blog, dus inderdaad voordat je die allemaal gemaakt hebt! Maar ik ga gewoon door hoor.
groetjes, Caroline