woensdag 18 juli 2012

Verrassende tatin van Ottolenghi


Ingrediënten:
- 200 g cherrytomaatjes
- 2 el olijfolie, plus extra voor over de tomaatjes
- 500 g krielaardappeltjes, met schil
- 1 grote ui, in dunne ringen
- 40 g fijne kristalsuiker
- 10 g boter
- 3 takjes verse oregano
- 150 g harde geitenkaas, in plakken
- 200 g bladerdeeg, dun uitgerold
- zout en zwarte peper

Bereiden:
1. Verhit de oven op 130 ' C. Snijd de tomaatjes doormidden en leg ze met de snijkant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Sprenkel er wat olijfolie over en bestrooi met zout en peper. Zet ze 45 - 60 minuten in de oven.
2. Kook intussen de aardappeltjes 25 minuten in kokend water met zout. Giet af en laat afkoelen. Snijd aan beide kanten een dun plakje af en snijd ze in 2 cm dikke plakken (de meeste kun je gewoon doormidden snijden).
3. Bak de ui in 10 minuten in olie met wat zout goudbruin.
4. Vet een taartvorm van ca 22 cm (ik heb een ronde vorm van 23 cm gebruikt, geen springvorm) in met olie  en beleg de bodem met bakpapier.
5. Verhit in een steelpan de suiker en de boter op hoog vuur en blijf met een houten lepel roeren tot het een middelbruine karamel is. Giet de karamel rustig in de taartvorm en beweeg zodat de karamel gelijkmatig over de bodem verdeeld wordt. (werk snel, want de karamel wordt snel hard. Maar als de taart later weer in de oven staat, verdeelt het zich vanzelf over de bodem). Pluk de oreganoblaadjes van de takjes, scheur ze en verdeel ze over de karamel. (verse oregano koop je bij de Plus of bij de groenteboer).
6. Leg de aardappelschijfjes dicht tegen elkaar aan in de karamel (de karamel is inmiddels hard geworden). Druk voorzichtig de tomaatjes en de uien in de open ruimten en bestrooi ruim met zout en peper (ik heb ook nog wat gedroogde oregano erover gestrooid). Verdeel de plakjes geitenkaas gelijkmatig over de plakjes aardappel. Snijd een ronde plak uit het deeg die 3 cm groter is dan de vorm; leg hem over de taartvulling en druk de randen rondom langs de aardappel in de vorm. (ik heb een rol bladerdeeg van AH gebruikt. Gebruik je plakjes uit de diepvries dan moet je 200 g aan plakjes laten ontdooien en uitrollen tot een grote lap). Tot hier kun je de taart helemaal voorbereiden en tot 24 uur in de koelkast zetten.
7. Verwarm de oven tot 200 'C. Bak de taart 25 minuten in de oven, schakel de oven terug naar 180' C en bak de taart in nog circa 15 minuten gaar. Neem de taart uit de oven en laat hem 2 minuten staan. Zet een schaal of bord omgekeerd op de vorm en keer het geheel in een snelle beweging; til de vorm van de taart af. Dien hem heet of warm op.

Bron: "Plenty" Yotam Ottolenghi


Deze hartige taart is een absolute topper!
Eerst begreep ik niet waarom deze taart verrassende tatin heette, maar toen ik hem had gemaakt en geproefd, was het mij helemaal duidelijk: deze taart is verrassend lekker! Deze hartige taart bestaat uit een prachtige combinatie van zoete gekarameliseerde aardappeltjes, tomaatjes met een intense smaak en de geitenkaas zorgt voor extra smeuïgheid. Ik serveerde deze taart met een salade. Maar je kunt natuurlijk ook een stukje vlees erbij serveren.


Tip: neem ook even een kijkje op het mooie blog "In kell's kitchen"; zij plaatst vandaag toevallig hetzelfde heerlijke recept. Wij zijn allebei fan van Ottolenghi.

56 opmerkingen:

Kelly @ Kell's Kitchen zei

Zeker weer 'n topper van Ottolenghi; heb 'm nu al een paar x gemaakt. Heerlijke combinatie van ingrediënten! Ottolenghi blijft gelukkig verrassen ;-)

Groetjes, Kelly

Mujer zei

mmmm dat ziet er lekker uit!
ik zal'm zeker een keertje maaken!
Groetjes Mylon.

Marja zei

Ohh, dat ziet er lekker uit! Wij zijn geen liefhebber van geitenkaas, waar zou ik dat mee kunnen vervangen??

