donderdag 17 oktober 2013

Chilli con carne


Ingrediënten:
- 1 el olijfolie
- 500 g rundergehakt
- 1 ui, gehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 blik tomatenblokjes (400g)
- 2 el tomatenpuree
- 1½ el komijnpoeder
- 1½ el gedroogde oregano
- 1½ tl chilipoeder
- 2 tl gedroogde tijm
- 1 tl suiker
- 1 runderbouillonblokje en 200-250 ml water
- 2  blikken  kidneybonen,afgespoeld en uitgelekt
- 100 g cheddarkaas, geraspt
- 1 zak nacho's (naturel)
- 125 ml zure room

Bereiden:
1. Fruit de ui met de knoflook in 1 el olijfolie een paar minuten op matig vuur samen met de komijnpoeder en de chilipoeder, voeg het gehakt toe en bak het rul. 
2. Doe daarna het blik tomaten, de tomatenpuree, de tijm, suiker en oregano,het bouillonblokje en het water erbij. Laat een half uurtje zachtjes pruttelen. Voeg dan de kidneybonen toe en laat het geheel nog een half uurtje pruttelen.
3. Verwarm de oven voor op 200' C en vet een ovenschaal in en doe de chili con carne erin. Plet de  nacho's in de zak, zodat ze verkruimelen en verdeel ze over de chili con carne. Verdeel de zure room erop en strooi de de geraspte cheddar erover. Zet de schaal als de chili nog warm van het vuur komt ongeveer 20-30 minuten in de oven tot de bovenkant mooi bruin is en de kaas is gesmolten. (Heb je de chili al eerder gemaakt en is het afgekoeld, dan moet het wat langer in de oven, zodat het goed warm wordt. Mocht de bovenkant te bruin worden bedek de schaal dan met aluminiumfolie.


Chili con carne komt hier wel vaker op tafel, meestal met bruine bonen. Deze versie at ik laatst bij mijn dochter (zij had het recept weer van een vriendin gekregen) en wij vonden het zo lekker dat ik het voor mijn blog gemaakt heb. Het zijn niet de beste foto's, altijd moeilijk om zo'n ovenschotel er smakelijk op te zetten, maar neem van mij aan dat dit een verrukkelijk recept is.

30 opmerkingen:

MamaJo zei

Het water loopt me weer in de mond hoor. Niks mis met deze foto dus! :)

Onliemie zei

Lekkerrrrrr! En met dit weer helemaal zalig! Ik denk dat ik dit morgenavond bij ons op tafel tover! Dankjewel voor de tip!

pieke zei

ik weet dat het raar klinkt, maar wij doen tussen de chili en de tacochips nog een laagje fijngesneden andijvie. echt lekker!

Eetlust zei

Ja dit is superlekker. Ken het met die chippies en ga het dus weer eens snel maken. Was deze variant helemaal vergeten. Dank je Caroline!

Onliemie zei

De huisgenoten vonden het superlekker! Dankjewel voor het receptje! Heb er nog wel een potje mais bijgedaan... gewoon voor de kleur. De tip van die tacochips was super... deed ik nog niet eerder. Dat was echt heerlijk!
grtjs
Onliemie

Caroline Brouwer zei

@Onlie Mie, wat leuk dat je zoveel van mijn blog hebt gemaakt en alles zo lekker was. Goede tip van die mais. groetjes, Caroline

Anoniem zei

Dit is wel een extreem lekkere versie van chili con carne.
Ziet er heerlijk uit. Zeker de moeite waard om een keer te maken!

Josje zei

Dat ziet er heerlijk uit.
Ga ik woensdag maken (woensdag=gehaktdag).

Unknown zei

Ik heb deze chili schotel afgelopen zondag gemaakt. Mijn gezin (2 pubers, manlief en ik) vonden hem allemaal superlekker! Ik ga hem zeker nog een keer maken. Door het lange stoven trekt de komijn er heerlijk in en krijgt het een zoet pittige smaak.

Bedankt!

Mirjam

Caroline Brouwer zei

@Mirjam, leuk om te horen. Een collega had het recept ook al gemaakt en ook erg enthousiast!

josje zei

Vandaag dus gemaakt en het was heerlijk. Mais erbij gedaan en een laagje andijvie, kortom zalig gegeten. Gaat in de map met favorieten recepten.

Marjolein zei

Hallo Caroline,
Wellicht een onnozele vraag maar ik ga er vanuit dat het een recept voor 4 personen is?
Ik zoek nog iets lekkers dat ik kan voorbereiden voor het sinterklaasfeest. Dan zijn we met méér mensen.
Wellicht dat ik dan 2 schalen moet maken.

Groet
Marjolein

Caroline Brouwer zei

@Marjolien, ja 4 a 5 personen ongeveer. De hoeveelheden gewoon aanpassen voor meerder mensen.
succes en groetjes, Caroline

Marianne mjmb zei

We hebben hier van de week heelijk zitten genieten. Vanavond nog een restje.... De tip om er mais in te doen ga ik de volgende keer ook eens proberen. Lijkt me ook lekker.
Bedank je dochter en haar vriendin voor het delen van dit recept!

