dinsdag 4 februari 2014

English tea bread


Ingrediënten:
- 2 zakjes Darjeeling thee
- 275 ml kokend heet water
- 450 g gedroogd fruit (rozijnen, pruimen, abrikozen, dadels etc)
- 225 g rietsuiker
- 100 g walnoten
- 1 ei
- 450 g bloem
- 1 tl bakpoeder
- ½ tl pimentpoeder

Bereiden:
1. Laat de theezakjes ongeveer 3 minuten trekken in het kokend hete water. Snijd de gedroogde vruchten grof en meng met de rietsuiker. Giet de thee erbij, meng goed door en laat 4 uur intrekken. Het fruit neemt de thee op.
Verwarm intussen de oven voor op 160' C boven-en onderwarmte en vet een cakeblik van 30 cm goed in en beleg in de breedte het bakblik met bakpapier.
2. Hak de walnoten grof en meng ze met de bloem, bakpoeder, de piment en het ei. Meng het theemengsel met de gedroogde vruchten erdoor tot een stevig deeg.
3. Doe het deeg in het bakblik en bak het 1 - 1½ uur in de oven goudbruin en gaar. Controleer na een uur of het al gaar is. Bij mij was het na 5 kwartier goed. Serveer de Engelse tea loaf met boter.

Bron: 24Kitchen, Andy MacDonald (Filmpje)

Wij zijn gek op Engelse cakes met allerlei gedroogde vruchten en noten erdoor en je kunt er zo lekker  mee afwisselen. Ik nam dit keer rozijnen, abrikozen en pruimen, maar ook erg lekker met dadels of vijgen en met andere noten. De 'English High Tea' is ontstaan in de 19e eeuw; de upper class ging 's avonds pas om 8 uur eten en namen dan als tussendoortje aan het eind van de middag een kop thee met allerlei lekkers erbij. Dit is een erg lekker en makkelijk te maken recept zonder boter, de cake wordt lekker smeuïg door de in thee geweekte gedroogde vruchten.

6 opmerkingen:

Me, Myself and We zei

Ik krijg altijd honger als ik je foto's zie ... Liefs, Me

Anoniem zei

Hier krijg je zin in!

Nell zei

Lekker, Caroline! Ik ben ook gek op alles wat British is. Vooral wanneer er thee bij te pas komt. Staat met stip genoteerd hier.

Sonja zei

Wat ziet dat er heerlijk uit!
Die gaat er volgende week komen!

Bedankt, Caroline!

Unknown zei

Gisteren gemaakt en nu natuurlijk met een kopje thee genieten! Hij is heerlijk al denk ik dat ik volgende keer iets meer thee gebruik dan wordt hij misschien iets smeuïger. Dank weer voor je recept Caroline!

Anoniem zei

Ziet er heerlijk uit! En ook makkelijk om te maken. Ik ga het zeker eens proberen. Ook leuk dat er wat achtergrond informatie bijgeschreven wordt.