Bedankt voor dit mooie en lekker uitziende recept!

Groeten, Marja

Caroline Brouwer zei

@Marja, ik moet eerlijk zeggen dat je niet goed proeft dat het echt geitenkaas is. Ik heb de plakken geitenkaas gebruikt van de AH. Als je er echt een aversie tegen hebt zou ik gewone extra-belegen kaas nemen, maar ik zou zeker geen feta gebruiken, die smaakt te zout. Het is een aanrader deze tatin, zo ontzettend lekker en niet moeilijk!
groeten, Caroline

Marja zei

Dank je wel weer Caroline voor je snelle reactie. Ik ga het gewoon eens proberen met extra-belegenkaas. Hij ziet er in elk geval al super lekker uit...Maar dat is alles op jou site haha. Ben wel verslaafd en kijk elke dag even, ook toen we vorige week in Oostenrijk op vakantie waren haha

Uit Paulines keuken zei

Ohh dat is lekker! Ik denk dat ik dat boek ook maar moet aanschaffen ;)

Caroline Brouwer zei

Zou ik maar doen Pauline. Ik heb meer dan 100 kookboeken, maar dit is de beste, wil alles wel maken!

Nell zei

Ik probeer het me voor te stellen: aardappeltjes met deeg samen. Ik ga er niet van likkebaarden, geloof ik, maar ik denk dat de krieltjes door de karamel heel anders zijn gaan smaken. Probeer de smaak eens te omschrijven, Caroline?

Caroline Brouwer zei

@Nell, lastige vraag! de taart smaakt een beetje zoetig door de karamel in contrast met de sterke, beetje zurige smaak van de tomaatjes is dat heerlijk. Nell, ik zou zeggen maak dit recept, ik weet zeker dat je er van gaat smullen. Met stip zijn beste recept tot nu toe! Zo denkt Kelly er ook over.

Marian zei

Ik denk dat ik dit boek van Ottolenghi ook eens zal moeten kopen... ik heb hem al enkele keren vastgehad in de winkel, maar op een of andere manier lijken de recepten die jij op jouw blog zet van Ottolenghi veel makkelijker dan in het boek :-).
Deze taart ziet er super uit!

Caroline Brouwer zei

@Marian, ik heb dit boek eerst drie of vier keer meegenomen uit de bibliotheek en steeds dacht ik, dit is geen boek voor mij. Toen "Het Kookboek" in het Nederlands uitkwam dat gekocht en ben daar uit gaan koken. En dat beviel zo goed dat ik weer een keer plenty uit de bieb meegenomen heb en het toen ook gekocht heb en er nu al zoveel uit gekookt heb (en er nog veel meer uit wil maken) en alles ontzettend lekker!

Manon zei

Ik ben erg benieuwd naar deze tatin. Inmiddels ben ik er ook wel achter dat zowat alle creaties van Ottolenghi gewoon geweldig smaken. Bijzonder eigenlijk, maar het is gewoon zo.
En als deze tatin bij jou, Caroline, met stip op nummer 1 staat, moet ik hem zeker een keer maken.

Freya@Bake me a smile zei

Ik heb deze zondag gemaakt, en ze was echt overheerlijk! Deze komt bij ons thuis zeker nog op tafel :)

barbara leguijt zei

Het was heerlijk, Caroline. Dankzij de Creuset pan met dikke bodem lukte het me eindelijk om iets te karamelliseren. Dit weekend gaat de taart weer in de herkansing.

Annet zei

Een heerlijke taart ! Verrassend lekkere combinatie van smaken. De volgende keer gebruik ik wel geitenkaas met meer smaak.

Lisa zei

Ha Caroline, ik ga deze taart denk ik vanavond maken. Bedoel je de plakken geitenkaas die je ook op je brood doet? Veel groeten, Lisa

Caroline Brouwer zei

Hoi Lisa, inderdaad die bedoel ik en dan een pittige soort, bv extra belegen. Toevallig maak ik hem morgen. Ben benieuwd of je hem ook zo lekker vindt! Die semifreddo heb ik al 3x gemaakt. Heerlijk! En het restje gaat gewoon in de vriezer, heb je elke dag een stukje ;-))
succes, Caroline

Lisa zei

Ooh mooi! Dan heb ik nu alles in huis. Kon alleen zo snel geen oregano vinden, dus ik gebruik tijm. Ik ben heel benieuwd! En die semifreddo staat ook al in de vriezer ;).

