maandag 21 april 2014

Fluweelzachte chocoladetaart


Ingrediënten voor de bodem:
- 2 rollen chocolade oreokoekjes, verkruimeld
- 110 g boter, gesmolten
- 2 el suiker
- 1 tl vanille extract

Chocolade vulling:
-  220 g pure chocolade
- 1/4 tl espressopoeder
- 1½ tl vanille extract
- 175 g boter, op kamertemperatuur
- 200 g suiker
- 3 eieren
- 250 ml slagroom

Voor de garnering:
- 250 ml slagroom
- suiker naar smaak
- wat geschaafde chocolade

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 200' C en vet een springvorm van 24 cm doorsnede goed in en beleg de bodem met bakpapier. Meng de ingrediënten voor de bodem in een kom. Doe het mengsel in de vorm en druk goed aan.  Zet de vorm 10 minuten in de oven.
2. Voor de vulling: smelt de chocolade au-bain-marie. Meng de espressopoeder en het vanille extract erdoor en laat iets afkoelen. Doe de boter en de suiker in een keukenmachine (kan natuurlijk ook met een handmixer) en meng 3-5 minuten goed door elkaar tot het licht en romig is.Voeg de gesmolten chocolade toe en meng goed door elkaar. Voeg één voor één de eieren toe en meng tussen de toevoegingen iedere keer 3 minuten. Meng lang genoeg zodat alles zijde zacht wordt.
3. Klop in een andere kom de slagroom stijf en vouw die met een spatel voorzichtig door de chocoladecrème. Verdeel de chocolade vulling over de bodem in de springvorm, dek af met plasticfolie en zet de taart een nacht  in de koelkast om op te stijven
4. Klop de slagroom stijf en voeg naar smaak suiker toe. Versier de taart met slagroom en rasp er wat chocolade over.

Bron: "Use real butter"


1e Paasdag hadden wij een brunch bij onze dochter Marlous. Zij bakte deze overhéérlijke fluweelzachte chcocoladetaart, het is een mousse-achtige taart. Ze had de taart vanwege de Pasen met chcolade eitjes versierd, maar je kunt deze taart natuurlijk ook voor een andere gelegenheid maken en dan met wat geschaafde chococolade versieren. Zij had de bodem van oreokoekjes gemaakt; wel de crème er tussenuit halen.