woensdag 2 april 2014

Venkelgratin met cherrytomaatjes en kruimeldeeg


Ingrediënten:
- 1 kilo venkelknollen
- 3 el olijfolie
- 1 el tijmblaadjes, plus enkel toefjes
- 3 tenen knoflook, fijngehakt
- zout en zwarte peper
- 200 ml slagroom
- 100 g Parmezaanse kaas, vers geraspt
- 300 g cherrytomaatjes (aan de tak) 
- 1 tl fijngehakte bladpeterselie

Voor het kruimeldeeg:
- 100 g bloem
- 30 g fijne kristalsuiker
- 65 g koude boter, in kleine blokjes

Bereiden:
1. Begin met het kruimeldeeg: doe bloem, suiker en boeter in een kom en maak er met je vingertoppen een kruimeldeeg van. Er mogen geen klontjes boter inzitten. Zet het kruim in een afgedekt schaaltje in de koelkast tot gebruik.
2. Verwarm de oven voor op 200' C. Snijd de venkel doormidden en de helften in dikke plakken van 1 cm. Doe alles in een ovenschaal en meng met de olijfolie, tijmblaadjes, knoflook en voeg naar smaak zout en peper toe. Giet de room eroverheen. Meng het kruimeldeeg met de Parmezaanse kaas en strooi het over de groente.
3. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet 45 minuten in de oven. Haal het folie eraf en verdeel de tomaatjes over de bovenkant. Zet de schaal terug in de oven en bak nog 15 minuten. De venkel moet zacht aanvoelen en de kruimellaag moet mooi goudbruin zijn. 
4. Haal de schaal uit de oven en laat even rusten. Bestrooi het gerecht met de gehakte peterselie en serveer.

Bron: 'Het Kookboek', Yotam Ottolenghi

Ik had een beetje mijn bedenkingen toen ik dit recept zag, omdat er een zoet kruimeldeeg overheen gaat. Maar gelukkig heb ik die opzij gezet en wat hebben we gesmuld van dit gerecht. Ik heb de hoeveelheden aangepast (dit recept is voor 6 à 8 personen), want we waren met z'n tweeën, ik heb drie venkelknollen gebruikt (vergeet ook niet de rest van de ingrediënten aan te passen, ook het kruimeldeeg) en de schaal ging schoon leeg!

16 opmerkingen:

JudithvdN zei

Hallo Caroline,
Ik heb deze venkelgratin ook al eens gemaakt. Er gaat zoveel room en kaas door dat je denkt dat er niks van de smaak van de venkel overblijft. Maar ook ik was verrast! Gezond is het niet, maar wel lekker!
Groet Judith

jose zei

Is het recept zoals je het nu
weergeeft voor 2 personen?

Caroline Brouwer zei

Nee,zoals het er staat is het voor meerdere personen, ik heb 3 venkelknollen voor 2 personen gebruikt en niet al het kruimeldeeg erop gedaan.

Nell zei

In gedachten kan ik wel proeven dat zoet kruimeldeeg past bij venkel, kaas en room. Venkel is al een beetje zoetig. Ik ben ook zeker een enorme venkelliefhebber, maar dan ook liever met wat minder calorieën. Ik bewaar dit voor een feestdag ;-)

Monica zei

In eerste instantie dacht ik ook "ik laat dat kruimellaagje weg".....
Toch maar gedaan...oeffff wat was dat lekker! Schaal helemaal leeg!
Dank voor het delen van het recept

Anne zei

Ik vroeg me af of je er nog iets bij hebt geserveerd, zoals een stukje zalm of kip?

Caroline Brouwer zei

@Anne, wij aten deze gratin met z'n tweetjes met niets erbij. Maar het is eigenlijk een bijgerecht. Je zou er inderdaad een stukje vis of vlees bij kunnen geven.

Anne zei

Dank je wel, ik denk dat ik het binnenkort ga maken als bijgerecht bij kip, het lijkt me heerlijk (dat had ik in mijn vorige post vergeten :)

Alika zei

Hallo Caroline,
Heb net dit recept gemaakt. Erg lekker hoewel ik het toch iets te zoet vond. Alleen was de korst niet zo goed gelukt, die bleef wat vochtig en werd daardoor niet mooi knapperig en bruin. Tijdens het bakken in de oven (de eerste 45 mn) kwam de room enz. er doorheen en maakte het kruimeldeeg te nat misschien ?
Bedankt voor je leuke site met goede recepten, ik breng regelmatig een bezoekje.
Alika

Caroline Brouwer zei

Hallo Alika,
Dank voor je compliment. Misschien kun je de volgende keer misschien iets minder kruimeldeeg gebruiken en de laatste 5 -10 minuten je schaal even onder de grill zetten, zodat je kruimels iets bruiner kleuren.
groeten, Caroline

Gereons Eatery & Winery zei

Hoi Caroline,

Wat een lekkere gratin heb je gemaakt. Ik las dat iemand zei dat het niet gezond kan zijn. Volgens mij is alles wat lekker smaakt en met liefde wordt gemaakt gezond.

Een mooi zondag gewenst Hug Gereon

Caroline Brouwer zei

Hallo Gereon,
Je hebt helemaal gelijk. En soms mag je best wel eens room en kaas eten. Alles met mate! Maar wel ALLES eten!

Yves van Gelre zei

Heerlijk recept als bijgerecht bij vlees of kip. Het recept klopt precies en is erg makkelijk om te maken. Hulde aan Caroline die met een goede smaak al deze gerechten voor ons verzameld. Keep up the very good work!!

Caroline Brouwer zei

@Yves, dank je wel voor je vriendelijke woorden!

roomwithavieweast zei

Ik heb iets minder suiker genomen de 2 x keer ( binnen een week:-))) verrukkelijk!!!

roomwithavieweast zei

Ik heb iets minder suiker genomen de 2 x keer ( binnen een week:-))) verrukkelijk!!!