woensdag 30 oktober 2013

Amandel-kersenkoek


Ingrediënten:
- 110 g amandelspijs
- 150 g kristalsuiker
- 227 g roomboter, op kamertemperatuur
- 135 g patentbloem
- 40 g amandelmeel (gemalen amandelen)
- snuf zout
- 1 groot ei, op kamertemperatuur
- ½ tl amandelextract (optioneel)
- verse kersen (of uit een pot)
- 40 g geschaafde amandelen

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 175'C en vet een vierkante vorm van 20 cm in en beleg beide zijden met overhangend bakpapier.
2. Meng in een kom de bloem, amandelmeel (maal ik altijd zelf van amandelen, veel lekkerder dan dat kant-en-klare amandelmeel) en het zout en zet opzij.
3. Doe de spijs met de suiker in een foodprocessor tot het kruimelig en goed gemengd is. Doe het in een kom en meng met de handmixer de boter erdoor. Voeg het ei en het amandelextract toe en meng nog even. Voeg dan de droge ingrediënten toe en meng nog even (niet te lang).
4. Verdeel het deeg in de vorm en strijk glad met een spatel. Verdeel de kersen erover (gebruik je verse dan moet je ze uiteraard ontpitten, gebruik je ze uit een pot, dan goed uit laten lekken). Strooi de geschaafde amandelen erover. Zet de vorm 22-25 minuten in de voorverwarmde oven. Bak de koek gaar en goudbruin.
5. Haal uit de vorm en laat helemaal afkoelen, bestrooi met poedersuiker en snijd de koek in stukjes.

Bron: "A Healthy Life for me"

Dit heb ik o.a. gebakken om de collega's te trakteren voor mijn verjaardag! Verse kersen zijn er niet meer, daarom heb ik kersen uit een pot gebruikt. Altijd een heerlijke combinatie kersen en amandelen, maar je kunt natuurlijk ook ander fruit gebruiken. Een erg lekker recept, dat ik zeker vaker ga maken!

20 opmerkingen:

Anoniem zei

Een heel goed idee van je, om dat "zeker vaker te gaan maken."
Het was echt heerlijk! Die kersen gaven er een zoete frissigheid aan. En dan met die amandelen....
Yammie!
Dank je wel.
Caesar.

Ellen zei

Ziet er zo lekker uit, wel veel calorieen maar ik hoorde gisteren een tip bij de British Bake Off dat geeft allemaal niets, dan neem je gewoon een kleiner stukje...:-)

Caroline Brouwer zei

Zo is het maar net Ellen! Beter een lekker klein stukje, dan een groot stuk met weinig calorieën, dat eigenlijk niet écht lekker is!

Manon zei

Gefeliciteerd met je verjaardag Caroline!
De kersenkoek ziet er heerlijk uit. Lekker ambachtelijk.
En inderdaad: liever iets eten dat gewoon lekker is, maar wat minder groot of minder vaak, dan andersom.

Anoniem zei

Hmm mss een domme vraag, maar wat is het verschil tussen amandelspijs en amandelpoeder?

Saartje zei

mmm, ziet er lekker uit!
grtjs, Saartje

http://saartjeathome.blogspot.com

Eva zei

Ik ben een van die mensen die dagelijks je site bezoekt en altijd staat er wel iets tussen wat we willen maken.
De taart was erg lekker. Wel heb ik hem iets aangepast. Wat minder suiker, amandelspijs zelf gemaakt en bramen bovenop. Hij was weer zo op. Bedankt.

