maandag 25 augustus 2014

Appel-amandelcrumbletaart


Ingrediënten voor de bodem:
- 100 g bloem
- 40 g poedersuiker
- 15 g amandelmeel
- een snuf zout
- 60 g koude boter
- 1 ei, losgeklopt

Voor de kaneel-amandelcrème:
- 25 g boter, op kamertemperatuur
- 25 g fijne kristalsuiker
- 25 g amandelmeel
- ½ ei, losgeklopt (= 25 g)
- ½ t kaneel

Voor de crumble:
- 50 g koude boter, in blokjes
- 50 g bloem
- 50 g amandelmeel
- 50 g fijne kristalsuiker

Afwerking:
- 4 appels (250 g schoongemaakt en geschild), in blokjes
- 1 el rietsuiker
- ½ tl kaneel
- amandelschaafsel
- poedersuiker

Bereiden:
1. Voor de bodem: doe de bloem, poedersuiker, zout en amandelmeel in een kom en voeg de koude in kleine blokjes gesneden boter toe. Wrijf de boter door de bloem met je vingers totdat er een kruimelig deeg ontstaat. Voeg ongeveer een kwart van het losgeklopte ei toe en kneed het deeg tot een bal. Verpak in plasticfolie en leg een uur te rusten in de koelkast.
2. Voor de amandel-kaneelcrème: roer de boter zacht in een kom en voeg de suiker en het amandelmeel, erbij en meng tot een gladde massa. Voeg het ei toe en blijf roeren tot een romige crème ontstaat. Roer de kaneel goed door de crème.
3. Crumble: doe alle ingrediënten voor de crumble in een kom en wrijf de boter net zolang tussen je vingers tot je een kruimelig deeg hebt. Zet tot gebruik in de koelkast.
4. Voeg aan de appelstukjes de suiker en kaneel toe en roer goed door elkaar.
5. Verwarm de oven voor op 190' C boven-en onderwarmte en vet een springvorm van 20 cm goed in en leg een stuk bakpapier op de bodem. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkplek en rol het deeg iets groter uit dan de vorm. Leg het deeg op de bodem en druk ongeveer 2 cm uit tegen de vorm, zodat je een kleine opstaande rand krijgt. Verdeel de amandel-kaneelcrème over de bodem, leg de appelstukjes erop en bedek met de crumble. Strooi er vervolgens amandelschaafsel over. Bak de taart 35-40 minuten in de voorverwarmde oven. Laat afkoelen, haal de taartring eraf en bestrooi met poedersuiker.

Tip: je kunt van dit recept ook 5 kleine taartjes maken in ringen of vormen van 8 cm doorsnede en 2 cm hoog, bak de taartjes dan ongeveer 10 minuten korter.

Tip: voor amandelmeel is het het lekkerst als je hele amandelen neemt en de amandelen zelf tot meel maalt. Dat doe ik in mijn kaasmolentje.

Bron: Delicious, september 2014

Deze taart stond in de Delicious, maar dan in eenpersoons taartjes, maar aangezien ik die ringen niet heb en er ook moeilijk aan te komen is, heb ik de taart in een grotere vorm gebakken. Ik gebruikte 2 grote Jonagolds (appels). Het is een lekker taartje, hoewel het bij mij een beetje vlak van smaak was, wat denk ik komt door de appels die ik gebruikt heb. Volgende keer zou ik een wat zuurdere appel gebruiken en ook wat meer kaneel. Het deeg met het amandelmeel was erg lekker. Er stond in de delicious ook een variant met kersen, die wilde ik eigenlijk maken, maar ik kon geen verse kersen krijgen, volgende keer die proberen en dan met kersen uit een pot, want de kersentijd is een beetje voorbij!

9 opmerkingen:

Unknown zei

Hoi Caroline, dank voor het "testen" . Ik heb de chocolade - perentaartjes gemaakt die vonden ze heel lekker. Nu twijfelde ik of ik de appel of de kersentaartjes zou gaan maken. Het worden de kersentaartjes denk ik. De vormpjes verkopen ze bij Dile&Kamille. Groetjes Marja

Anoniem zei

Ik ben dol op appeltaart en deze lijkt me super. Komend weekend maar eens gaan maken of toch de versie met de kersen?. In ieder geval een van beide.

Caroline Brouwer zei

Hallo Marja, ik denk dat de taart met wat zuurdere appels erg lekker is. Die vormpjes met losse bodems van de Dille & Kamille heb ik, maar ik heb geen ringen in die maat. Kon je er inderdaad 5 taartjes uit halen?
groeten, Caroline

Sandra zei

Klinkt verrukkelijk! Ik ben gek op amandelmeel...
Nog even wachten en dan zijn er weer goudreinetten. Dat blijven mijn favoriete appelen om mee te bakken...

Unknown zei

Hoi Caroline, ik heb 5 vormpjes met losse bodem van Dille&Kamille gebruikt en ik had overal precies genoeg van. Je hebt geen ringen nodig hoor ! Groetjes Marja

martine l zei

hoi Caroline,

ik heb de taart gemaakt met pinklady appels, hij was heerlijk maar de volgende keer gebruik ik minder suiker.
groeten
martine

Caroline Brouwer zei

Hallo Martine, deze taart kan inderdaad met minder suiker!

Louisette zei

Humm,een leuke en lekker taart!

Inge Deyck zei

Het ziet erg lekker uit. Deze ga ik zeker ook eens maken.
Groetjes Inge