vrijdag 30 augustus 2013

Lavendel panna cotta


Ingrediënten:
- 300 ml slagroom
- 200 ml volle melk
- 50 g suiker
- 1 el gedroogde lavendel
- 1 vanille peul
- 2½ blaadjes gelatine

Voor de perzikenmousse:
- 2 perziken
- 1 el suiker
- 1 el citroensap
- 2 el water

Bereiden:
1. Verwarm  de melk, room, suiker, de lavendel en de zaadjes van de vanille peul in een pannetje en laat op zacht vuur 15 minuten trekken (laat beslist niet koken).
2. Week ondertussen de gelatine ongeveer 10 minuten in ruim koud water. 
3. Giet de lavandelroom door een zeef en roer de uitgeknepen gelatine erdoor. Doe de panna cotta in 4 met koud water omgespoelde puddingvormpjes. En laat minimaal 6 uur in de koelkast opstijven.
4. Maak intussen de perzikenmousse door alles in een keukenmachine of met de staafmixer fijn te maken.
5. Serveer de panna cotta met de perzikenmousse en strooi er eventueel nog wat lavendelbloemetjes op.


Nadat ik voor het eerst lavendel had gebruikt in de abrikozentaart met walnoot & lavendel, wilde ik er nog iets mee maken, omdat de smaak ervan goed is bevallen en ik met een hele zak lavendel zit. Je komt dan al snel uit bij lavendelijs, madeleines met lavendel of lavendel panna cotta. Dit recept is wel echt voor de lavendelliefhebber, ga je het voor het eerst gebruiken dan kan je beter met de taart beginnen. Ik vervang  altijd een gedeelte van de room door volle melk om de panna cotta iets lichter te maken, maar je kunt natuurlijk ook 500 ml slagroom gebruiken, is wel romiger! Je kunt de perzikenmousse ook vervangen door ander fruit. Deze puddingvormpjes zijn erg handig voor panna cotta, door de twee dekseltjes floept je pudding er zo uit. Ik kocht ze ooit eens bij Blokker, die hebben ze niet meer, maar ik zag dat Dok in de Passage in Den Haag ze ook verkoopt. Maar je kunt natuurlijk ook een kopje gebruiken dat je met koud water omspoelt of licht invet met een neutrale olie. Houd het kopje dan even in warm water en keer het op een bordje. 

6 opmerkingen:

ymme zei

Lekker moet dat zijn en wat een mooie foto's weer.
Groetjes

hazel zei

hmmm.. ziet er heerlijk uit caroline! Ik moet wel een beetje lachen om de lavendel. In tegenstelling tot sommige andere ingrediënten heb je van lavendel inderdaad steeds maar een heel klein beetje nodig. Op die manier kun je aan de slag blijven met een klein potje of zakje lavendel. Dit lijkt me in ieder geval wel een toetje om ook eens uit te proberen. Ik maak eigenlijk nooit iets met gelatine terwijl ik dat soort toetjes eigenlijk heel lekker vind : )

Groetjes, Hazel

Caroline Brouwer zei

@Hazel, inderdaad, je hebt meteen een grote hoeveelheid. Ik ben ook al lavendelsuiker aan het maken (maar daar heb je ook maar 1 tl voor nodig) om lavendelkoekjes te bakken.

Life is sweet! zei

Als je de foto bekijkt ... heel mooi getrokken... Je hebt nog meer zin om dit uit te proberen :-)

Ivana Krasteva-Pieroni zei

Delizioso ! Complimenti !

Obat benjolan di payudara zei

terimakasih atas infonya, sukses selalu