Caroline Brouwer zei

@Lisa, Tijm gaat ook goed. Vanmorgen had mijn groenteboer ook al geen verse oregano. Toen naar de Plus gereden, die heeft het altijd.Laat je weten hoe je hem vond?
groeten, Caroline

Lisa zei

Uiteraard! :)

Lisa zei

Het was heerlijk, we hebben gesmuld! En ik heb meteen maar een kookboek van Ottolenghi besteld :).

Rosalie zei

Complimenten voor je blog en ook de foto's, ik bezoek je site graag! Heb deze taart laatst gemaakt en vond hem heerlijk. Wilde een reactie plaatsen om je te attenderen op deze foodblog uit New York: www.smittenkitchen.com. Misschien/waarschijnlijk ken je de site al, maar wilde het toch even melden. Echt een aanrader, erg lekkere recepten en (misschien wel net zo belangrijk) prachtige foto's.

Caroline Brouwer zei

@Lisa, blij dat jullie gesmuld hebben. Morgen maak ik hem ook weer, kijk er al naar uit! je zult geen spijt van het boek hebben
groetjes, Caroline

Caroline Brouwer zei

@Rosalie, bedankt voor je complimenten. Ik ken dat blog wel, maar zal het eens gaan volgen. Bedankt voor de tip.

Anoniem zei

Ik heb gisteravond deze heerlijke taart mogen proeven, en zelfs ik als geitenkaas-hater vond hem heerlijk! Als ik hem zelf ga maken (en dat gaat gebeuren!) maak ik hem ook met geitenkaas omdat je het amper proeft. groetjes, Marlous

Anoniem zei

Hoi Caroline,

Ik gaf dit weekend een feestje en heb de volgende gerechten van jouw blog gemaakt:

- de verassende tatin van Ottolenghi
- de gekaramelisserde knoflooktaart
- de hartige taart met vijgen
- de kofte met pijnboompitten en kaneel

Wat een succes was dat zeg ! Er waren mensen bij die dachten dat ik een cateraar had laten aanrukken :-)
Het was allemaal heerlijk. Ik denk dat ik qua eten in jou een gelijkgestemde heb gevonden en ga zeker nog meer uitproberen van jouw blog.

Mede dankzij jou een geslaagd feestje gehad. Leuk !!!

gr,

Zahra

Caroline Brouwer zei

Hallo Zahra,
Fijn dat je feestje zo geslaagd was mede door mijn recepten, maar natuurlijk vooral door jouw kookkunsten! Ik vind het ontzettend leuk dat je het mij laat weten en ik hoop dat je nog veel recepten met succes zult maken!
groetjes, Caroline

Judith zei

Deze tatin komt deze week bij ons op tafel! Ik ben benieuwd en laat je weten hoe we'm vonden.

Suzanne zei

War een heerlijke taart is dit, ik ga het boek Plenty ook aanschaffen!

Anoniem zei

Carlien, je Ottolenghitaarten zien er even smakelijk uit als in zijn boeken :)

Vivje zei

Hallo Caroline!

Via Pinterest al een paar x naar jouw blog doorgeklikt. Vandaag deze taart van Ottolenghi gemaakt echt heerlijk. Sinds kort ook fan van zijn recepten en ook het boek Plenty in huis. Alle recepten tot nu toe zijn een succes! Best aparte combi, cherrytomaatjes en caramel. Maar vond het echt heerlijk.
Zal je blog in de gaten houden.

Groetjes, Vivje

Caroline Brouwer zei

Hallo Vivje,
Wij zijn ook fan van deze taart! Als ik de foto zie, krijg ik meteen zin om hem weer te maken! Heb je de "pompoen met wortel en geitenkaas" al eens gemaakt? Staat ook op mijn blog en komt uit het boek "Het Kookboek" ook ontzettend lekker. Wel vrij veel werk, maar zeer de moeite waard.Leuk dat je ook fan van Ottolenghi bent.
groeten, Caroline

Vizzzzz zei

Hallo Caroline,

Dat recept kennen we nog niet!
Ziet er ook lekker uit. Wij zijn vegetariërs, daar heeft Ottolenghi veel lekkere recepten voor!
Alleen het snijden van een pompoen vind ik altijd zoveel werk :)
Heb je zijn nieuwe kookboek "Jeruzalem" ook al? Zal hem eens doorbladeren of er ook veel vegetarische recepten in staan.

