dinsdag 4 oktober 2011

Kip met tomaten en honing (Djej matisha mesla)


Ingrediënten:
- 1 kip of 4 kippenpoten
- 3 el boter of zonnebloemolie
- peper en zout
- 1 ui, heel fijn gesneden of geraspt
- 1 teen knoflook, uitgeperst
- 2 tl kaneel
- ¼ tl gemberpoeder
- snufje saffraan-kleurig poeder
- 1½  kilo tomaten, ontveld en in grote stukken gesneden
- 2 el tijmhoning
- 50 g blanke amandelen
- 1 el sesamzaad

Bereiden:
1. Leg de stukken kip met de boter of olie, peper, zout, ui, knoflook, specerijen en de tomaten in een grote pan. Doe het deksel erop en laat ongeveer 1 uur zachtjes koken of tot de kip zo zacht is dat het vlees er bijna van af valt. Regelmatig roeren en de kip af en toe keren. (Het klinkt een beetje raar om alles in een keer in de pan te doen, maar dat schijnt typisch voor Marokkaanse gerechten te zijn. Ik heb het gedaan en het werkte prima).
2. De kip eruit halen en de saus verder inkoken totdat de tomaten beginnen te karameliseren. Roer regelmatig zodat het niet gaat aanbranden. De honing erdoor roeren en de kip terug doen in de saus en weer goed warm laten worden.
3. De amandelen bakken in de olie en de sesamzaadjes in een droge koekenpan laten kleuren.
4. De kip warm opdienen, bedekt met de saus en garneren met de amandelen en het sesamzaad.

Bron: "De Mediterrane keuken" van Claudia Roden.

Dit heerlijke Marokkaanse gerecht heeft zijn lekkere smaak te danken aan de enorme hoeveelheid tomaten waarin het gekookt wordt en aan de honing die er op het eind in gaat. Ik heb dit gerecht geserveerd met couscous en een rauwe wortelsalade.

6 opmerkingen:

Marian zei

Een heel bijzonder recept! Het staat ook in de Joodse Keuken (of toch een variant erop) en het was me al opgevallen, het leek me heel lekker en speciaal! Is het niet te zoet of wordt dat gecompenseerd door de tomaten?
Groetjes
Marian

Dzoli zei

Ja honing en kip dat gaat bijzonder goed samen.En andere ingredienten die je hier gebruikt.,dat kan allen lekkerder worden:)

Liesbeth zei

Dat lijkt me erg lekker!

Claudia van Veldhoven zei

Dit is zo'n gerecht dat ik ook uit zou kiezen in een kookboek. Het ziet er ook heel leuk uit.

Anoniem zei

Lijkt me heerlijk!! Vraag me af of ik het ook met kokosolie kan maken in plaats van zonnebloemolie of boter. Of zal dat de smaak te veel beïnvloeden?

Caroline Brouwer zei

Geen idee Anoniem, ik gebruik nooit kokosolie, want dat schijnt helemaal niet zo gezond te zijn als men zegt!