zaterdag 30 april 2016

Citroen cheesecake met blauwe bessencompote

Ingrediënten:
- 225 g digestieve biscuits
- 100 g gesmolten roomboter
- 250 g mascarpone
- 600 g roomkaas (bv monchou kuipjes)
- 2 hele eieren en 2 eigelen
-  de geraspte schil van 3 citroenen en het sap van 2 citroenen
- 175 g witte basterdsuiker
- 4 el bloem

Voor de blauwe bessencompote:
- 450 g blauwe bessen (uit de diepvries)
- 75 g fijne kristalsuiker
- sap van 1 citroen
- 2 el water

 Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C en vet een springvorm van 24 cm hgoed in en beleg de bodem met bakpapier.
2. Doe de biscuitjes in een foodprocessor en maak ze fijn, voeg de gesmolten boter toe en meng alles goed. Verdeel over de bodem van de springvorm en druk met de bolle kant van een lepel goed plat. Zet 15 minuten in de koelkast.
3. Doe alle ingrediënten voor de vulling in een grote kom en meng met de mixer alles goed door elkaar. Verdeel over de bodem en zet de vorm 35 - 40 minuten in de voorverwarmde oven. Zet de oven uit en laat de taart afkoelen in de oven. Zet de taart in de koelkast.
4. De blauwe bessencompote: doe alle ingrediënten in een pannetje en warm op middelhoog vuur, breng aan de kook en laat ongeveer 10 minuten koken tot het iets is ingedikt. Laat afkoelen.
5. Haal ruim voor het serveren de cheesecake uit de koelkast en verdeel de compote erover.


Gisteren was het precies 6 jaar geleden dat ik mijn blog ben begonnen. Jullie hebben wel gemerkt dat ik de laatste tijd niet meer zo actief ben. Ik zal nog wel eens wat plaatsen als ik iets leuks heb gemaakt, maar ik ga niet meer speciaal iets voor mijn blog maken. Ik heb de laatste tijd best veel gebakken, maar meest recepten die al op mijn blog staan. Er staat zoveel lekkers op, dat het zonde is om dat niet steeds weer opnieuw te bakken én te proeven natuurlijk. We kregen bezoek en ik had weer eens zin in een cheesecake. Deze citroen cheesecake is geïnspireerd op een recept van de Good Food site en de bessencompote stond al eerder bij dit recept. Ook een heerlijk dessert, ik ben gek op de combinatie citroen en blauwe bessen. De cheesecake viel erg goed in de smaak bij mijn gasten.


18 opmerkingen:

Sandra zei

Snap ik helemaal. Leuk dat je toch af en toe nog eens iets plaatst.
En voor ons blijft jouw blog een mooi naslagwerk :-))
Lieve groetjes,
Sandra

marionblogt zei

Ziet er weer heerlijk uit. Ga ik zeker eens maken. Ik begrijp heel goed dat je minder plaatst. Er staan al zoveel heerlijke dingen op je blog. Ik doe het nu 3 jaar en wordt ook een beetje 'blog moe':-)

Caroline Brouwer zei

Dank voor jullie begrip! het moet inderdaad leuk blijven en geen must!
groetjes, Caroline

Yves van Gelre zei

Je hebt al een prachtige basis staan Caroline. Nog steeds kijk ik bijna dagelijks op zoek naar mooie recepten en nooit stel je me teleur. Elk bijkomend recept is meegenomen. Geniet van de andere dingen in het leven en bedankt voor het vele moois wat je hier biedt. Hartelijke groet, Yves

Anoniem zei

Ik kan me jouw standpunt heel goed voorstellen Caroline! Gelukkig deel je met ons nog steeds je nieuwe culinaire "vondsten" én niet te vergeten je enorme collectie recepten die je in de afgelopen 6 jaar hebt opgebouwd. Ik ben wel heel benieuwd hoeveel recepten er inmiddels op je blog staan! Gefeliciteerd met je 6 jarig blogbestaan en geniet vooral van al het lekkers én goede wat het leven je te bieden heeft, samen met je huisfotograaf ;). Liefs, Louise

Caroline Brouwer zei

Yves, dank voor al je sympathieke reacties!
groeten, Caroline

Louise, dank voor je lieve reactie. Even wat statistieken:
833 recepten geplubiceerd, 7593 reacties, 4.913.754 pageviews en mijn appelkwarktaart is het meest bekeken recept en wel 39.768 maal.
groetjes, Caroline

Monique zei

Dank voor je uitleg...maakte me al een beetje zorgen ;-)

Ik zoek vaak op je blog..je recepten kloppen altijd!
Je hebt me Ottolenghi laten ontdekken en de luchtige sinaasappeltaart, die met die hele gepureerde sinaasappels is hier favoriet!