Gr. Eva

Caroline Brouwer zei

Hallo Eva,
Leuk dat je de koek al gemaakt hebt! En zelf spijs maken, doe ik ook wel eens. Veel lekkerder nog dan uit de winkel. Ik vond het in eerste instantie ook wel veel suiker, maar vond hem toch niet te zoet smaken. Maar ik denk dat je inderdaad makkelijk wat weg kunt laten!
groeten, Caroline

Caroline Brouwer zei

Hallo Eva,
Leuk dat je de koek al gemaakt hebt! En zelf spijs maken, doe ik ook wel eens. Veel lekkerder nog dan uit de winkel. Ik vond het in eerste instantie ook wel veel suiker, maar vond hem toch niet te zoet smaken. Maar ik denk dat je inderdaad makkelijk wat weg kunt laten! En leuk dat je mijn blog iedere dag bezoekt!
groeten, Caroline

Anoniem zei

Gisteren met de hel familie van deze taart gegeten alsmede van de appel speculaastaart. Beiden vielen erg in de smaak. Van deze taart hoef je maar een klein blokje want hij is erg machtig maar wel heel lekker. Bij de andere taart zou ik zelf misschien nog wel meer appels erin doen, maar hij was zo ook erg lekker. Heb nog wel een vraag deze taart heb ik wel 20 min. langer in de oven gehad dan jij schreef terwijl de andere wel gelijk was. Heb ik iets fout gedaan? Ook bedankt voor al je lekker recepten. Volg het zeker 2 maal per week.
Marjan

Caroline Brouwer zei

Hallo Marjan,
Typisch dat deze taart wel langer moest. de oventijden zijn natuurlijk altijd een richtlijn, elke oven is anders. Maar je hebt het gelukkig goed gecontroleerd. En dat moet je inderdaad ook altijd doen voor een goed resultaat. Fijn dat beide taart goed in de smaak vielen.
groeten, Caroline

Joke zei

Hallo Caroline,

De koek gisteren gebakken en vandaag bij de koffie, mmmmm die smaak, zo perfect, heerlijk de amandelen en kersen.
Ik ga hem nog vaker maken, ik vind het eigenlijk ook wel leuk voor de kerst met die rode kersen erop.
Omdat ik altijd twijfel over de oventemp (ik bak in hetelucht, kan dit niet verzetten op mijn oven) heb ik hem op 155 gr gebakken. Toch denk ik dat ik hem beter warmer had kunnen bakken en dat ga ik de volgende keer ook zeker doen. Kun je mij uitleggen hoe de structuur behoord te zijn? Is het een harde koek?
Bij mij is hij boterzacht, zachter dan een boterkoek. Maar door de heerlijke smaak smelt hij op de tong!! Maar om aan te snijden niet handig zo zacht dus nogmaals denk ik dat ik wel warmer moet bakken.

Caroline Brouwer zei

Hallo Joke,
Bij mij was de structuur ook zacht, dus het is prima gegaan hoor. Ik kon hem wel goed snijden, dus probeer je oven volgende keer iets hoger te zetten.
groeten, Caroline

Joke zei

Bedankt voor je snelle antwoord! Ik ga het nog een keer proberen en dan warmer. Hetelucht is altijd gezoek, maar als ik dan eenmaal de juiste temp te pakken heb dan schrijf ik dat bij het recept en weet ik het voor de volgende keer!
Groetjes!

Caroline zei

Hoi caroline,

Hoeveel kersen moeten in de taart?
Ik kijk vaak op je website, ben blij met je commentaar op elke recept!

Groeten, Caroline

Caroline Brouwer zei

Hallo Caroline,
Ik denk ongeveer 250 a 300 gram.
Succes met bakken.
Groetjes, Caroline

fmovies zei

thanks to sharing this information with us this information help me lot sir

theglobalhues zei

Get an inside look at the journeys of influential CEOs and how they navigate the challenges of leadership. The Global Hues brings you the stories behind successful corporate leaders.

theglobalhues

Anoniem zei

Healing Buddha stands as a beacon of light, guiding individuals on a transformative journey towards holistic well-being and inner radiance.
healingbuddha

cathykayden zei

fubo.tv/connect is an innovative streaming platform that focuses primarily on live sports and entertainment. It distinguishes itself by providing a comprehensive selection of sports content, making it a go-to choice for sports enthusiasts. The platform's name itself suggests its core offering: "Fubo" is a nod to "futbol," the Spanish word for soccer, highlighting its sports-centric approach.