woensdag 9 juli 2014

Frambozen cheesecake-ijs


Ingrediënten:
- 250 g frambozen
- 25-50 g suiker (naar smaak)
- het sap van een ½ citroen
- 200 g roomkaas
- 90 g kristalsuiker
- 200 ml melk
- 100 ml slagroom
- 50 g digestive biscuitjes, in kleine stukjes gebroken

Bereiden:
1. Voor de frambozenpuree: verwarm in een pannetje de frambozen, de suiker (ik gebruikte 25 g) en het citroensap. Roer tot de suiker is gesmolten en de frambozen zacht zijn; dit duurt ongeveer 2 minuten. Laat het mengsel een beetje afkoelen, pureer het en giet het door een zeef, zodat de pitjes eruit gaan. Zet afgedekt in de koelkast en laat door en door koud worden.
2. Klop met een handmixer de roomkaas met de suiker tot een romig mengsel. Klop de melk en de room erdoor. Laat ook afgedekt in de koelkast goed koud worden.
3. Meng de helft van de frambozenpuree door het roomkaasmengsel en giet het in de draaiende ijsmachine. Laat draaien tot het ijs klaar is. Bij mijn machine duurt dat 30 minuten.
4. Doe het ijs in een diepvriesdoos en meng de rest van de frambozenpuree en de verkruimelde biscuitjes  er voorzichtig door. Zet het ijs in de vriezer.

Bron: IJspret, Linda Lomelino

Tip: Je kunt ijs ook zonder ijsmachine maken. Roer je ijs dan 3-4 keer door met een lepel of je elektrische mixer als het in de vriezer staat. Het ijs is na 3-4 uur klaar, alleen zal de consistentie iets anders zijn.

De temperaturen gaan weer stijgen en dan is een lekker ijsje een welkome verfrissing. Dus snel de ijsmachine te voorschijn gehaald en uit mijn nieuwe ijsboekje dit overheerlijke ijs gemaakt. Vergeet niet het ijs zeker een half uur voor het serveren uit de diepvries te halen, dit komt de smaak ten goede! Maak nu alvast je ijs vanaf morgen gaan de temperaturen weer snel omhoog!

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Dit lijkt me heerlijk. De frambozenstruik levert ze nu in grote hoeveelheden aan, morgen dus maken en genieten

Sanne zei

Dit klinkt super lekker zeg!
Ik hoorde toevallig vandaag dat ik dit boek gewonnen heb via Delicious.
Na dit recept kijk ik er nog meer naar uit om er mee aan de slag te gaan :)

Groetjes, Sanne

Little Yara zei

ohhh heerlijk! Leuk voor als er visite komt.

Caroline Brouwer zei

@Sanne, je boft, het is een heel leuk boekje!
groetjes, Caroline

Sanne zei

Hoi Caroline,

Ik kreeg 'm gisteren binnen & vind het inderdaad een super mooi boek!
Ik denk dat de rocky road ijstaart het eerste gaat worden wat ik eruit ga maken :)

Fijn weekend!
Groetjes, Sanne

Tonia zei

Dag Caroline,

Na lang twijfelen heb ik toch na jaren weer een ijsmachine gekocht. Mijn eerste ijs werd natuurlijk een recept van jouw blog: je recepten zijn eigenlijk altijd raak.

Ik heb dit ijs gemaakt, en het is heerlijk. Het was alleen wat veel voor ons, dus ik heb de rest terug in de vriezer gedaan. Resultaat: keihard ijs, na 1 dag al. Ook nog nadat het een half uur uit de vriezer was, de buitenkant was wat zachter maar ik moest nog met een warm gemaakt mes in wrikken om er stukken uit te kunnen halen. Over mooie bollen heb ik het maar helemaal niet.
Mijn vraag is: hoe bewaar jij het ijs dat je maakt en dat jullie niet meteen opeten (of misschien doen jullie dat wel altijd ;-))
en wordt het dan ook zo ontzettend hard?

Hartelijke groet,
Tonia

Caroline Brouwer zei

Hallo Tonia,
Mijn ijs gaat na het bereiden altijd de vriezer in, want is eigenlijk nog te zacht als het uit de ijsmachine kimt. Ik bewaar het gewoon in een plastic bak en haal het een half uur voor serveren uit de vriezer. Het is dan heel goed te scheppen met een ijslepel.En daarna gaat het gewoon de vriezer weer in tot de volgende keer. In mijn boekje staat dat je een eetlepel wodka kunt toevoegen, ijs bevriest daar minder snel door en wordt ook weer sneller zachter. Ik heb dat gedaan met het dulce de leche ijs en inderdaad is het na een kwartier al schepklaar. Ik zou ook eens kijken of je vriezer niet te koud staat.
Ik hoor het graag van je.
groeten en succes, Caroline