dinsdag 16 oktober 2012

Quiche met pompoen, gekarameliseerde uien en Gorgonzola


Ingrediënten:
- 1 el olijfolie
- 2 uien, in ringen gesneden
- 350 g pompoen, geschild en in blokjes van 2 cm gesneden
- 1 el olijfolie
- zout en peper
- 8 vellen filodeeg, ontdooid (of yufkadeeg)
- 125 ml olijfolie
- 4 eieren, losgeklopt
- 125 ml melk
- 125 ml slagroom
- 60 g Gorgonzola, verkuimeld
- 1 el salie, fijn gesneden

Bereiden:
1. Verwarm 1 el olijfolie in een koekenpan, voeg de uien met wat zout toe en laat ze ongeveer 10-15 minuten op halfhoog vuur zacht worden. Verlaag het vuur en voeg 60 ml water toe, doe een deksel op de pan en laat ze onder af en toe roeren in ongeveer 30 min. een diep bruine kleur krijgen. Controleer of ze niet te droog worden en voeg anders nog wat water toe.
2. Doe ondertussen de blokjes pompoen in een braadslee, bedruppel met 1 el olijfolie en bestrooi met zout en peper, meng met je handen en rooster de pompoenblokjes  25-30 minuten  in een voorverwarmde oven van 175' C.
3. Bestrijk het filodeeg met een kwastje met de olijfolie en leg de vellen in een ingevette springvorm van 22 cm doorsnede. Laat de uiteinden over de vorm hangen.
4. Meng de gekarameliseerde uien, pompoen, eieren, melk, slagroom, Gorgonzola en salie in een kom en voeg naar smaak zout en peper toe. Doe de vulling in de springvorm op het filodeeg.Knip het deeg tot de rand van de vorm weg en vouw  het laatste randje over het eimengsel.
5. Verhoog de oventemperatuur naar 190' C en bak de quiche ongeveer 25-45 minuten tot de eieren gestold zijn en het deeg goudbruin is. Haal de vorm uit de oven verwijder de rand en serveer.

Bron: "Closet Cooking".


Erg lekkere pompoenquiche, maar als ik moet kiezen tussen deze en de pompoentaart met wortel en geitenkaas van Ottolenghi, dan geef ik aan de laatste de voorkeur. Maar deze is ook zeker de moeite waard om een keer te maken. Ipv van filodeeg kun je ook hartige taart deeg gebruiken. Ik ben niet zo'n voorstander van filodeeg, ik gebruikte yufkadeeg, dat lijkt er wel op, is iets dikker en lekkerder en dat koop je bij de Turkse winkel. Salie verkoopt de groenteboer of de Plus.

6 opmerkingen:

Nell zei

Deze quiche ziet er prachtig uit. Het lijkt wel een kunstwerkje, zo mooi met die gebruinde filobladeren. Machtig hapje, vermoed ik?

Karin - The F Girl zei

Ziet er heerlijk uit, Caroline. De kleuren zijn ook zo prachtig, echt herfst!

Simone de Klerk zei

Wow, dit ziet er weer heerlijk uit. Het eerste pompoenrecept van dit jaar, dat mij aanspreekt.

Gereons Eatery & Winery zei

Goedemorgen Caroline,

Dat ziet er weer prachtig uit, toutes couleurs d'automne. Bravo!

Groetjes
Gereon

Suzanne zei

Hoi Caroline,

Vandaag heb ik deze taart gemaakt. De smaak viel ons een beetje tegen als ik eerlijk ben. Hij ziet er geweldig uit, maar het wordt geen blijvertje.

De taart van Ottolenghi ga ik de volgende keer maken, benieuwd hoe die is!

Caroline Brouwer zei

Hallo Suzanne,
Jammer, maar ik zou zeggen probeer die van Ottolenghi, ik weet zeker dat die wel in de smaak valt!
groeten, Caroline