We hebben nu gemaakt uit Plenty:
- Groene pannenkoekjes met limoenboter
- Black Pepper Tofu
- Komkommersalade met knoflook en gember
- Verrassende tatin
- Salade van quinoa en gegrild zuurdesembrood (ik kon toen alleen geen zuurdesembrood vinden, toch maar eens halen bij de natuurwinkel. Heb toen ciabatta gebruikt).

Vanavond nog lekker de ander helft van de verrassende tatin opeten wat groentes erbij en we hebben weer een lekkere, dit keer makkelijke maaltijd!

Groetjes, Viviane

Vizzzzz zei

Zo even vinkje aan, kan hier ook nu ingelogd reageren zie ik.

Caroline Brouwer zei

@Viviane, die pannenkoekjes met limoenboter heb ik een keer bij mijn dochter gegeten. idd erg lekker. En wat ik nog lekkerder vind, zijn de preikoekjes. Kijk bij maar eens onder het label Ottolenghi, kun je zien wat ik allemaal gemaakt heb. Vooral Plenty is een super boek. Jeruzalem heb ik ook al, in het Engels. Ook al het e.e.a.uit gemaakt. Staan vrij veel vegetarische recepten in. Wij zijn geen echte vegetariërs, maar eten erg weinig vlees. Zeker met de recepten van Ottolenghi mis je dat helemaal niet. Maar af en toe een lekkere biefstuk of varkenshaasje, daar kan ik toch niet buiten. heb ik soms echt behoefte aan.
Ik kan me voorstellen dat je je verheugd op het restje tatin. Dat heb ik ook altijd met de Pompoen-wortel-getenkaastaart, daar eten wij twee dagen van. Over dat pompoen snijden, ik gebruik altijd een klein biologisch pompoentje (van de AH) of een kleine flespompoen en dan valt dat snijden reuze mee hoor! En als ik pompoenpuree moet hebben, schil ik niet eens, maar dan leg ik hem in de oven. Kijk maar eens bij mijn pompoen recepten.
groeten, Caroline

Vizzzzz zei


Die preikoekjes zien er ook heerlijk uit zeg (gelijk even opgeslagen via Pinterest)

Wat leuk dat jullie mede door Ottolenghi zo genieten van vegetarische recepten. Jeruzalem maar eens bekijken en/of lenen bij de bieb! Hij is nu ook verkrijgbaar in het Nederlands zie ik.

Bedankt voor de tips voor het snijden van de pompoen daar heb ik wel wat aan! Een flespompoen smaakt die ook anders dan een ronde pompoen? Ja AH heeft die biologische vaak wel in de herfst.
Toch weer eens proberen dan een recept met pompoen. Anders samen met schoonmoeder die ook erg lekker kan koken. De Knapperige pompoenparten met zure room van Ottolenghi ziet er ook lekker uit.

Groetjes, Viviane

Caroline Brouwer zei

@Viviane, ik koop altijd kleine pompoenen, daar zit veel meer smaak aan. Alles van Ottolenghi is lekker!

Vizzzzz zei

Kijk dus ik moet de kleine pompoenen hebben!
En ja volgens mij is Ottolenghi echt een ster in goede combinaties.
Zijn recepten en foto's zetten me aan tot het koken van recepten.

Wat staat er vanavond bij jou op het menu?

Caroline Brouwer zei

@Viviane, weet ik nog niet. Net thuis uit mijn werk en zit even bij te komen en moed te verzamelen om boodschappen te doen. In ieder geval iets makkelijks!

26 maart 2013 16:42

Vizzzzz zei

Wij hebben er gegrilde groenten bij gemaakt van Ottolenghi ook :) zeer geslaagd.
En morgen wordt het hier ook makkelijk.

Judith zei

Hij was echt heeerlijk:):)

Femke zei

De karamel mislukte steeds. Rietsuiker ging fout, maar de met de suikerstaafjes die ik daarna gehaald had, werd het ook niets. Balen, want de karamel liep uit de vulling en de taart was heel zoet. Plus rook in het huis en zwarte vlekken in de oven. weat doe ik fout? Moet ik fijnere suiker hebben?

Femke zei

Oja en ik heb 100 gram gruyere en 50 gram belegen kaas gebruikt (geraspt). Dat was lekker!

