zaterdag 16 augustus 2014

Bloemkool 'tabouleh'


Ingrediënten:
- 1 grote bloemkool (800 g)
- 2 el citroensap
- 5 lente uitjes, fijngesneden (50 g netto)
- 40 g platte peterselie, grof gehakt
- 20 g dille, grof gehakt
- 15 g munt grof gehakt
- ½ tl gemalen piment
- 2 el olijfolie
- 80 g granaatappelpitten
- zout en peper

Bereiden:
1.Was de bloemkool en haal de roosjes van de stronk af, raps ze op een rasp of doe ze in je foodprocessor en maak ze klein, zoals bv couscous is. Je moet ongeveer 550 g hebben. De stronken gebruik je niet.
2. Doe de geraspte bloemkool in een grote kom met het citroensap en ½ tl zout en roer goed door. Laat 30 minuten marineren
3. Meng daarna voorzichtig met de lente ui,  de kruiden, piment en de olijfolie. Dien op op een schaal en verdeel de granaatappelpitjes erover en serveer meteen.

Bron: The Guardian, Ottolenghi

De laatste tijd kom ik steeds recepten tegen waarin bloemkool verwerkt wordt, bv een pizzabodem van bloemkool en zelfs in de nieuwste Allerhande stond een recept van couscous gemaakt van bloemkool. Als je een glutenallergie hebt, is het wel fijn om een glutenvrije bodem van bloemkool te maken, maar voor de lijn hoef je het volgens mij niet te doen. Je wordt  niet dik van de bodem, maar meer van het beleg wat je erop doet. Net als bij een pasta, het is de saus waar vooral de calorieën in zitten! Maar goed, ik zag dit recept van Ottolenghi en wilde het ook eens proberen. Eerlijk gezegd vonden wij het wel aardig, maar niet echt geweldig. Misschien omdat wij het als hoofdgerecht aten, met iets erbij is het waarschijnlijk wel lekker, maar geef mij maar de echte tabouleh!

10 opmerkingen:

Ineke zei

Dag Caroline,
Qua bloemkool gaat er bij mij tegenwoordig niets boven die heerlijke bloemkooltaart van Ottolenghi. Wel wat werk, maar zo lekker! Ook een aanrader in muffinvormpjes.
Met groet, Ineke

Caroline Brouwer zei

@Ineke, die is zeker erg lekker! Ik neem wel altijd Hollandse bloemkool, die vind ik toch de lekkerste!
groeten, Caroline

Anoniem zei

Hallo Caroline,

Ik heb wel eens bloemkoolnassie gemaakt, fijngemalen bloemkool i.pl.v. rijst en niets tegen mijn man gezegd :) brrrrrrrr was het bij de eerste hap............ dus geen fijngemalen bloemkool meer bij ons thuis. De bloemkooltaart van Ottolenghi ga ik van de week zeker maken.
Fijn weekend verder.
Groetjes Marja
o ja onlangs de rodekoolsalade gemaakt, erg lekker !

Nell zei

Janneke Vreugdenhil heeft ook een recept voor couscous van bloemkool. Heb dit laatst gemaakt, maar ook niet voor herhaling vatbaar. Rauwe bloemkool met een warm sausje is weer wel lekker, vind ik.

Anoniem zei

Ik heb het geproefd en vond het wel lekker. Wel als bijgerecht, bij lamskoteletten bijvoorbeeld.
groetjes, Marlous

hobbyloes zei

Dit lijkt wel een beetje op de bloemkoolsalade die ik gemaakt heb.
En die was heerlijk, vooral die met de pepertjes.
groetjes, Loes

Simones Kitchen zei

Wij maken vaak bloemkool couscous. Als je het precies hetzelfde behandeld als gewone couscous is het lekker. Althans dat vind ik dan... :) Ik doe er vaak wel iets van vlees doorheen.

Saskia zei

Hoi Caroline.
Ik had geen kookinspiratie en dacht ik kijk even op jou site.
Daar kwam ik dit heerlijk ogende recept tegen en moést het maken.
Het resultaat is heerlijk. Gisteravond als avondmaal vandaag als lunch.
Het enige wat ik heb toegevoegd is een theelepel harissa kruiden gekocht bij gekruid.nl ( nu pit&pit )
Bedankt weer voor het recept.

Caroline Brouwer zei

Hallo Saskia,
Die harissa zal het verschil wel gemaakt hebben. Zal ik ook eens proberen. Dank voor de tip.
groeten, Caroline

Naomi de Jong zei

Wat een feest voor het oog weer Caroline! de kleurcombinatie... Bloemkool als tarwevervanger is inederaad helemaal "in" tegenwoordig, aangezien hij Gluten-vrij is. Mensen (mijn clienten ook) beweren dat ze er van afvallen en geen maag- en darmklachten meer hebben. De laatste geloof ik wel, de eerste zoals je zelf schrijft klopt niet helemaal: koolhydraten, zeker pasta of (zilverflies)rijst en volkoren brood, leveren juist een verzadigd gevoel op voor een langere tijd. Bloemkool niet...
Uiteraard zijn de ingrdienten van dit gerecht heeel gezond! Als eerst- of bijgerecht lijkt me geweldig.
Bedankt weer!
Groetjes, Naomi