vrijdag 4 oktober 2013

Normandische appeltaart


Ingrediënten voor de Bretonse koek:
- 260 g bloem
- mespuntje zout
- 1 tl bakpoeder
- 120 g witte basterdsuiker
- 160 g boter
- ½ ei
- 1 citroen, de geraspte schil

Vulling:
- 3 appels, Jonagold
- 50 g suiker

Glanslaag:
- 2 blaadjes gelatine
- 170 ml calvados
- 50 g suiker
- 140 g abrikozenjam

Bereiden:
1. Maak eerst de Bretonse koek: meng de bloem met zout en bakpoeder. Voeg de suiker, boter, ei en de geraspte citroenschil toe en kneed er een soepel deeg van. Verpak in plasticfolie en laat een half uurtje rusten in de koelkast.
2. Vulling: schil de appels, snijd ze in kwarten en verwijder de klokhuizen. Snijd de kwarten in drie parten en meng ze met 50 g suiker.
3. Verwarm de oven voor op 170' C boven-en onderwarmte en vet een lage taartvorm met losse bodem van 23 cm doorsnede goed in. Druk het deeg plat  uit in de vorm (hoeft niet tegen de opstaande randen). Verdeel de appelparten dakpansgewijs over de bodem. Bak de taart in 1 uur goudbruin en gaar.
4. Voor de glanslaag: week de gelatine in ruim koud water. Breng in een steelpannetje de calvados, de suiker en de abrikozenjam aan de kook tot de suiker is opgelost. Haal de pan van het vuur en roer de uitgeknepen gelatine erdoor. Schenk het geheel door een zeef en laat de gelei afkoelen tot handwarm en tot de gelei iets dikker is geworden, bestrijk de taart ermee.

Tip: Voor kinderen of als je geen alcohol wilt gebruiken, vervang de calvados door appelsap.

Bron:  Rudolp's Bakery (met filmpje)

Toen ik Rudolph op 24Kitchen deze Normandische appeltaart zag maken, herinnerde ik mij dat ik nog een fles calvados in de kast had staan en dus meteen deze eenvoudige, maar lekkere appeltaart kon maken. Er zijn zoveel appeltaartrecepten en iedereen houdt wel van appeltaart. Als je niet veel tijd hebt of je hebt een paar appels in de fruitschaal liggen die op moeten en iets lekkers wilt maken voor bij de koffie is dit een ideaal recept.

15 opmerkingen:

ymme zei

hmmmm, weer zo lekker en mooi !
groeten

Het lieve leven... zei

ja ik heb m ook gemaakt toevallig, heerlijk! ik wil behalve calvados ook geen gelatine gebruiken dus heb ik gewoon de abrikozenjam verwarmd en dat als topping gebruikt. Groetjes Petra

Judith zei

Ik heb hem ook gemaakt en hij was heerlijk.

Anoniem zei

Ziet er weer fantastisch uit Caroline! :-)

Lisette zei

Wow - lekker zeg! Ben dol op calvados - dus mooi excuusje om het weer in huis te halen....
Fijn weekend! Groetjes,Lisette

Nell zei

Je bent weer goed op dreef, Caroline! Het ziet er verrukkelijk uit. Met name de calvados erin spreekt me aan. Even een bestandje aanmaken .....

Anoniem zei

ja deze wil ik ook een keer gaan maken. we waren deze zomer in Normandie en daar zag je overal deze taart voorbijkomen.
ik ga dan de versie van petra maken zonder alcohol en gelatine smaakt vast ook erg goed!

Groetjes, Viviane

Jolette zei

Net gemaakt, hij is heerlijk!
Zonder calvados en alleen met abrikozenjam....super lekker!

LekkerHappen zei

Die is weer mooi geworden!

Annemieke zei

Heb hem gemaakt dit weekend, net het laatste stukje op - heerlijk! Zonder calvados, met appelsap (ivm kids). Voor herhaling vatbaar, ook omdat 'ie zo makkelijk te maken is :)

Anoniem zei

hoi Caroline,

De taart gisteren gemaakt. Het is een frisse,lichte taart,lijkt me ook prima geschikt als dessert,met e.v.t. een bolletje ijs erbij.
Ik heb trouwens de afgelopen week de twee appeltaarten uitgeprobeerd van "heel Holland bakt",deze kun je vinden op de site. Ze waren erg beiden erg verfijnd van smaak, echt een aanrader.

groetjes Sylvia

Caroline Brouwer zei

Bedankt voor de tip, Sylvia. Ik zal het in gedachte houden!

Anoniem zei

Op welke temperatuur moet dit gerecht in een combimagnetron?

Caroline Brouwer zei

Geen idee anoniem, ik werk niet met een combimagnetron!

Unknown zei

160° hete lucht in de combi magnetron, na 40 minuten controleren of de taart niet te bruin wordt. calvados is essentieel voor de smaak, de alcohol is weg als de calvados verhit is geweest. Neem nooit genoegen met opgewarmde jammetjes.