Groetjes, Marianne

Caroline Brouwer zei

@Marianne, wat leuk dat je de chili ook gemaakt hebt. Wij vonden het ook zo lekker dat ik vond dat het beslist gedeeld moest worden. Ik geef het door. Dank je!

Anoniem zei

Hoi Caroline,

Vandaag deze variant gemaakt van chili. Het is een lekkere variant van chili con carne. Ziet er ook gezellig uit op tafel. Er zìt een typische Mexicaanse smaak aan. Ik heb het gerecht nog geserveerd met een extra schaaltje met nacho's chips.
Bedankt voor je recept.

Groetjes Sylvia

Marjolein zei

Hallo,

Ook van mij nog een terugkoppeling. Heb het gerecht gemaakt, voor 4 volwassenen en 2 kinderen.
Wat een lekkere chilli, ook leuk om het eens helemaal zelf te maken ipv met behulp van een pakje van Honig ;-)

Ik denk dat ik de volgende keer 3 blikken bonen gebruik, maar dat is natuurlijk persoonlijk.

Groet!
Marjolein

Caroline Brouwer zei

@Marjolein, leuk dat je nog een reactie geeft en fijn dat het zo goed in de smaak viel. 3 blikken zou prima kunnen!
groeten, Caroline

Monique zei

Wat was dit een verrukkelijk wintermaaltje. Dit is nu al het 4e recept wat ik van je blog heb gemaakt en allemaal zo smaakvol. Dankzij jou kook ik nu eindelijk ook eens met echte kruiden in plaats van die pakken Honig en Knorr. Ontzettend bedankt, ook namens manlief. Je weet het he, liefde vd man gaat door de maag. ;-) !!!

Caroline Brouwer zei

Leuk Monique, nooit meer Knorr pakken, dit is veel lekkerder!

Unknown zei

Hoi Caroline,
Ten eerste wil ik je bedanken voor de geweldige blog. Een tijdje geleden heb ik hem ontdekt en sindsdien heb ik al verschillende recepten van jouw blog gemaakt en nog vele staan op mijn wensenlijstje.
Wat mij betreft is de kracht van jou blog de heerlijke variatie van de recepten. Hierdoor wordt ik erg geinspireert om ook aan de slag te gaan.
Ik hoop dat je nog veel lekkere recepten gaat delen op de blog!

Het recept van de chilli con carne heb ik al verschillende malen gemaakt. Inmiddels heb ik wel het één en ander van het recept aangepast, nl. één blik bonen vervang ik door verschillende groenten, de cilli eet ik met rijst, waardoor we twee keer een maaltijd hebben. De chilli is ook heerlijk in wraps.

groet Judith

Caroline Brouwer zei

Halo Judith,
Dank voor je leuke reactie. Fijn om te horen dat de recepten je zo aanspreken. Zo'n recept als dit, is natuurlijk heel fijn om te variëren en ik verwerk inderdaad ook wel eens een restje in wraps. Voorlopig ga ik door met recepten delen en zeker na zo'n enthousiaste reactie!
groeten, Caroline

Mariska N. zei

Hoi Caroline,

Zojuist gemaakt en gegeten. Heerlijk. Echt voor herhaling vatbaar.

Groetjes Mariska

Marie zei

Hoi Caroline. Waar koop je (geraspte) cheddar? Ik kan alleen de plakjes vinden.

Caroline Brouwer zei

Hallo Marie,
Ik koop bij de AH een stukje cheddar en dat rasp ik dan zelf.
groetjes, Caroline

Unknown zei

Hallo Caroline, dit gerecht komt al een jaar regelmatig bij ons op tafel. We smullen ervan! Zonder de crème fraiche want dat scheelt weer kalorietjes �� Ik waardeer je fijne blog met heerlijke, afwisselende recepten en prettige reviews. Grts, Hester

Caroline Brouwer zei

Hallo Hester,
Dank je wel voor je reactie en compliment! Er bestaat ook crème fraîche light hoor ;-) Ik ga het binnenkort ook weer eens maken, want ook hier is het een favoriet!
groetjes, Caroline

Anoniem zei

Ik wil dit gerecht gaan maken, hoe lekker het er ook uit ziet, zo'n hele ovenschaal in 1x opeten is toch wat veel van het goede. Ik vraag me af of ik het ook kan invriezen ivm de nacho's die erover gestrooid worden. Dat ze zacht worden, vind ik niet erg als de smaak maar wel goed blijft.

Groetjes van Judith

Caroline Brouwer zei

Hallo Judith,
Probeer het gewoon. Wij eten er meestal twee dagen van. Je kunt misschien ook de helft maken. Het is in ieder geval erg lekker!
groetjes, Caroline

pieter zei

Dank je wel vor dit recept

Pieter