vrijdag 23 november 2012

Speculaastaart


Ingrediënten voor het deeg:
- 300 g bloem
- 100 g lichtbruine basterdsuiker
- mespunt zout
- 200 g koude boter, in blokjes
- 2 el speculaaskruiden

Voor de vulling:
- 75 g gedroogde abrikozen, in stukjes
- 75 g rozijnen
- 1 dl versgeperst sinaasappelsap
- 2 stevige appels
- 300 g amandelspijs

Bereiden:
1. Meng voor het deeg de bloem, basterdsuiker, speculaaskuiden en het zout door elkaar in een kom. Kneed de blokjes koude boter erdoor tot je een samenhangend deeg hebt. Als het deeg te kruimelig is, kun je er nog 1 - 2 el koud water door kneden. Leg het deeg in plastic folie, minstens een uur in de koelkast (hoe langer je het laat liggen, hoe beter de smaken intrekken).
2. Verwarm de oven voor op 175' C boven-en onderwarmte. Vet een vorm met losse bodem van 24 cm doorsnede goed in.
3. Doe de rozijnen, met de in stukjes gesneden abrikozen en het sinaasappelsap in een steelpannetjes en breng aan de kook. Laat 5 minuten zachtjes koken tot het sap bijna verdampt is. Laat afkoelen.
4. Schil intussen de appels en snijd ze in kleine blokjes (ik heb 1½ grote jonagold gebruikt). Maak in een kom de amandelspijs los met een vork en doe het rozijnen-abrikozenmengsel en de appel erbij. Roer door elkaar, als het nog te droog is, kun je nog iets sinaasappelsap toevoegen.
5. Verdeel het deeg in tweeën; rol een deel uit en en beleg de vorm met de deeglap, druk het deeg goed aan in de randen en snijd het overtollige deeg weg (doe dit bij de andere helft van het deeg). Verdeel het amandelspijsmengsel over de bodem en druk het met de achterkant van een lepel goed aan.
6. Vom van de rest van het deeg kleine bolletjes, druk ze iets plat en leg ze tegen elkaar aan op de vulling. De vulling moet helemaal bedekt zijn met de kruidnootjes.
7. Zet de vorm in de voorverwarmde oven en bak de taart 50-60 minuten goudbruin en gaar. Laat de taart in de vorm afkoelen.

Bron: Judiths Cakes


Een tijdje geleden zag ik deze overheerlijke taart op het mooie blog van Judith. Zij maakt schitterende taarten, neem eens een kijkje op haar blog. Toen ik deze taart zag, heb ik het recept meteen opgeslagen, ik ben nl gek op gevulde speculaas en deze taart is weer net iets aparter dan een gewone gevulde speculaastaart. Daarom sprak deze taart mij ook meteen aan, er zit niet alleen spijs in de vulling, maar ook appel, rozijnen en abrikozen. Het is een heerlijke taart en door de kruidnootjes erop echt iets voor deze Sinterklaastijd!

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Heb ik ook al een keer gemaakt. Door het fruit is de taart lekker fris.

Judith zei

Dankje Caroline! Erg leuk!

Marian zei

Ik had deze taart ook al gezien bij Judith, ze leek me toen al heerlijk! Ze ziet er prachtig uit!

Groetjes,
Marian

Anoniem zei

ziet er werkelijk heerlijk uit!
groetjes
Didi

Baked Louie's zei

Mmm, speculaasdesserts gaan er bij mij wel altijd in :)

Ineke zei

Wauw wat een prachtige taart en lijkt me heerlijk. Misschien dat ik eens kijk om er eenpersoonstaartje van te maken want hier zijn er niet zoveel zoetekauwen in huis :D.

Anoniem zei

hoi Caroline,

Ik had hem ook al bij Judtih op haar blog gezien.
Het is een superleuk taartje om te maken, vind ik. Hij kwam ook prachtig de oven uit. Je proeft echt de smaken die bij deze tijd horen.

Groetjes Sylvia