vrijdag 1 augustus 2014

Gekarameliseerd ananasijs



Ingrediënten voor het ijs:
- 2 eieren
- 150 g suiker
- 750 ml slagroom (of 500 ml slagroom en 250 ml volle melk)
- ½ tl vanille extract

Gekarameliseerde ananas:
- 750 g ananas in kleine stukjes
- 30 g boter
- 3 el bruine basterdsuiker
- 3 el bruine rum

Bereiden:
1. Meng in een steelpan de suiker met de eieren en voeg 500 ml slagroom toe. Zet de pan op het vuur en breng al roerend met een houten pollepel aan de kook. Kook dit tot het wat indikt, het wordt een beetje een dikke vla. Haal de pan van het vuur en voeg meteen de resterende slagroom erbij om het kookproces te stoppen. Laat het iets afkoelen en roer het vanille extract erdoor. Leg er een stukje plasticfolie op en zet het liefst een hele nacht in de koelkast, zodat het goed koud wordt.
2. Voor de gekarameliseerde ananas: smelt de boter in een koekenpan en voeg de stukjes ananas en de bruine suiker  toe. Laat dit op middelhoog vuur ongeveer 10 minuten bakken tot de ananas een bruine kleur heeft en de saus een beetje dikker en stroperig is geworden. Voeg dan de rum toe en roer goed door. Laat afkoelen en zet ook afgedekt in de koelkast.
3. Schenk het ijsmengsel in de draaiende ijsmachine en draai er in 30 minuten ijs van. Voeg de laatste minuten de ananasstukjes toe. Doe het ijs over in een diepvriesdoos en zet tot gebruik in de vriezer.

Bron I am Cooking with Love

Dit ijs zag ik precies een jaar geleden bij Tessa op haar blog. Het sprak mij meteen aan, maar ja ik had toen nog geen ijsmachine. Gelukkig ben ik nu wel in bezit van een ijsmachine en herinnerde ik me dat ik dit ijs eens wilde maken. En wat heb ik een spijt dat ik het niet eerder gemaakt heb, want het is echt super van smaak! I.p.v. 750 ml slagroom te gebruiken, heb ik het gemaakt met 500 ml slagroom en 250 ml volle melk, voel ik me iets minder schuldig over de calorieën. ;-) Bij AH verkopen ze verse schoongemaakte ananas in bakjes (liggen bij de groente), maar je kunt ook ongezoete ananas uit blik gebruiken of zelf een verse ananas slachten. Haal het ijs voor het serveren ongeveer 15 minuten uit de vriezer, doordat er alcohol in zit, wordt het sneller zacht. Ik heb het geserveerd met nog wat geroosterde kokos (kokos ietsjes bruin laten worden in een droge koekenpan) erover.

8 opmerkingen:

Crazy Dutch Foodie zei

Wow klinkt heerlijk! Heb gelukkig al een tijdje een zelfvriezende ijsmachine; nu nog een lekkere rijpe ananas kopen ;-)

Marloes Leijnse zei

Wat een leuk idee voor ijs! Met een paar kleine aanpassingen zou het recept ook prima mee kunnen doen met het foodblog event van augustus met het thema 'citrusvruchten'. Ik zou het erg leuk vinden als je hier weer aan mee wil doen! Zie www.lemonandrosemary.blogspot.nl voor meer informatie!

Tessa / iamcookingwithlove.nl zei

Hi Caroline,

Leuke post. Blij dat het zo gesmaakt heeft. :)

Groejtes, Tessa

Caroline Brouwer zei

@Tessa en jij bedankt voor het héérlijke recept. Ik heb al de vraag gekregen: wanneer maak je het weer?
groeten, Caroline

Sandra zei

Hmmm... Ik denk dat er hier ook maar een ijsmachine moet komen........

Inge zei

Hi Caroline,

Gebruik je voor dit recept het hele ei of alleen het eigeel?

Groetjes Inge

Caroline Brouwer zei

Hoi Inge,
Het is al een tijdje geleden dat ik dit heerlijke ijsrecept maakte, maar ik denk toch de hele eieren, anders had ik er wel bijgezet alleen de eigelen.
Succes met maken, het is zalig!
groeten, Caroline

Inge zei

oke dank je wel ik ga hem binnenkort proberen