dinsdag 9 juni 2015

Geroosterde aubergine met feta


Ingrediënten:
- olijfolie
- 2 aubergines
- 150 g feta
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 35 g pijnboompitten, licht geroosterd
- handje gesnipperde verse munt
- peper
- za'atar

Bereiden:
1. Verhit de grill  op de hoogste stand en vet een bakplaat in met olie.
2. Verwijder de uiteinden van de aubergines en snijd ze in de lengte in dunne plakjes. Smeer de plakjes royaal in met olie en maal er wat peper over. Leg ze op de ingevette bakplaat.
3. Schuif de bakplaat onder de grill en rooster de aubergines aan beide kanten goudbruin.
4. Prak intussen de feta op een bord fijn en giet er een scheutje olijfolie door, meng de knoflook en de pijnboompitten erdoor.
5. Schep het kaasmengsel op de plakjes aubergine en zet ze nog een minuut of twee onder de hete grill.
6. Leg de plakjes aubergine op een schaal, strooi de gesnipperde muntblaadjes en de za'atar erover en serveer.

Bron: Comptoir Libanais

Tip: Za'atar is een kruid uit het Midden-Oosten, het is een soort wilde oregano en smaakt naar oregano en tijm. Het wordt gedroogd en gemalen en dan gemengd met sumak en sesamzaad. AH verkoopt het tegenwoordig van Jonnie Boer.

Wij aten dit gerecht als voorgerecht, maar in het Midden-Oosten zetten ze heel veel van dit soort gerechten (mezze) op tafel en neemt iedereen van alles wat. Laat in dit gerecht het zout weg, de feta en de za'atar zijn al zout. Een beetje za'atar over een gebakken eitje smaakt ook erg lekker! Of mengen met een beetje olijfolie en je brood erin dippen!

6 opmerkingen:

Nell zei

Za'atar kwam ik voor het eerst tegen in een boek van Nigella Lawson. Toen was het nog bijna nergens te krijgen. Ik heb het wel te pakken kunnen krijgen, ergens op een markt. Gelukkig is het nu overal verkrijgbaar, want het is echt een heerlijk kruid. Niet alleen op feta, maar ook met flink wat olie op een broodje.

Caroline Brouwer zei

Ja inderdaad @Nell, zo eet ik het ook. Ik heb hier in een kruidenwinkel van een Iranees gekocht, die verkoopt het al heel lang. Die man heeft al dit soort bijzondere dingen. Ik heb de za'atar die ik van Jonnie heb vergeleken met die uit het kruidenwinkeltje en ze komen aardig overeen qua smaak.

Gewoon Lekkker Gewoon/Gerry zei

Wij (natuurwinkel) krijgen ook veel vraag naar za'atar en zeker sumac.
Hebben we allebei niet. Weten jullie of sumac ook al ergens regulier te koop is (in ons dorp is geen turks winkeltje ofzo)

Caroline Brouwer zei

@gerry, volgens mij kan je dat bij AH van Jonnie Boer kopen, van die vierkante blikjes.

Gerry/gewoon Lekker Gewoon zei

Nee, volgens de site van Original Spices zit er geen sumac tussen, het zijn allemaal mengsels en sumac is een enkel kruid. Werd wel nieuwsgierig naar bijv. baharat!

Caroline Brouwer zei


@Gerry, dat weet ik, ik gebruik al jaren sumak en koop het altijd bij de Turk. Ik dacht Jonny Boer het ook had. Blijkbaar dus niet. Ik ben bang dat je het dan alleen maar bij de Turk of Marokkaanse winkel kan kopen. Misschien nog ergens op een markt.