zondag 25 januari 2015

Peren-amandeltaart met kruimeltopping


Ingrediënten voor de taart:
- 110 g zelfrijzend bakmeel
- 1 tl bakpoeder
- 50 g zachte boter
- 50 g fijne rietsuiker (of fijne kristalsuiker)
-  50 g amandelmeel
- 1 groot ei
- ¼ tl amandelextract (optioneel)
- snufje zout
- 3 el melk
- 2 rijpe peren, geschild en ontdaan van klokhuis

Voor de topping:
- 50 g boter, gesmolten
- 75 g zelfrijzend bakmeel
- 50 g demararasuiker (grove rietsuiker)
- 40 g amandelschaafsel
- poedersuiker om te bestuiven

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 200' C boven-en onderwarmte en vet een springvorm van 20 cm in en beleg de bodem met bakpapier.
2. Zeef de bloem en het bakpoeder boven een beslagkom.Houd de zeef hoog, zodat de bloem zo veel mogelijk lucht krijgt terwijl hij naar beneden valt. Voeg verder alle ingrediënten, behalve de peer, toe en meng alles 1 minuut met de elektrische handmixer tot een gladde massa.Verdeel het beslag in de vorm en strijk glad.
3. Snijd de peren in kwarten en de kwarten weer in drieën en schik ze cirkelvormig op het beslag en leg ook wat in het midden (dit hoeft niet netjes, want er komt nog een kruimellaag op, maar gebruik wel beide peren helemaal).
4. Meng voor de topping de bloem en suiker,voeg de gesmolten boter toe en verkruimel het licht met een vork. Roer de geschaafde amandelen er door en verdeel het mengsel over de peren.
5. Zet de taart 45 minuten in de voorverwarmde oven. Als de bovenkant te donker wordt, kun je er een stuk aluminiumfolie op leggen. Laat de taart 20 minuten afkoelen in de vorm, snijd de rand los en verwijder de vorm. Bestrooi de taart vlak voor serveren met de poedersuiker.

Bron: "De kunst van het bakken", Delia Smith

Dit boek van Delia had ik al een tijdje in huis en bij veel recepten heb ik post-it plakkertje gedaan, omdat ik ze een keer wil maken. Dit recept is eenvoudig en redelijk snel te bereiden, echt een taartje voor de herfst of de winter als er volop peren te verkrijgen zijn. Delia serveert er slagroom bij, maar ook zonder is het een verrukkelijk taartje. Het amandelextract is ook erg lekker erin, dit kun je o.a. kopen bij Dille & Kamille.

12 opmerkingen:

crochetcookingandmore zei

Hmm ziet er heerlijk uit Caroline (weer!)

Anne zei

Ja dit is inderdaad een erg lekkere taart! Je herinnert mij er weer aan dat ik deze weer snel eens moet maken.

Anoniem zei

Hoi Caroline,


Deze taart gemaakt,ik heb hem weggeven als "bedankje". Ik kreeg vandaag te horen dat ze deze taart erg lekker vonden. Weer een lekker recept erbij!

Groetjes Sylvia

Caroline Brouwer zei

Leuk om te horen Sylvia. Nu nog een keertje voor jezelf maken zodat jij de taart ook kunt proeven!
groeten, Caroline

Anoniem zei

Wat een lekker taartje. Niet te zoet, frisse perensmaak en de topping is heerlijk crunchy. Heb het taartje vandaag met appel gemaakt bij gebrek aan rijpe peren. Geef ik morgen aan een vriendin als presentje. Ben benieuwd hoe dat zal smaken. Groetjes, Diewerke

Unknown zei

Hoi Caroline, eergisteren de peren-kruimel cake met amaretto gemaakt. Ik vond hem er een beetje klef uit zien maar de collega's vonden hem heerlijk én dat is het belangrijkste. Nu staat deze in de oven. Ik heb een laagje geroosterde amandelen onder de peren gelegd. Ben benieuwd . Ik kan hem nu beter peren-amandel cake gaan noemen denk ik. Bedankt weer voor het delen van deze peren cake's! Groetjes Marja

Unknown zei

Ooo, zie nu dat jij hem ook zo genoemd hebt 😀. Was te snel of te enthousiast denk ik. Groetjes Marja

Unknown zei

Voor degene die de reacties lezen en nog twijfelen of ze deze taart maken? Ik zeg doen! Niet moeilijk om te maken maar wel super lekker !! Zelfs ik heb een heel stuk op én dat doe ik bijna nooit.

Caroline Brouwer zei

Dank voor je reactie Marja en fijn dat de taart zo goed in de smaak is gevallen!
groeten, Caroline

Anoniem zei

Hallo Caroline, taartje ziet er heerlijk uit, welke peren gebruik je hiervoor?

Caroline Brouwer zei

Ik heb doyenne du comice peren gebruikt.

Anoniem zei

Altijd fijn als een taart goed lukt. En wat is hij lekker! Dank je wel