zaterdag 26 oktober 2013

Appel-speculaastaart


Ingrediënten:
- 125 g boter, op kamertemperatuur
- 125 g kristalsuiker
- 1 ei, op kamertemperatuur
- 250 g bloem
- 2 g bakpoeder (een kleine theelepel)

Voor de vulling:
- 150 g kristalsuiker
- 1 vanillestokje, de zaadjes
- 5 g kaneelpoeder
- 3 eieren
- 150 g gesmolten boter
- 200 g speculaasjes (zonder amandelen)
- 6 -8 appels, bv jonagold
- 40 g amandelschaafsel

Voor de afwerking:
- een paar el  honing, warm gemaakt 
- poedersuiker

Bereiden:
1. Voor de deegbodem: vermeng de suiker met de boter (kan je met de handmixer doen) voeg het ei toe en meng er kort doorheen. Zeef de bloem en de bakpoeder erboven en meng met een lichte hand tot een deeg en vorm tot een bol. Druk plat, wikkel in plasticfolie en laat minimaal een half uur rusten in de koelkast.
2. Verwarm de oven voor op 200' C boven-en onderwarmte en vet een springvorm van 26 cm doorsnede in met boter, beleg de bodem met bakpapier.
3. Schil intussen de appels, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes. Verkruimel de speculaasjes in de keukenmachine of doe ze in een plastic zak en bewerk ze met de deegroller. 
4. Maak het flanbeslag: doe de eieren, de suiker, de vanillezaadjes (je kunt ook 140 g suiker nemen en 1 zakje vanillesuiker van 10 g) en de kaneel in een kom en klop goed los. Giet langzaam de gesmolten en iets afgekoelde boter bij dit beslag en roer nog even goed door.
5. Haal het deeg uit de koelkast en rol het op een licht met bloem bestoven werkvalk uit tot een grote ronde lap. Rol het deeg om de deegroller en verdeel het in de vorm, ook de randen moeten bedekt zijn. Snijd het overtollige deeg weg. 
6. Verdel de speculaaskruimels gelijkmatig over de bodem en schik de appelblokjes erop. Giet het beslag over de appelstukjes en verdeel het amandelschaafsel erover.
7. Zet de taart 60-70 minuten in de voorverwarmde oven. Let goed op of het amandelschaafsel niet te bruin wordt, dek dan de taart af met aluminiumfolie (dit heb ik al na 20 minuten gedaan). Controleer of de taart goed gaar is, het flanbeslag moet vast zijn geworden. 
8. Haal de taart uit de oven, laat iets afkoelen, verwijder de rand en bestrijk met de honing. Laat verder afkoelen en bestrooi eventueel vlak voor het serveren met poedersuiker.

Bron: "Het Bakboek, de Klassiekers" Eric v.d.Hende

Deze appeltaart stond al een tijdje op mijn to-do-lijstje. Mannin van het blok "Baksels-net" en Judith van "Judiths Cakes" hadden het recept ook al gemaakt. Het is een lekkere, grote appeltaart en je kunt er 10-12 stukken uitsnijden. Wat ook heel fijn is dat door het flanbeslag de taart goed aan te snijden is. Eén tip: als je de taart in de koelkast bewaard, laat de taart dan voor het serveren minstens een uur op kamertemperatuur komen, dat komt de smaak ten goede. Ik ben eerlijk: wij vonden de taart lekker, maar niet spectaculair van smaak, er miste voor ons wat. Er staan op mijn blog meerdere appeltaartrecepten die wij lekkerder vonden. Ik ben heel benieuwd of anderen deze taart ook al hebben gemaakt en hoe die hem vonden.

16 opmerkingen:

Anoniem zei

Lijkt me geweldig lekker!

