zondag 16 september 2012

Maïspolenta met auberginesaus


Ingrediënten:
- 6 maïskolven
- ½ l water
- 40 g boter, in blokjes
- 200 g feta, verkruimeld
- ¼ tl zout
- zwarte peper

Auberginesaus:
- 1½ dl plantaardige olie
- 1 aubergine in blokjes van 2 cm
- 2 tl tomatenpuree
- 4 el witte wijn
- 200 g tomatenblokjes, vers of uit blik
- 1 dl water
- ¼ tl zout
- ¼ tl suiker
- 1 el verse oregano, fijngehakt

Bereiden:
1.  Voor de auberginesaus: verhit de olie in een grote pan en bak de aubergine (ik heb er 2 gebruikt) in 15 min. op halfhoog vuur goudbruin (schep regelmatig om). Giet er zoveel mogelijk olie af en gooi weg. (in het begin slurpt de aubergine alle olie op, maar later komt het weer vrij). Roer de tomatenpuree door de aubergine en bak 2 min. Voeg dan de wijn toe en laat 1 min. koken. Doe de tomatenblokjes, water, zout,suiker en oregano (ik heb er ook nog wat gedroogde oregano bij gedaan) in de pan en lat de saus nog 5 min. pruttelen tot hij vol van smaak is. Zet hem apart en verwarm hem voor gebruik.
2. Haal voor de polenta de bladeren en de zijden draden van de maïskolven en hak de punt en de steel eraf. Zet elke kolf rechtop op een snijplank en schaaf met een scherp mes de korrels rondom van de kolven af.Je hebt ca 550 g nodig.
3. Doe de maïskorrels in een middelgrote pan en overgiet ze met water. Breng aan de kook en laat de maïs 12 min. op laag vuur koken. Schep de korrels met een schuimspaan uit het water en doe ze in een keukenmachine; bewaar het kookvocht. Maal alles fijn in de keukenmachine (dit duurt wel even).en voeg wat kookvocht toe als het te droog is.
4. Roer de maïspuree door het kookvocht in de pan en laat hem onder voortdurend roeren 10-15 min. op laag vuur koken tot het mengsel de consistentie van aardappelpuree heeft. Spatel er de boter, feta, zout en peper naar smaak door en laat hem nog 2 minuten koken.
5. Verdeel de polenta over 4 diepe borden en schep een beetje van de warme auberginesaus in het midden.

Bron: "Plenty" Yotam OttolenghiDe polenta van verse maïs in combinatie met de zoute feta is heerlijk, het is een romige polenta met een beetje korrelige structuur. Erg lekker in combinatie met de auberginesaus. De verse maïs kocht ik bij de Turk. Ik gebruikte voor 2 personen 4 maïskolven en ik nam 2 aubergines voor de aubeginesaus (had nog wel wat over, hier kunnen wel drie personen van eten).  De auberginesaus smaakt denk ik bij alles lekker, denk bv aan rijst of pasta.

8 opmerkingen:

Nell zei

Toevallig zat ik gisterenavond Plenty nog eens door te bladeren. Ik zie dit recept, lees polenta en blader meteen door. Teveel mislukkingen met polenta ... ;-(
Maar nu zie ik dat het niets met de gewone polenta te maken heeft. Het is eigenlijk een heel origineel recept door die maiskorrels. Ik geef mezelf een herkansing!

Caroline Brouwer zei

@Nell, geef het maar een kans, het kan niet mislukken en wij vonden het heel lekker!

Gerry/Gewoon Lekker Gewoon zei

Is dit niet meer maispap? Ik heb maar 1x polenta gegeten (gefrituurd als frieten), maar dat is toch vrij stevig. Dit ook? Gr, Gerry

Emie zei

.. en wat een enorm sterke foto weer, complimenti.

Caroline Brouwer zei

@Gerry, het is meer een puree, je kunt er beslist geen frieten van bakken.

Eerstkoken zei

he, interessant...!

Anoniem zei

Goedendag, is dit ook te maken met mais uit blik?
Zo ja, kunt u een hint geven hoe?
Alvast dank,
VrGrFreek

Susan zei

Ik heb 'm vorig jaar eens gemaakt en dit is waanzinnig lekker! Dus ik laat dat hier even achter, in de hoop dat iedereen die hier langswaait het een kans geeft. Mais uit blik weet ik niet maar met verse mais was het zalig.