dinsdag 23 oktober 2012

Workshop broodbakken bij Levine


Vroeger dacht ik altijd :"brood bakken, dat is niets voor mij, ik koop het wel bij de bakker". Ik heb namelijk een hekel aan kneden; dat kleffe deeg tussen je vingers... En als ik een recept zag waar gist in werd gebruikt, bladerde ik snel door. Ik had slechte ervaringen met deeg laten rijzen. Zelfs van die kant-en-klare mixen van Koopmans om brood te maken, mislukten bij mij, omdat het niet wilde rijzen.
Ondertussen zag ik wel op internet de mooiste zelfgebakken broden voorbij komen en vooral van die heerlijke cinnamon rolls. Hoe makkelijk het ook leek, ik durfde het niet aan. Totdat ik via twitter Wilma van het blog "Kookgek" leerde kennen. We spraken een keer af en zij bood aan om samen met mij de volgende keer de kaneelbroodjes  van Levine te maken. Wilma heeft een Kenwood keukenmachine, en ja toen ik zag hoe makkelijk het deeg maken ging met zo'n kneedmaatje heb ik er zelf ook een aangeschaft. Sindsdien heb ik de kaneelbroodjes nog een paar keer gemaakt en ook al krentenbollen, focacia en schiacciata. Maar ik wilde natuurlijk ook wel eens broden bakken. Dus Levine een mailtje geschreven,  ik werd op een wachtlijst gezet en 17 oktober was het dan zover; ik ging een workshop bij haar volgen.
We hebben twee vloerbroden gebakken en ze leerde ons hoe je kunt zien (voelen eigenlijk) of je je deeg lang genoeg hebt gekneed en of het goed gerezen is. We leerden een bâtard en een boule vormen en we bakten ook nog 12 witte broodjes, waarbij ze ons liet zien hoe we daar bolletjes en knoopbroodjes van konden maken.Tussen de middag kregen we een heerlijke lunch, natuurlijk met allerlei soorten zelfgebakken broden, stokbroden en broodjes. Het brood dat we zelf gemaakt hadden kregen we mee met nog heel veel informatie over de bakkersformule, tips om brood te bakken, recepten etc.
Wil je ook zelf brood leren bakken? Een workshop bij Levine is een aanrader! Op haar blog "Uit de Keuken van Levine" staat meer informatie over de verschillende workshops die zij geeft en daar kun je je ook aanmelden.

Foto van Levine.

21 opmerkingen:

Angelika zei

Wat leuk dat je bij Levine bent geweest!
Genieten hè zo'n dag bij haar.

Lies zei

Je wilt toch niet zeggen dat jij deze broden hebt gebakken, Caroline!

Caroline Brouwer zei

@Lies, de middelste broden heb ik gebakken!

Uit Paulines keuken zei

Wat leuk dat je bent geweest. En nu lekker aan de slag ;)

Marian zei

Hoi Caroline, mooie broden! En wat leuk dat je nu bent overgestapt op broden bakken.... weer een hele nieuwe (bak)wereld om te ontdekken!

Anoniem zei

Leuk verslag Caroline! Ik heb nog geen dag spijt gehad van de workshops bij Levine. Je leert er heel veel en bovendien is het ook nog eens heel gezellig! Binnenkort maar eens samen brood bakken! :-)

Groetjes, Wilma.

Aranka zei

Prachtige broden heb je gebakken en het klinkt enorm leuk zo´n workshop!

Lot zei

Ook heb heb dezelfde workshop bij Levine gedaan, leuk en leerzaam. Ook een kneedmachine aangeschaft, maar door tijdgebrek en nu periode van low-carb -dus geen brood- nog niet gebruikt, volgend jaar beter als ik op gewicht ben.

Nell zei

Als jullie nu eens de handen ineens slaan: de meester-boulanger (Levine) en de meester-patissier (Caroline) organiseren samen een combi work-shop. Dan is het hek van de dam, half Nederland staat in de rij voor jullie! En ik, als bakkluns 1e klas, zorg voor de toegangsbewijzen en het keuren van de producten. Goeie Deal!

Caroline Brouwer zei

@Nell, Goed idee, dan delen we de inkomsten en dan kunnen we daarvan de Weight Watchers betalen! ;-))

Ellen zei

Ik heb me voorgenomen om ook zelf af en toe een brood te bakken.
Bben eens benieuwd..

Manon zei

Geweldig Caroline! Zo'n mooie broden zou ik ook wel uit de oven willen halen. En natuurlijk van willen proeven.

Bo zei

Geweldig broden heb je gebakken Caroline!

Levine zei

Caroliene, je komt straks tijd te kort als je nu ook altijd je eigen brood gaat bakken.

@Nell: wat een goed idee zo'n combi workshop! We hoeven dan echt niet naar de Weight Watchers hoor Caroline, we hoeven het toch niet zelf op te eten, want de deelnemers nemen het mee naar huis. Het is het overdenken waard zo'n combi workshop :-).

Denise | TLT zei

Wat een leuke blog, je hebt m'n enthousiasme weer helemaal doen oplaaien voor een broodcursus. Dat is typisch iets dat al heel lang "op de planning voor ooit" staat en vind dat het er toch maar 'ns van moet komen!

Caroline Brouwer zei

@Denise, ik zou zeggen: stuur Levine een mailtje en geef je op. Het is ontzettend leerzaam en leuk om te doen!
groeten, Caroline

Kelly @ Kell's Kitchen zei

Leuk dat je nu ook een workshop bij Levine hebt gevolgd! De geur van zelfgebakken brood is al onweerstaanbaar en als je 't dan proeft, ben je om!

suzanne zei

Super leuk om te doen lijkt mij en ook heel leerzaam!

Gerrie zei

Wat een leuk idee zeg om te mogen leren hoe dat je brood moet bakken!

Jacqeline zei

Wat leuk! Ik wil ook zo graag alleen weet totaal niet hoe of wat.

Caroline Brouwer zei

Gewoon een workshop doen voor beginners Jacqeline. Dan komt de rest van zelf.