donderdag 25 oktober 2018

Kruidige appeltaart



Ingrediënten:
- 130 g boter, op kamertemperatuur, in blokjes
- 150 g fijne kristalsuiker
- 3 grote eieren, losgeklopt
- 2 tl vanille-extract
- 300 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
- snuf zout
- 200 g zure room

Voor de appelvulling:
- 2 flinke stevige moesappels (jonagold), geschild, klokhuis verwijderd, in 1½ cm brede partjes (460 g)
- 1 granny smith, geschild, klokhuis verwijderd, in 1½ cm brede partjes (125 g)
- 130 g rietsuiker
- 1 el mixed spices of koek- of speculaaskruiden

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 175 'C boven- en onderwarmte (in het boek staat 160' met hetelucht, maar aangezien ik liever conventioneel bak, heb ik de temperatuur ongeveer met 10% verhoogd). Vet een springvorm van 23 cm doorsnede goed in en beleg de bodem met bakpapier.
2. Doe de geschilde appelpartjes in een schaal, meng de kruiden met de rietsuiker en strooi dit over de appels en meng alles goed door elkaar.
3. Doe de boter met de suiker in een kom en meng op halfhoge snelheid alles tot een licht en luchtig mengsel. Voeg beetje bij beetje de losgeklopte eieren en het vanille-extract toe, tot alles gemengd is. Voeg afwisselend de bloem en de zure room toe en zet de mixer op een lage stand. Meng tot alles net goed vermengd is. Stort het beslag in de voorbereide springvorm.
4. Verdeel de appels over het beslag. Zet de vorm in de voorverwarmde oven en bak de taart 60 - 65 minuten, tot het beslag gerezen is  en de appels krokant, stevig en goudbruin zijn (bij mij was 60 minuten precies goed). Een in het gebak gestoken satéprikker zal er niet droog uitkomen, omdat de appels nat zijn, maar je kunt controleren of de taart gaar is door de vorm te schudden; de bovenkant mag dan niet meer wiebelen.
4. Haal de vorm uit de oven en zet hem 30 minuten opzij voor je de taart eruit haalt.
5. Serveer de taart nog wat warm of op kamertemperatuur, Snijd de taart het liefst aan met een kartelmes om te voorkomen dat de appelschijfjes scheuren.

Tip: De taart zou gegeten moeten worden op de dag waarop hij gebakken is. Lekker bij de koffie of thee, of als dessert met een bolletje vanille ijs. De volgende dag is de taart ook nog lekker, maar bewaar hem dan goed afgesloten om de smaak optimaal te houden.

Bron: Simpel, Yotam Ottolenghi

Vandaag een herfstige dag en wat is er dan fijner om iets lekkers te bakken, zodat je huis naar speculaaskruiden ruikt. Een simpel recept van een erg lekkere cake met een heerlijke laag gekarameliseerde appels met speculaaskruiden. Deze ga ik zeker vaker maken. Ik ben erg blij met het nieuwe boek Simpel van Ottolenghi, er staan heerlijke recepten in en inderdaad simpel te maken.

9 opmerkingen:

Annemiek de Frankrijker-Rijs zei

Hoi Carolien,

Ik merk dat het kookboek Simpel van Ottolenghi je erg inspireert. Ik heb het deze week gekocht en er staan inderdaad recepten in die veel simpeler zijn :-). Leuk om weer wat meer van je te horen!

Groetjes,
Annemiek

Caroline Brouwer zei

Wat leuk Annemiek dat je Simpel ook hebt gekocht. Bij verschillende kookclubs op Facebook wordt er druk uit gekookt en is men ook erg enthousiast!
Groetjes, Caroline

Anoniem zei

Ziet er heerlijk uit! Ik heb ook simpel gekocht . Fijn kookboek idd. Maar ik lees graag jouw recepten. Ik vind jou opmerkingen vaak ook zo handig bij een recept. Merk dat ik vaker inspiratie zoek op jouw blog dan in een kookboek. Groet, jeannette

Anoniem zei

Het boek "Simpel" heb ik ook gekocht, Caroline n.a.v. jouw positieve ervaringen en ik ben er heel blij mee. Dit recept ga ik zeker binnenkort maken.

Wist je dat je de ingrediënten eenvoudig kunt bestellen bij https://www.cookingismylife.com/Yotam-Ottolenghi? Ben hiertoevallig achtergekomen omdat er geen winkel in mijn buurt is die dat verkoopt.

Graag zou ik het "adres" willen weten van de kookclub op Facebook die zich bezighoudt met de Ottolenghigerechten.

Leuk weer van je te horen! Groeten van Ellen.

Caroline Brouwer zei

Hallo Ellen,
Toevallig heb ik die site, "Cooking is my life" ook ontdekt en al het een en ander besteld en ontvangen.
De FB pagina heet: The Yotam Ottolenghi-inspired Cooking Housewives.
Het is een besloten groep met meer dan 8000 leden van over de hele wereld, een erg leuke groep en heel actief. Probeer je e maar aan te melden.
Groetjes, Caroline

Caroline Brouwer zei

Hallo Jeanette,
Dank voor je sympathieke reactie! En wat een compliment!
Groetjes, Caroline

Sandra zei

Klinkt verrukkelijk, met speculaaskruiden!

Anoniem zei

Wat denk je Caroline, zou deze cake/taart ook ingevroren kunnen worden?
Groeten van Ellen.

Caroline Brouwer zei

Ja hoor Ellen, ik verwacht dat dat heel goed mogelijk is.
Groetjes Caroline