donderdag 29 april 2010

Citroentaart


Ingrediënten:
- 115 g boter, zacht geroerd
- 115 g suiker
- 4 grote eieren
- 180 g gemalen amandelen
- 30 g maanzaad
- 2 citroenen, de schil geraspt en het sap
- 125 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd

Voor de citroensiroop:
- 100 g suiker
- 90 ml citroensap

Voor het citroenglazuur:
- 225 g poedersuiker
- 1 citroen, geraspt en het sap

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180’ C. Vet de bodem en de randen van een springvorm, doorsnede van 20 cm in en bekleed de bodem met bakpapier.
Klop de boter en suiker met de mixer op tot een luchtige, romige massa. Klop de eieren er een voor een door en wacht daarbij met het toevoegen van het volgende ei steeds tot het ei volledig opgenomen is. Spatel de gemalen amandelen, maanzaadjes, citroenschil en – sap en de gezeefde bloem erdoor. Schep het mengsel in de voorbereide springvorm en zet de vorm 40 minuten in de voorverwarmde oven, tot het licht goudbruin is. Je kunt controleren of het gebak gaar is door er een satéprikker midden in te steken. Als de prikker er schoon en droog uit komt, is het gebak gaar. Laat het gebak even in de vorm staan en stort het vervolgens op een rooster om volledig af te laten koelen.
Maak de citroensiroop door de suiker en het citroensap in een pan te koken tot alle suiker is opgelost. Prik in het hele oppervlak van het nog warme gebak kleine gaatjes met een satéprikker
en sprenkel de siroop erover.
Zeef de poedersuiker voor het glazuur in een kom, doe de citroenschil en het citroensap erbij en roer alles tot een glad papje. Leg het bijna afgekoelde gebak op een serveerschaal en schenk het glazuur er voorzichtig over. Als je op het midden van het gebak schenkt, doet de zwaartekracht de rest en krijg je het prachtige druipeffect.
Bron: Jamie Oliver.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Nu al twee keer gemaakt in 3 weken tijd. Een keer met en een keer zonder amandelen. Verrukkelijk!! Die maanzaadjes geven een speciale bite aan het geheel.

Caroline Brouwer zei

@Anoniem, leuk dat je het laat weten.
Wij zijn er hier ook gek op!

Marielle Hammer zei

Heerlijk! Echt weer iets anders, nu 2 keer gemaakt echter de glazuur blijft lastig, loopt er snel af...

Nina Hobbysite zei

Deze heb ik ook gemaakt. Maar vond deze niet zo´n topper als de vorige kokos limoencake. Deze was door de vele amandelen een beetje droog en te zwaar. Maar toch erg leuk om een nieuw recept uit te proberen. Dit wordt helaas, voor ons geen blijver. Misschien had ik meer taart/koek dan cake moeten verwachten. Trouwens je heb een erg mooie site met mooie recepten. En onwijs mooie foto's! Ik hoop nog meer recepten uit te proberen.

Caroline Brouwer zei

Hallo Nina,
Jammer, maar smaken verschillen. Ik vind deze juist erg lekker. Dank je wel voor je complimenten. Ik heb je complimenten ook door gegeven aan Johan, die de foto's maakt. Altijd leuk om te horen!
groetjes, Caroline