Caroline Brouwer zei

@Femke, gebruik je soms een springvorm? Je moet een dichte vorm gebruiken, dan kan de karamel er niet uitlopen en dan kan je oven ook niet vies worden. Ik gebruik voor de karamel fijne kristalsuiker. Karamel maken vinden sommige mensen nogal moeilijk, je moet uitkijken dat het niet verbrandt en het moet ook niet te licht zijn. Dat je aardappeltjes een beetje zoet zijn, dat klopt dat is ook de bedoeling van de karamel en dat maakt deze taart zo apart.Je tip om andere kaas te gebruiken is handig voor andere mensen die niet van geitenkaas houden.
Veel succes, Caroline

Femke zei

Ik heb inderdaad een springvorm gebruikt en dat was niet handig nee;-). Wat betreft de suiker voor de karamel, ik denk dat die dan te grof is geweest. De suiker wilde niet goed oplossen en daardoor was het ook moeilijk verdelen.

Anoniem zei

Hoi Caroline,

Wat een heerlijk gerecht lijkt me dit. Kan ik het gerecht ook met gewone aardappels maken en dan heel dun snijden?

Groeten,
Thi

Caroline Brouwer zei

Hallo Thi,
Alles kan natuurlijk, maar het is juist zo leuk en lekker om het met krieltjes te doen. Gewone aardappels zijn een beetje te groot denk ik.
groeten, Caroline

Anoniem zei

Hoi Caroline,

Ik heb het gerecht met een mix van kleune (oer)aardappels en rode aardappeltjes gemaakt, klein gesneden en gestoomd. En ik houd ook niet van geitenkaas, maar heb me voor de rest aan het recept gehouden.
Het gerecht was heerlijk en erg verrassend en smaakvol.

Groeten Thi

Anoniem zei

Hai Caroline,

Met veel plezier bezoek ik regelmatig deze site. Ik kook voor de buren (niet allemaal hoor) en dan is het erg leuk om soms even te lezen hoe bepaalde recepten in de smaak vallen bij anderen.

Deze taart staat al heeeeeel lang op mijn lijstje om te maken, maar nou vraag ik me steeds af of deze taart ook nog lekker is wanneer je hem een keertje opwarmt in de oven of dat er dan weinig van de karamel overblijft?

Ik ga nu eens even kijken hoe ik jouw blog kan blijven volgen.
Gr Merel

Caroline Brouwer zei

Hallo Merel,
Als ik deze heerlijke tatin maak,houden wij met z'n tweeën altijd een heel klein stukje over. Dat warm ik de volgende dag gewoon op in de oven. De karamel trekt nl helemaal in de aardappeltjes. In de sidebar rechts kun je je email invullen om mijn blog te volgen, krijg je iedere keer als ik iets nieuws plaats een mailtje.
groetjes, Caroline

Anoniem zei

Hallo caroline,
Ik ga de taart binnenkort maken voor etentje met vrienden.
Kan ik de taart smorgens helemaal maken,in ijskast bewaren en savonds pas in oven bakken? Of bak ik de taart toch beter al in de ochtend en warm hem bij etentje savonds opnieuw op?
Ik wil savonds zo min mogelijk werk hebben vandaar.
Bedankt.

Caroline Brouwer zei

Dat kan prima, gewoon maken, afdekken, in de koelkast en voor jullie aan tafel gaan in de oven zetten! Ik zou er wel nog wat bij serveren. Het is bv voor 4 personen, niet een volledige maaltijd. Maar je gasten zullen smullen!
groeten, Caroline

Annemarie zei

Deze taart was echt heerlijk. Ik heb pas kort geleden Ottolenghi 'ontdekt' en vond dit recept op je site. Heb de taart gegeten met hertenbiefstuk en groene salade, was echt smullen!

Mariska zei

Hi Caroline
Ook dit recept al meerdere keren gemaakt; mijn oudste zoon eet zijn vingers erbij op! En ook weer doorgegeven aan vele vrienden en collega's. Het is verrukkelijk. Ik twijfel of ik deze vanavond ga bakken met een bak sla erbij, of de tarte tatin met aubergine en uien (die bak ik ook vaak!).
Bedankt
Mariska

Annemiek zei

Hoi Caroline,

Al een paar keer gemaakt; heerlijk! Vraagje: Kun je deze tarte tatin ook al helemaal klaar maken in de ochtend en dan s avonds pas bakken?

Groet,
Annemiek

Annemiek zei

....Ik zie nu dat mijn vraag al beantwoord is. Gewoon maken en dan s avonds opwarmen met folie er overheen...

Groetjes,
Annemiek