dinsdag 12 maart 2013

Tagliatelle met gorgonzolasaus


Ingrediënten: 
- 100 g  pancetta of ontbijtspek
- 1 ui, fijn gesneden
- 250 g (kastanje)champignons
- 250 ml droge witte wijn
- 125 ml slagroom
- 175 g gorgonzola
- 250 g tagliatelle

Bereiden:
1. Snijd de pancetta of ontbijtspek in kleine stukjes en bak ze krokant in een el olijfolie, voeg de ui toe en fruit aan. Doe daarna de champignons, zelf neem ik meestal kastanje champignons omdat ik daar meer smaak aan vind zitten, erbij en laat ze bruin worden.
2. Giet de witte wijn er bij en laat op hoog vuur iets inkoken. Voeg daarna de room toe en laat ook die een beetje inkoken. Voeg de gorgonzola in blokjes toe en laat smelten in de saus. Voeg naar smaak zout (niet teveel, want de pancetta is al zout) en flink versgemalen zwarte peper toe.
3. Is de saus nog te dun naar je zin, voeg dan nog wat allesbinder toe.
4. Kook intussen de tagliatelle volgens de beschrijving op het pak.
5. Schep de pasta op de borden en verdeel de saus erover. Serveer meteen met een lekkere groene salade.

Ik kwam er achter dat ik dit heerlijke simpele recept van deze gorgonzolasaus nog steeds niet op mijn blog had staan, terwijl ik dit al jaren maak en wij er steeds weer van smullen! Ik heb de hoeveelheden er bij gezet maar meestal doe ik maar wat. Wil je een vegetarische versie maken, laat dan gewoon de pancetta weg. Het is dan nog steeds erg lekker! 

11 opmerkingen:

Ineke zei

Ha Caroline,
Ik vind je reacties bij je recepten altijd heel inspirerend.
Over dit recept: wanneer gaat de gorgonzola erbij?

Caroline Brouwer zei

Hallo Ineke,
Met excuses, ik heb inmiddels het recept bijgewerkt!
groeten, Caroline

Anoniem zei

Hallo Caroline, gebruik je de gorgonzola dolce of piccante??
Ps sinds kort je blog ontdekt, en ik vind hem Super!! Vooral als iets uit kookboeken maakt! Ben zelf ook verslaafd aan kookboeken! Ottolenghi is binnenkort aan de beurt!

Caroline Brouwer zei

ik had de gewone gebruikt, niet de pikante. Maar die kun je natuurlijk ook gebruiken en misschien iets minder toevoegen, naar eigen smaak.
Bedankt voor je leuke reactie.

Nell Nijssen zei

Altijd verrukkelijk, pasta, wijn, spek, slagroom, ui, kaas. Ik varieer vaak met div. groenten. I.p.v. Champignons bijv. broccoli of courgette. Altijd goed.

Baked Louie's zei

Ik moet altijd een paar seconden blijven staren naar je foto's, zo knap altijd!

Chantal zei

Thank you for sharing this... I can't wait to make it! Everything I like: gorgonzola, noodles and mushrooms :-)

Daisy zei

Lekker simpel pastagerechtje. Leuk om ook eens te proberen.

Anoniem zei

hoi Caroline,

Ik heb de gorgonzola vervangen door Boursin (omdat ik niet zo van de smaak hou van gorgonzola). Tevens nog wat fijn gesnipperde bosuitjes en wat peterselie toegevoegd voor wat extra kleur.
De huisgenoten vonden het een lekker recept.

groetjes Sylvia

Anclaire zei

Hallo Caroline,

Wat een lekker recept is dit. Ik heb het per ongeluk met de gorgonzola picante gemaakt en kwam er later achter dat jij de gorgonzola dolce had gebruikt. Maar het smaakte er niet minder om. De volgende keer lees ik eerst even de opmerkingen door. Bedankt voor dit lekkere recept. Ga ik zeker vaker maken!

Groeten, Anclaire.

Caroline Brouwer zei

Hallo Anclaire,
Met de picante ook erg lekker, zeker als je van de smaak van gorgonzola houdt.
groeten, Caroline