zondag 14 juni 2015

Cheesecake met feta en honing en een kadaifi-bodem


Voor de kadaifi-bodem:
- 25 g gesmolten boter
- 50 g kadaifi (Turkse winkel)
- 1 el kristalsuiker

Voor de cheesecakevulling:
- 160 g  roomkaas (philadelphia of monchou)
- 160 ml slagroom
- 40 g poedersuiker
- 40 g honing
- 50 g feta (liefst uit Turkse winkel)

Voor de honigsiroop:
- 50 ml honing
- 50 ml water

Voor de garnering:
- een paar verse blaadjes oregano
- een handvol geroosterde amandelen, grof gehakt
- wilde perziken / blauwe bessen

Bereiden:
1. Verwarm de oven voorop 180'C en beleg een bakplaat met bakpapier.
2. Meng in een kom de gesmolten boter met de suiker en verkruimel het deeg met je handen er boven en meng het gelijkmatig met de suiker en boter. Verdeel het in vier porties, door het een beetje los te trekken en maak kleine hoopjes op de bakplaat. Ze lijken op kleine vogelnestjes, ter grootte van een onderzetter. Bak ze in 12-15 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat afkoelen en bewaar in een luchtdicht afgesloten bakje tot je ze gaat serveren. Het kadaifideeg dat je overhoudt, kun je invriezen en bewaren voor een volgende keer.
3. Doe alle ingrediënten voor de cheesecake in een grote schaal en vouw met een spatelof grote lepel  tot het beslag dikker en glad wordt. (gebruik geen garde, want dan sla je teveel lucht in het beslag). Het beslag is dik genoeg als je een lepel vol kunt opscheppen en het beslag er niet afvalt als je de lepel omkeert. Valt het eraf, dan is het beslag nog te dun en moet je het nog verder vouwen. Zet het beslag in de koelkast tot dat je het gerecht afmaakt.
4. Doe de honing met het water in een pannetje en kook de siroop 1 minuut. Als er schuim ontstaat schep dit er dan af met een schuimspaan. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen.
5. Als je het dessert gaat serveren, leg je de deegnestjes op 4 borden en schep daar een flinke lepel van de cheescake op. Bestrooi met de oregano en de gehakte amandelen. Leg er een paar schijfjes perzik en/of blauwe bessen op en besprenkel met de honingsiroop.

Bron: Honey & Co

Tip: het is niet het meest fotogenieke dessert, het ziet er een beetje rommelig uit. Mijn cheesecake was ook een beetje te vloeibaar. In het recept gebruiken ze double cream en ik heb gewone slagroom gebruikt. Misschien volgende keer een mengsel van slagroom en 1/3 deel vervangen door mascarpone.

Steeds maak ik met mezelf een afspraak om geen kookboeken meer te kopen, mijn kast puilt uit en er kan eigenlijk niets meer bij. Maar ja, als er dan weer boeken verschijnen met recepten uit het Midden-Oosten en ik lees overal op internet dat het weer een geweldig boek is, ga ik toch weer overstag. Ook zo met dit boek :Honey & Co.(geen spijt van trouwens). Ik maakte uit hetzelfde boek al eerder de "Kokostaart met kersen en pistachenoten", ook al een succesrecept. Het boek is geschreven door een echtpaar afkomstig uit Israël. Zij werkten samen in vele keukens (o.a. van Ottolenghi) in Londen en zijn zelf een restaurant begonnen en hebben nu ook dit boek uitgegeven dat dezelfde naam draagt als hun restaurant. Dit nagerecht staat op hun kaart in het restaurant en is een topper. Het kadaifadeeg koop je in een Turkse winkel. Ik maakte er al eens dit heerlijk Turks nagerecht mee "Hatays künefe"

4 opmerkingen:

JudithvdN zei

Het ziet er feestelijk uit met al die kleuren.
Heb nog nooit iets gemaakt met kadaifadeeg. Als ik je zo hoor over dit boek dan word ik ook nieuwsgierig.... Heb al 6 gerechten uit Persiana gemaakt, ook al zo'n mooi boek.
Groet Judith

Caroline Brouwer zei

Hallo Judith,
Persiana heb ik ook, ben ik ook zeer blij mee. Comptoir Libanais heb ik uit de bieb geleend. Ook een aanrader. Ik geloof dat er in september ook weer eentje van Ottolenghi aankomt.En zo blijven we maar kookboeken kopen!
groetjes, Caroline

JudithvdN zei

Je hebt me overgehaald. Ik heb Comptoir Libanais ook maar gekocht :)
Zal er nou nooit verzadiging optreden, dat er genoeg kookboeken in de kast staan? Ik blijf ook maar kopen. Vooral de boeken over het Midden-Oosten. Dat komt ook omdat ze vaak verrassende vegetarische gerechten hebben, vind ik.
Ben in elk geval weer blij met m'n nieuwste aanwinst. Hij ligt al klaar op het nachtkastje.

Caroline Brouwer zei

Leuk Judith je zult geen spijt krijgen! We hoeven gelukkig niet alle kookboeken die uitkomen, maar sommigen kunnen we niet omheen! En zeker die met recepten uit het Midden-Oosten!
veel plezier van je boek!
groetjes, Caroline