dinsdag 27 november 2012

Salade van geroosterde pastinaak, linzen en waterkers


Ingrediënten:
- 5 middelgrote pastinaken
- 2 el koolzaadolie (of olijfolie)
- 125 g Le Puy-linzen
- 1 laurierblad
- ½ ui
- paar peterseliesteeltjes (optioneel)
- grote bos waterkers, dikke stengels verwijderd
- zeezout en versgemalen zwarte peper
- Parmezaanse kaas of harde geitenkaas (optioneel)

Voor de dressing:
- 1 teentje knoflook, met wat zeezout tot een pasta gestampt
- 1 tl mosterd
- 2 tl heldere honing
- 1 el citroensap
- 4 el koolzaadolie

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 190' C.
2. Schil de pastinaken en halveer ze in de lengte. Halveer de bovenkant nogmaals, zodat je stukken krijgt van gelijke grootte. Doe ze in een braadslede, strooi er wat zout en peper over en voeg de olijfolie toe. Meng alles goed en zet ze 40  minuten in de oven of tot ze gaar zijn en beginnen te karameliseren, roer halverwege een keertje alles door.
3. Kook intussen de linzen in water zodat ze net onder staan  met de ui, laurierblad en peterseliesteeltjes. Laat heel zachtjes een half uur koken, tot de linzen zacht zijn. Kook ze niet stuk.
4. Roer voor de dressing alle ingrediënten goed door elkaar met wat zout en peper.
5. Giet de linzen af, verwijder het laurierblad, de peterseliesteeltjes en de ui. Schep de linzen met de dressing om als ze nog warm zijn. Zorg dat ze goed op smaak zijn.
6. Verdeel de warme linzen, gebakken pastinaken en waterkers over vier borden en maak af met een paar krullen kaas. Warm serveren.

Bron: "Veg!" , het River Cottage boek met groenten in de hoofdrol.


Op verschillende blogs kwam ik recensies over dit kookboek tegen, zelf had ik er al mee in mijn handen gestaan, maar het toch weer teruggelegd met het idee:ik heb al zoveel kookboeken! Maar na al die positieve reacties het toch maar aangeschaft en beslist geen spijt! Wat staan er een lekkere dingen in. Dit is het eerste recept wat ik eruit gemaakt heb en meteen een schot in de roos!  Wat een zalige combinatie, het zoete van de pastinaken, het kruidige van de linzen en het pittige van de geitenkaas, héérlijk! Koolzaadolie kon ik niet zo snel vinden, dus heb een goede olijfolie gebruikt. Meestal koop ik mijn harde geitenkaas bij de AH, maar nu had ik het meegenomen van een delicatessenwinkel met een kaasafdeling. Wat een verschil, als ik in het vervolg geitenkaas nodig heb, haal ik het bij die kaaswinkel! Ik heb één minpuntje bij dit recept, het is voor 4 personen, maar wij aten het met z'n tweeën helemaal op en er bleef geen kruimel over. Dus wil je het voor 4 personen maken; de porties gewoon verdubbelen!

8 opmerkingen:

Winny zei

Volgens mij verkoopt de vegetarische Slager koolzaadolie... Goede keus hoor dit boek daar ga je nog een hoop plezier aan beleven.

Aranka zei

Hé wat leuk, heb je ook River Cottage ontdekt? Ik ben dol op die boeken, en tvseries trouwens!

Klinkt weer goed dit, geloof niet dat ik deze ooit uit Veg gemaakt hebt, zeker wel een idee.

Nell zei

Wat fijn, Caroline, dat jij alvast de voorproefjes uit Veg voor je rekening neemt. Ik zit nl nog steeds in het dub-stadium. Dus ga door, ga door ....

Lot zei

Koolzaadolie ken ik eigenlijk alleen als hele goedkope olie in Frankrijk, in het frans is het Colza. De veg. slager zal warschijnlijk duur zijn zoals meestal in speciaalzaken.

Caroline Brouwer zei

@Lot, ik heb olijfolie gebruikt en dat smaakte heerlijk!
@Nell, het boek is echt een aanrader, heel veel lekkere recepten met veel groenten!

Anoniem zei

Wat is eigenlijk het verschil tussen gewone (mais-, zonnebloem-) en koolzaadolie? Inderdaad is dit de goedkoopste olie in Frankrijk. Ik denk heb de neiging om te denken dat het vast niet zo lekker smaakt. Heb ik het mis?Ik heb wel gelezen dat het een hele gezonde olie is, dat weer wel.

Manon zei

Grappig, normaliter is een recept voor vier personen altijd erg royaal. Ik had jullie gezichten wel eens willen zien toen het op was. Maar dit lijkt me inderdaad een heerlijke combinatie en goed te doen om met z'n tweeën te verorberen. Alhoewel, 5 pastinaken...

Caroline Brouwer zei

@Manon, ik geef het toe, van de pastinaken had ik er maar 4 gebruikt. Maar die zijn zo lekker,ze gingen helemaal op!