Anoniem zei

Hoi Caroline,

Mijn collega's vonden hem lekker. Ik moet eerlijk zeggen,dat ik andere recepten van appeltaarten,van jouw blog ook lekkerder vind. Ik vond hem zelf ook wat neutraal van smaak.
Wel fijn dat de taart,ondanks de appelstukjes goed gesneden kon worden,zonder te brokkelen.

groetjes sylvia

Caroline Brouwer zei

Hallo Sylvia,
Ik ben blij dat jij dat ook vond. Je zegt het goed: neutraal van smaak! We zijn verwend! ;-)
groeten, Caroline

Juffertje in het Groen zei

Dag Caroline

Dit lijkt me een heerlijk recept. Zelf zou ik eerder opteren voor een ietwat zuurdere appel zoals een Schone van Boskoop. Dan zit er meer smaak in de taart.

Angeline zei

Nou deze ga ik zeker eens proberen!Dat ziet er goed uit!

Caroline Brouwer zei

@Juffertje in het Groen, een zuurdere appel zal inderdaad meer smaak geven en ik zou de volgende keer ook nog wat speculaaskruiden door de speculaasjes doen, zodat die smaak ook wat meer naar boven komt.

Lot zei

Toen ik de ingrediënten las dacht ik juist dat hij heel speciaal zou smaken met die laag met speculaasjes. Apart dat dan toch zo anders uit kan vallen dan je verwacht.

Caroline Brouwer zei

@Lot, het is best een lekkere taart hoor, maar kan veel lekkerder met wat aanpassingen, zie boven!

Judith zei

Hoi Caroline!
Wel een beetje herkenbaar. Sommigen bij ons vonden hem heerlijk, anderen gewoon lekker. Absoluut niet slecht, maar de appel-havermouttaart van mijn moeder wint:)
Welke appeltaart vind jij het lekkerst? Ik wil er nl volgende week weer eentje gaan bakken...
Groetjes, Judith

Caroline Brouwer zei

Hallo Judith,
Heb je mijn appel-kaneeltaart al eens gemaakt. Vind ik persoonlijk een toppertje! En mijn andere appel-speculaastaart is ook erg lekker. En de Bretonse appeltaart van Cees Holtkamp, ook voortreffelijk, maar ik geloof dat jij die ook al eens maakte. En deze taart van Levine schijnt ook erg lekker te zijn en staat hoog op mijn lijstje:
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/2008/10/appel-abrikozentaart-met-amandelspijs.html
Verder ben ik gek op een klassieke appeltaart, ik vind vooral een beetje citroen erin erg lekker.
groeten, Caroline

Caroline Brouwer zei

@Judith,jouw appel-havermouttaart ga ik ook een keer maken, staat ook nog op mijn lijstje!

Judith zei

Dan denk ik dat ik voor de appel-kaneel ga, die ziet er zo lekker uit! Ik wil nog zó veel.... de ahornbroodjes (zijn die net zo lekker als de kaneelbroodjes), de amandelkaneeltwisters van Levine...

Caroline Brouwer zei

@Judith, ze zijn erg lekker, maar ik vind zelf de kaneelbroodjes van Levine het lekkerst! Ik zie ook wel recepten met citroen ipv kaneel (citroenbroodjes) lijkt me ook lekker en weer eens wat anders!

Juffertje in het Groen zei

Caroline, de Belgische speculaasjes van Lotus zitten boordevol smaak! ;o)

Caroline Brouwer zei

@Juffertje in het Groen, bedankt voor de tip. Ik had ook goede speculaasjes, maar om een of andere rede kwam de smaak niet goed tot z'n recht.

Anoniem zei

Voor een andere appeltaart (iets minder calorieën) deed ik inspiratie op van dit recept. Een leuk en origineel idee om speculaas op de bodem van de appeltaart te doen! Helaas is speculaas niet bepaald light dus heb ik het vervangen door taai taai (het was een aantal maanden geleden). De smaak van de taai taai sprong er niet echt uit, waardoor ook deze variant dus vrij neutraal van smaak te noemen was.
Je blog is echt heerlijk om door te klikken. De berichten zijn vaak kort en bondig, wat het heel helder en overzichtelijk maakt. Er zijn nog genoeg recepten die ik graag een keer wil uitproberen!

Groetjes