zaterdag 6 oktober 2012

Zoete tahinbroodjes


Ingrediënten: 
- 1 flinke snuf suiker
- 3 tl gedroogde gist
- 170 ml lauwe melk
- 2 eieren, licht geklopt, plus 1 extra
- 2½ el extra vergine olijfolie
- 600 g tarwebloem
- 2 tl zout
- 270 g tahin
- 220 g basterdsuiker
- 1 eidooier, losgeklopt met 1½ el water
- sesamzaad, om te bestrooien


Bereiden:
1. Meng voor het deeg de suiker met 125 ml lauw water in een kommetje en strooi er de gist in. Zet ongeveer 8 minuten weg tot het gaat schuimen. Meng de lauwe melk met de geklopte eieren en roer er dan grondig het gistmengsel door met nog 2 el lauw water en de olijfolie.
2. Meng bloem en zout in een kom, voeg het gistmengsel toe en roer tot een grof deeg. Leg op een bebloemd oppervalk en kneed 5 minuten, tot het deeg soepel en veerkrachtig is. (Ik heb dit in mijn Kenwood gedaan). Rol het deeg tot een bal en leg het in een licht ingevette kom, wentel het een paar keer om, dek af met plasticfolie en zet 1 uur op een warme, tochtvrije plek, of tot het in omvang is verdubbeld.
3. Meng ondertussen tahin, basterdsuiker en het extra ei grondig door elkaar; het mengsel zal vrij dik worden.
4. Klop de lucht uit het deeg op een licht bebloemd werkvlak en verdeel het in 12 gelijke ballen. Rol elke bal met een deegrol uit tot een cirkel met een doorsnede van 18 cm. Smeer een el tahinmengsel op elke cirkel (dit gaat het beste met een rubberen spatel) en laat een rand van 1 cm rondom vrij. Rol ze op tot een lange worstvorm en blijf rollen tot ze ongeveer 30 cm lang zijn (Druk de uiteinden goed dicht, anders loopt tijdens het bakken het tahinmengsel eruit!). Maak met je handen van iedere worst een strakke spiraal van ongeveer 10 cm doorsnede. Druk ze een beetje plat en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg er losjes een theedoek op en zet 30 minuten weg, tot ze gerezen zijn.
5. Verwarm de oven voor op 220'C. Bestrijk de bovenkant van elke spiraal met het eidooiermengsel en bestrooi licht met sesamzaad. Bak 30 minuten (Bij mij was 20 genoeg), tot ze goudbruin en gaar zijn. Leg op een rooster om af te koelen.

De tahinbroodjes zijn op de dag van bereiding het lekkerst, maar zijn in de diepvries in luchtdichte verpakking 1 maand houdbaar.

Bron: "De Turkse Keuken", Leanne Kitchen.


Brood is heel belangrijk in Turkije; een Turks maal is niet compleet zonder brood. In ons hotel hadden ze bij het ontbijtbuffet een enorme keus uit allerlei heerlijke zoete of gewone broodjes. 
Tahin is een pasta gemaakt van sesamzaad. Tahin wordt o.a. gebruikt als broodbeleg en vormt een basis voor tahinsaus wat onder andere wordt geserveerd bij shoarma en fallafel. Ook humus en baba ghanoush kunnen niet zonder tahin. Het wordt vooral gebruikt in gerechten uit  het Midden-Oosten, met name Israël  Libanon en Syrië.

Het zijn overheerlijke broodjes en niet moeilijk te maken. Alleen  waar ik een hekel  aan heb in dit soort recepten is dat er staat 3 tl gist of 2 tl zout. Hoeveel is een theelepel: is dat een afgestreken theelepel en hoe groot moet je theelepel zijn? Ik zie dit liever in grammen staan, zodat ik het exact kan afwegen. Ik heb bij dit recept mijn maatlepels aangehouden voor de hoeveelheid en dat werkte goed. Behalve dat mijn deeg een beetje tè vochtig was, ik heb er toen nog wat extra bloem aan toegevoegd. Maar het is zeker een recept dat de moeite waard is om eens uit te proberen, want iedereen vond de broodjes erg lekker!

7 opmerkingen:

Es zei

Grappig, nog nooit gehoord van deze broodjes.
Soms is je deeg wat plakkeriger of droger dan je wilt. Dit ligt vaak aan de bloem. Die bevat soms wat meer of minder water.
Leuk recept Caroline!

ymme zei

Een pluim voor jou maar ook voor je man die weer maar eens prachtige foto's maakte !

Caroline Brouwer zei

Bedankt voor het compliment Ymme. Ze waren ontzettend lekker!

Anoniem zei

Hoi Caroline,heb net deze overheerlijke broodjes gebakken.die van jou zien er mooier uit ,de vulling is er een beetje uitgelopen. Dat doet denk ik niets af aan de smaak. Groetjes Esther.

Caroline Brouwer zei

Hallo Esther,
Bij mij was dat bij een paar broodjes ook gebeurd hoor! Vandaar dat ik schreef dat je de uiteinden goed dicht moest drukken. Maar inderdaad het doet niets aan de smaak af.
Wat zijn ze lekker hè! Ik heb er nog een paar in de vriezer;-))
groeten, Caroline

Kelly @ Kell's Kitchen zei

Ben benieuwd naar de smaak van deze broodjes - ik zet ze maar weer op m'n lijstje ;-)

Anoniem zei

Mmmmmmm wat is het toch lekker