zaterdag 21 maart 2015

Pecannoten-karameltaart


Ingrediënten:
- 200 g bloem
- 100 g suiker
- 100 g boter,
- 1 ei
- snuf zout

Voor de vulling:
- 150 g pecannoten, ongezouten en geroosterd
- 150 g golden syrup
- 150 g lichtbruine basterdsuiker
- 50 g boter
- 50 ml slagroom
- 3 eieren losgeklopt

Bereiden:
1. Voor de bodem: kneed een deeg van alle ingrediënten (je kunt dit ook in een foodprocessor doen). Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het minstens een half uur rusten in de koelkast.
2. Verwarm de oven voor op 175 'C boven-en onderwarmte en vet een ronde vorm met losse bodem van 24 - 26 cm doorsnede goed in.
3. Haal het deeg uit de koelkast en rol het op een met bloem bestoven werkvlak uit, iets groter dan de vorm. Leg het deeg in de vorm en snijd de randen bij.
4. Voor de vulling: doe de boter, suiker en golden syrup in een pannetje en verwarm dit tot de boter gesmolten is. Meng kort met een garde van het vuur de eieren en de slagroom erdoor. Giet de vulling op het deeg en verdeel de pecannoten erover.
5. Zet de taart in de oven en bak de taart in ongeveer 30 minuten gaar en bruin. De vulling komt iets omhoog, maar zakt tijdens het afkoelen weer iets in. Laat de taart afkoelen en geniet er van!

Bron: "Home Made Winter" van Yvette van Boven


Vandaag gewerkt en voor de collega's deze taart gebakken. Een heerlijke combinatie van karamel en pecannoten. Er ging bij mij iets mis in de oven ( ja ook bij mij gaat er wel eens iets mis), de vulling liep er een beetje uit. De volgende keer gebruik ik geen vorm met losse bodem maar een quichevorm, zodat de vulling er niet uit kan lopen. Ondanks dat smaakte de taart heerlijk: een aanrader!

19 opmerkingen:

Mme Li zei

mmmm
het water loopt me in de mond

klaproos zei

lijkt me zalig om te eten:-)

crochetcookingandmore zei

Hmm....ziet er heerlijk uit. Is hij niet erg zoet met deze hoeveelheid suiker en golden syrup?

Karin zei

Ik heb dezelfde taart ook gebakken, in een rechthoekige vorm met losse bodem.
Ook geen succes, het liep er aan alle kanten uit.... Maar ondanks dat was ie heerlijk!

Anoniem zei

Pecannoten en karamel is echt verrukkelijk! Zo'n taart als deze staat al te lang op mijn 'to bake' lijst, dus binnenkort gaat hij er echt komen.

Caroline Brouwer zei

@Crochetcookingandmore, wij vonden de taart zeker niet té zoet.
@Karin, volgende keer een dichte vorm gebruiken.
@pasapieandpirouettes, deze taart heeft bij mij ook te lang op mijn 'to bake'lijst gestaan. Maar ik ben blij dat het er nu van gekomen is. En zeker niet de laatste keer!

Tinneshobbyworld zei

Kan niet anders dan lekker zijn.Moet echt eens tijd gaan maken om terug te bakken want mis dat enorm.Niet alleen het opeten maar ook het bakken zelf :-)

Fijn weekend, Tinne

Anoniem zei

Hij was echt heerlijk!
Pecannoten zijn mijn favoriet en in combinatie met de vulling smolt het echt goed samen.
En de randjes waren ook erg lekker. Kortom: een toppertje. Je hebt er weer 3 sterren bij. Ik zal je mijn komende zaterdagwerkdagen doorgeven. (ha,ha)

Caesar groet u.

Caroline Brouwer zei

Dankjewel Ceasar, ik ben vooral erg blij met die sterren! ;-)
groetjes, Caroline

Naomi de Jong zei

Deze taart is zo, zo lekker...heb ook op mijn blog staan en is mijn favoriete, naast cheescake ;-) Als siroop heb ik maple syrup gebruikt, lekker en iets gezonder dan de gewone stroop. Wat bedoel jij met golden siroop?

Groetjes, Naomi

Caroline Brouwer zei

Hallo Naomi,
Hier lees je iets over golden syrup:
http://www.culy.nl/inspiratie/alles-golden-syrup/
Ik heb even gekeken op je blog en ik zag dat jij de taart in een dichte vorm hebt gemaakt. Doe ik volgende keer ook. Het is inderdaad een super lekkere taart.
Of maple syrup, honing, kokosbloesemsuiker etc. nou zoveel gezonder is dan geraffineerde suiker wordt steeds meer ontkend. Het is allemaal even slecht en moet maar met mate worden gegeten.
groetjes, Caroline

Naomi de Jong zei

Dankjewel Caroline! Inderdaad zijn alle zoetmakers ongezond, in de zin dat ze het suikergehalte snel verhogen. Het enige is dat de natuurlijke alternatieven voedzamer zijn, er zitten gewoon ook gezonde stoffen in. En ben met je helemaal eens, alles met mate ;-)

Vandaag weer pecannoten gekocht, ga hem voor de verjaardag van mijn zoontje woensdag weer maken!

Groetjes, Naomi

hobbyloes zei

Dat ziet er heel lekker uit!
Een pecannotentaart staat ook al lang op mijn to-do lijst en het komt er maar niet van, maar als ik deze zie krijg ik er echt zin in.
groetjes, Loes

Marja zei

Hallo Caroline,

Heb je een idee hoe lang de taart lekker blijft?

Caroline Brouwer zei

Hallo Marja,
Die blijft buiten de koelkast zeker drie dagen en in de koelkast (wel op tijd eruit halen voor serveren) zeker 5 dagen goed. Je kunt hem ook invriezen.
groeten, Caroline

Yves van Gelre zei

Jullie reactie's lezende over de lekkende taart, heb ik 50 gram bloem aan de vulling toegevoegd. Deze gewoon met de eierroom meeklutsen. Geen enkele lekkage kan ik rapporteren! De taart zakt een ietsje in, maar blijft volumineus. Een zalig taartje dat zeker op mijn vaste repertoire komt. Suikergehalte is precies goed. Thanks sweet Caroline!

Caroline Brouwer zei

Dank voorde tip Yves!

Lies zei

Hoi Caroline Is het een idee om de bodem voor te bakken ter voorkoming van lekkage?

Caroline Brouwer zei

Hallo Lies,
Ik had niet het idee dat het door de bodem lekte, maar meer er over heen. Ik zou het gewoon in een dichte ovenvaste
pievorm maken.