Dus dank...en het blijft een fantastische bron, jouw blog!

Yvonne zei

Ik ben al lang blij dat je blog er nog is Caroline!
Ik kijk er regelmatig op, laatst nog geroosterde aubergine met feta gemaakt. Ik vond dit heerlijk en ga het vandaag weer maken.
Jouw opmerkingen bij een recept vind ik ook altijd zo fijn.

Hartelijke groet, Yvonne Bode

Unknown zei

Veel van uw recepten uitgeprobeerd, met veel succes, en weer doorgegeven aan kookgrage vriendinnen! Zat alweer weken op het vinkentouw: wanneer zal er weer een nieuw recept worden geplaatst. Ook deze combinatie, citroen en blauwe bessen lijkt me weer verrukkelijk. Ik ga hem zeker maken! Heel veel dank voor de mooie recepten en foto's van de afgelopen jaren. En: ik blijf u volgen!

Groetjes, Barbara van der Graaf

crochetcookingandmore zei

Wat ziet dit er weer heerlijk uit. Snap goed wat je bedoelt! Ik vind met name je reacties bij het recept heel waardevol. Over smaak valt niet te twisten, maar je reactie is wel een welkome aanvulling op de vraag van wel of niet. Dank voor al je heerlijke recepten en wellicht komt er nog eens wat bij :)

Jeanne zei

Fijn Caroline dat je toch je blog behoud.
Zou het echt jammer vinden als je dat weg deed.
Nu kunnen we nog heerlijk snuffelen bij je naar lekkere recepten.
En af en toe er toch nog wat bij.
Dank je wel voor alle lekkere en duidelijke recepten
Groetjes.....Jeanne

Anoniem zei

Hallo Caroline,
Steeds blij als ik een mailtje kreeg dat je weer een nieuw recept erop had gezet. En het stelde ook deze keer niet teleur. Binnen een uur was ie al op. Mijn lekkerste cheesecake ooit gemaakt. Toevallig net een paar dagen terug een andere cake gemaakt met bosbessen. http://www.b4men.nl/moonshine-cake-met-blauwe-bessen-en-havermout-recept-b4men/ Kan hem aanbevelen; recept en blog.
Bedankt voor al je recepten. Ik zal de website zeker als naslagwerk blijven gebruiken.
Groetjes, Philipine

Philipine zei

Hallo Caroline,
Bedankt voor al je lekkere recepten. Altijd blij als ik een mailtje kreeg met een nieuw recept. Ook deze viel weer in de smaak; binnen een paar uur was ie al op. Mijn best gelukte cheesecake ooit.
Toevallig vorige week ook andere cake met bosbessen gemaakt. Zowel recept als blog zijn totaal anders, maar aanrader(s). http://www.b4men.nl/moonshine-cake-met-blauwe-bessen-en-havermout-recept-b4men/
Succes verder, Philipine

Unknown zei

beste Caroline

Het moet inderdaad leuk blijven om te blijven doen en er staat inderdaad al heel veel lekkers op je blog, dat heb ik voorlopig echt nog niet allemaal gemaakt:)
En wie weet krijg je op een gegeven moment weer wel zin om te bloggen.

Unknown zei

Hallo Caroline,
ik volg je blog al vele jaren en mede door jouw enthousiasme ben ik zelf met een blog begonnen. Ik ben maar een beginneling maar vind het erg leuk om hiermee bezig te zijn. Je hebt echt geweldige recepten erop staan maar hoop toch dat je er af en toe nog iets aan toevoegt. Misschien wil je een keertje op mijn blog kijken.
http://buffetmetmonique.blogspot.nl/

Groetjes Monique

Monique zei

So...da's een heavy taartje....maar wel lekker!

Mijn dochters hebben 'm gemaakt...en die gebruikten een te kleine springvorm...mooie hoge taart was het resultaat...dus nog kleinere stukjes snijden want wel machtig!
Voor herhaling vatbaar in grotere vorm ;-) of vierkant om blokjes van te snijden...bedankt maar weer,

Groeten, Monique

martine zei

ik heb de blauwe bessen ricottacake een paar keer met veel succes gemaakt en Wilde ook deze blauwe bessen cheese cake proberen. Ik vond hem erg machtig en zwaar, alhoewel mijn bezoek hem erg lekker vond.

Ik kom graag kijken op je blog en heb al heel wat recepten gemaakt, dus ik ben blij dat je nog af en toe iets plaatst.
groeten
martine

Caroline Brouwer zei

Hallo Martine,
Een cheesecake is inderdaad erg zwaar, daarom snijd ik er ook altijd kleine punten van. Mijn kleinzoon wordt volgende week 5 jaar en wil dat oma deze taart voor hem maakt. Dus staat hier volgende week ook weer op het programma.
groetjes, Caroline