vrijdag 5 juni 2015

Taart van sloffendeeg met zomerfruit


Ingrediënten voor de sloffen:
- 180 g roomboter
- 200 g witte basterdsuiker
- 2 g zout
- 1 eidooier
- 250 g bloem (liefst een combinatie van Zeeuwse- en patentbloem)
- 10 g bakpoeder

Voor de frangipane:
- 185 g amandelspijs
- 10 g citroenrasp
- 37 g roomboter
- 55 g ei

Voor de vulling:
- 200 g mascarpone
- 100 g zure room
- van 1 vanillepeul, de zaadjes
- 20 g fijne kristalsuiker
- ongeveer 350 g gemengd zomerfruit

Bereiden:
1. Voor het sloffendeeg: meng de boter met de suiker, eidooier en zout met deeghaken van de mixer. Zeef de bloem met het bakpoeder en kneed dit er voorzichtig doorheen. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het een uur rusten in de koelkast. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot ruim 1 cm dikte en ter grote van een springvorm van 24 cm doorsnede. Steek met de buitenkant van de springvorm een deegplak uit en zet dit op een met bakpapier beklede bakplaat.
2. Voor de frangipane: meng amandelspijs, citroenrasp ( ik gebruikte het van Dr Oetker) en roomboter (dit gaat het makkelijkst als je het op een groot bord doet en met een vork goed mengt). Voeg het ei toe, roer glad. Doe dit in een spuitzak met glad spuitmondje en spuit de frangipane op het sloffendeeg, laat 1 cm vanaf de rand vrij (dit kan je ook met een lepel doen en dan met de bolle kant verdelen). Bak de sloffenbodem met de vorm erom in ongeveer 25 - 30 minuten in een voorverwarmde oven van 160'C boven-en onderwarmte. Het sloffendeeg is klaar, wanneer het gerezen en goudbruin is. Laat afkoelen op een bakplaat.
3. Klop de mascarpone los met de zure room en de zaadjes van de vanille peul, roer alles met de suiker goed door elkaar en doe het in een spuitzak. Spuit met een glad spuitmondje het mascarponemengsel op de bodem. Verdeel de vruchten erover en bestuif met wat poedersuiker.

Bron: sloffendeeg van Judith's Cakes.



Dit keer heb ik gekozen om van het sloffendeeg één grote taart te maken ipv twee sloffen en een vulling te maken van mascarpone met zure room. Het is eindelijk zomer en gelukkig is er bij de groenteboer, in de supermarkt en op de markt  weer volop zomerfruit te verkrijgen. En wat is er dan lekkerder om op zo'n heerlijke sloffenbodem met een vulling van mascarpone een hele lading van dat overheerlijke fruit te leggen. 

9 opmerkingen:

Tinneshobbyworld zei

Wat een pracht van een taart. En lekker natuurlijk !!!

Lieve groetjes, Tinne

Bakdame zei

deze zet ik zeker op mijn lijstje!

Anna zei

Wat een schoonheid!

Anoniem zei

Ik kwam op het juiste moment langs bij mijn moeder en kon nog net het laatste stukje taart proeven! Hij was weer heerlijk en hij ziet er ook zo mooi uit.
groetjes, Marlous

Anoniem zei

gisteren gemaakt. Heerlijk en niet moeilijk.

Naomi de Jong zei

Ziet er weer feestelijk en verleidelijk uit Caroline. Over Zeeuwsebloem heb ik nooit eerder gehoord. Waarom adviseer je om deze ook te gebruiken in dit recept?

Groetjes, Naomi

Caroline Brouwer zei

@Naomi hier een uitleg over Zeeuwse bloem en ook waarom dat lekkerder is in koek en niet geschikt is om brood te bakken.
http://www.smulweb.nl/blog/ellentje/80/zeeuwse-bloem
groeten, Caroline

Unknown zei

Hoi Caroline, ik wilde voor de andere buren ook iets bakken met zomerfruit . Niet zo moeilijk natuurlijk als ik deze foto tegen kom. Ipv van de mascarpone vulling ga ik hem maken met Zwitsers banketbakkersroom ( gewoon om te proberen ). Dank weer voor het deken van deze schitterende taart !!!! Groetjes Marja

Caroline Brouwer zei

Dat is natuurlijk ook heerlijk Marja. Dat is zo fijn van deze sloffenbodem, je kunt er van alles op doen. Je buren boffen maar weer!
groetjes, Caroline